Univers de copil

A+ R A-


Metode contraceptive - Metode de bariera  

 

prezervativeMetodele de bariera, precum, prezervativele, diafragmele, calotele (capisoanele) cervicale, buretii si spermicidele impiedica fizic intrarea in contact a spermatozoidului cu ovulul. In general, aceste metode nu sunt la fel de eficiente precum dispozitivele intrauterine sau metodele contraceptive hormonale. Pentru a creste eficienta unei metode de bariera, este indicata asocierea unui spermicid, care omoara spermatozoizii inainte ca acestia sa treaca de cervix. Posibilitatea ca partenerul sa fie purtatorul unei boli cu transmitere sexuala (venerica), face necesara utilizarea prezervativului.

 

 

1. Prezervativul

Prezervativul este singura metoda care previne aparitia unei sarcini nedorite!!! si, in acelasi timp, te protejeaza impotriva HIV si a altor boli cu transmitere sexuala (BTS). Pentru a fi eficient insa, prezervativul trebuie folosit corect.

De aceea:

§         Verifica termenul de garantie de pe ambalaj; prezervativul nu trebuie sa fie expirat.

§         Nu desface ambalajul cu dintii sau folosind obiecte ascutite (ex.: cutit, foarfece etc.); prezervativul se poate deteriora si atunci nu-ti va mai asigura protectia maxima.

§         Inainte de a-l pune, este important sa golesti de aer rezervorul din capatul inchis al prezervativului. Tine intre doua degete acest capat si cu cealalta mana ruleaza prezervativul pana la baza penisului.

§         Pentru lubrifiere foloseste doar cremele special fabricate pentru a fi folosite impreuna cu prezervativul, alte produse de lubrifiere pot deteriora prezervativul.

§         Dupa folosire, innoada prezervativul si arunca-l la gunoi, nu in WC.

Daca prezervativul se rupe sau se fisureaza, apare riscul unei sarcini nedorite sau al contractarii HIV si a altor infectii cu transmitere. In cazul unui astfel de incident, este bine sa te adresezi cat mai curand unui specialist de la cel mai apropiat Cabinet de Planificare Familiala.

Important!!! Daca prezervativul nu este "prietenul tau cel mai bun" atunci abstinenta ramane singura metoda prin care te poti proteja, in acelasi timp, de sarcini nedorite, de HIV si de alte infectii cu transmitere.

 

2. Diafragma

Diafragma este o membrana de cauciuc, care impiedica patrunderea spermatozoizilor in uter, actionand ca o bariera. Se recomanda ca diafragma sa se foloseasca impreuna cu un spermicid, care imobilizeaza sau distruge spermatozoizii. Inainte de a fi introdusa in vagin, diafragma se acopera pe ambele fete cu spermicid. Daca actul are loc la mai mult de trei ore dupa introducerea diafragmei, este nevoie de adaugarea unei noi cantitati de spermicid (acest lucru se poate face fara scoaterea diafragmei). Diafragma se lasa pe loc minimum 6 ore dupa ultimul contact cu partenerul, pentru a permite spermicidului sa actioneze. Cele mai multe femei pot folosi diafragme fara nici o problema. Diafragma nu este insa recomandata femeilor alergice la cauciuc sau la spermicide, femeilor care nu se pot adapta diafragmei, femeilor cu infectii urinare repetate. Eficienta ei este de 82% - 94% daca este utilizata corect.

Avantaje:

§         nu are efecte secundare;

§         poate fi folosita de femeile care nu au nevoie de protectie contraceptiva permanenta;

§         poate fi folosita de femei care nu pot utiliza alte metode contraceptive;

§         nu intrerupe desfasurarea actului.

Dezavantaje:

§         este nevoie de un consult medical pentru stabilirea dimensiunii potrivite a diafragmei;

§         trebuie folosita impreuna cu spermicidul;

§         trebuie pastrata in vagin timp de 6 ore dupa ultimul contact;

§         nu protejeaza impotriva transmiterii HIV si a altor BTS.

 

3. Spermicidele

Spermicidele sunt substante chimice care distrug spermatozoizii. Spermicidele pot fi sub forma de creme, unguente, spume, geluri, ovule sau pelicule. Spermicidul se introduce in vagin, cat mai aproape de colul uterin (intrarea in uter), cu cel putin 15 minute inaintea actului, in functie de tipul spemicidului (urmeaza instructiunile de pe prospect). Ovulele se introduc cu degetul, iar cremele, spumele, gelurile si unguentele se introduc in vagin cu un aplicator special. Acesta este ca o seringa din plastic si se cumpara in acelasi timp cu spermicidul. Este foarte important sa stii ca dupa utilizarea spermicidului nu sunt recomandate spalaturile vaginale timp de 1-2 ore. Spermicidele au o eficienta de 79-97%. Spermicidele pot fi folosite si impreuna cu prezervativul sau cu diafragma, iar atunci eficienta lor creste.

Avantaje:

§         actioneaza imediat dupa aplicare, nu influenteaza lactatia;

§         sunt usor de folosit si reprezinta o metoda ieftina, eficienta pe termen scurt;

§         cresc lubrifierea vaginala, nu afecteaza starea generala a sanatatii.

Dezavantaje:

§         au eficienta redusa in comparatie cu alte metode, eficienta lor depinde in primul rand de cat de corect au fost introduse in vagin;

§         trebuie aplicate cu 10-15 minute inainte de fiecare contact daca pauza intre actele cu partenerul este mai mare de o ora;

§         pot provoca alergii, iritatii vaginale, iritatii ale penisului;

§         nu protejeaza impotriva transmiterii HIV si a altor BTS.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Psihologia copilului si afecti…

Psihologia copilului si afectivitatea la cea mai frageda varsta

Psihologia copilului si afectivitatea la cea mai frageda varsta Omul poate privi in el insusi si in afara lui: constiinta de sine si constiinta de altul, de altii, de toti (colectiv,...

Luxatia dentara la copil

Luxatia dentara la copil

Luxatia dentara la copil Jucandu-se, copiii pot suferi unele lovituri care intereseaza dintii. Mai pot fi expusi la asemenea accidente si copiii care calatoresc in autoturisme pe scaunul din dreapta conducatorului...

Felicitari si mesaje de Paste …

Felicitari si mesaje de Paste pentru catolici

Felicitari si mesaje de Paste pentru catolici Pastele este una din cele mai importante sarbatori, fiind prilej de liniste si bucurie alaturi de cei dragi. E perioada cand ne...

Povestea Ingamfarea

Povestea Ingamfarea

Povestea - Ingamfarea Niculita a ramas de mic fara parinti. Ar fi murit de foame daca bunul Dumnezeu nu s-ar fi milostivit de el.

Iarna quilling

Iarna quilling

Iarna - quilling   O mulţime de ornamente tradiţionale de iarnă confecţionate cu ajutorul hârtiei rulate prin tehnica quilling vă stau la dispoziţie ca sursă de inspiraţie pentru realizarea unor decoraţiuni...