Univers de copil

A+ R A-


Afectiuni respiratorii la copii

 

Bolile respiratorii includ mai multe afectiuni ale tesuturilor si organelor, implicate in respiratie, ce pot afecta traheea, bronhiile, bronsiolele, alveolele pulmonare, muschii si nervii respiratorii.

Copiii mici sunt afectati de aceste boli de cel putin o data pe an, de aceea trebuie sa fim pregatiti sa stim cum sa le recunoastem si cum sa actionam. Recomandarea noastra este sa apelati la medicul pediatru care va stii exact despre ce afectiune este vorba si ce tratament este indicat.

 

Principalele afectiuni respiratorii sunt:

 

Afectiuni ale cailor respiratorii superioare

 

Amigdalita

Amigdalita sau gatul rosu reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni intalnite la copii. Amigdalele se pot inflama datorita unei infectii virale sau bacteriene.

Simptome:

§         dureri puternice de gat

§         deglutitie dureroasa

§         amigdale rosii cu puncte albe

·        sensibilitate a ganglionilor limfatici la nivelul gatului

§         febra ridicata

§         voce ragusita

§         dureri de cap

§         congestie nazala

§         dureri abdominale.

Mai multe informatii despre amigdalita gasiti aici.

 

Laringita

Laringita este produsa de inflamatia, iritarea sau folosirea excesiva a corzilor vocale ce apartin laringelui. Cauzele care determina laringita sunt: infectiile tractului respirator superior, in special viroza respiratorie (raceala) sau gripa, folosirea excesiva a corzilor vocale, alergiile, expunerea la substante iritante, cum ar fi fumul sau substantele chimice, boala de reflux gastro-esofagian

Simptome:

·        febra

·        voce ragusita

·        insuficienta respiratorie

·        respiratie dificila.

La copiii mai mici de 1 an pot aparea forme severe ale simptomelor.

 

Rinita alergica

Rinita alergica (adesea supranumita "febra fanului") este o reactie exagerata a sistemului imunitar la particulele inspirate din aer. Sistemul imunitar incepe sa lupte impotriva substantelor care in mod normal nu sunt nocive, cum ar fi acarienii si polenul (alergeni), ca si cand acestea ar incepe sa atace organismul. Aceasta reactie exagerata cauzeaza inflamatie si simptome care afecteaza in principal nasul, dar si ochii, urechile, gatul si gura.

Simptome:

·        rinoree (sugeri nazale)

·        secretiile nazale care se scurg pe peretii posteriori ai gatului si determina senzatia de prurit. Aceste secretii pot declansa o tuse cronica in timp ce pacientul incearca sa-si elibereze gatul de secretii

·        lacrimare abundenta si prurit ocular (mancarime a ochilor)

·        prurit (mancarime), otica (a urechilor), nazala si a gatului.

 

Faringita streptococica acuta

Faringita streptococica este o infectie bacteriana a peretelui posterior al faringelui si a amigdalelor. Tesuturile sunt iritate si inflamate cauzand subit durere severa a gatului.

Simptome:

·        durere de gat, instalata brusc fara tuse, stranut sau alte semne de raceala

·        durere si dificultati la inghitit

·        febra mai mare de 38 grade

·        ganglioni inflamati la nivelul gatului

·        puncte albe, galbene sau sub forma unei membrane la nivelul gatului si amigdalelor

·        roseata accentuata a gatului sau puncte de culoare rosu inchis la nivelul regiunii posterioare a boltii palatine, in apropierea gatului

·        amigdale inflamate, cu toate ca aceasta manifestare poate fi determinata si de o infectie virala.

 

Faringita  cu cauza virala

Simptome:

·        inflamatie a gatului, amigdalelor, nasului, urechii medii

·        febra foarte mare 39-40 grade (mai putin sugarii pana in 3 luni care au sistemul imunitar slab si nu prea fac febra)

·        nas infundat

·        stranut, stare de agitatie, posibile varsaturi, diaree.

 

Tusea convulsive sau tusea magareasca

Tusea convulsiva este o boala acuta a cailor respiratorii, foarte contagioasa, cauzata de Bordetella pertussis, caracterizata prin accese paroxistice de tuse spastica.

Tusea convulsiva evolueaza in trei stadii. Initial, copilul pare a avea o simpla raceala, cu rinoree (ii curge nasul), lacrimare, stranut, febra si tuse usoara. Tusea progreseaza, stadiul al doiela fiind caracterizat de accese de tuse paroxistica, care se termina cu o inspiratie prelungita, zgomotoasa. Datorita lipsei de oxigen bolnavul devine cianotic. Acest stadiu poate dura 1-6 saptamani, dar se poate prelungi pana la 10 saptamani. La sugar inspiratia zgomotoasa poate lipsi, fiind inlocuita de apnee prelungita, in cursul careia pot surveni convulsii. Al treilea stadiu este cel de convalescenta. Citeste mai multe detalii aici.

 

Sinuzita

Infectia sinusala sau sinuzita, consta intr-o reactie inflamatorie a sinusurilor si meaturilor nazale (orificii la nivelul vestibulului nazal ce comunica cu sinusurile).

Simptome:

·        cefalee (durere de cap) sau presiune la nivelul ochilor, nasului, regiunea obrajilor sau la nivelul unei parti a regiunii cefalice

·        tuse

·        febra

·        respiratie urat mirositoare si congestie nazala cu secretii nazale dense si abundente.

Sinuzita poate fi acuta (debut brusc) sau cronica (tipul cel mai comun, cu debut insidios).

 

Afectiuni ale cailor respiratorii inferioare

 

Bronsita

Bronsita este o inflamatie a pasajelor bronsice, caile respiratorii care conecteaza traheea la plamani. Exista doua tipuri de bronsita: bronsita acuta, care dureaza mai putin de sase saptamani si bronsita cronica, care este recurenta si apare frecvent de-a lungul a doi sau mai multi ani.

Bronsita acuta, initial, se reprezinta ca o strangere in zona pieptului, urmata de o tuse. Cu cat substanta mucoasa se acumuleaza in plamani, bolnavul va incepe sa elimine flegma galbena sau verde. Bronsita acuta poate fi, de asemenea, caracterizata prin:

·        usoara febra

·        dificultati de respiratie

·        durere in plamani

·        respiratie suieratoare.

Bronsita cronica are aceleasi simptome ca bronsita acuta. In bronsita cronica, tusea va produce constant flegma galbena, verde sau alba. Bronsita cronica este o forma de boala pulmonara obstructiva.

 

Pneumonia

Pneumonia este un termen general care se refera la o infectie a plamanilor, putand fi cauzata de o varietate de microorganisme, inclusiv virusi, bacterii si paraziti.

Simptome:

·        tremur si friguri, clantanitul dintilor

·        voma

·        durere mare in zona pieptului

·        temperatura ridicata

·        transpiratie accentuata si puls accelarat

·        respiratie agitata

·        colorarea vinetie a buzelor si degetelor

·        stare mentala confuza sau delir

·        tuse care provoaca expectoratie mucoasa de culoare maronie sau verzuie.

Citeste mai departe ...

 

Displazia bronhopulmonara (BPD) – Boala pulmonara cronica la copii

Boala pulmonara cronica la copii este o afectiune care apare la nou nascuti prin lezarea tesutului pulmonar, determinand afectiuni respiratorii si variate probleme de sanatate. Plamanii sechestreaza aer sau sunt colabati, umpluti cu lichid si produc mucus in exces.
Majoritatea copiilor cu boala pulmonara cronica supravietuiesc si multi dintre ei depasesc boala (se obisnuiesc sa traiasca cu ea).

Simptomele bolii pulmonare cronice apar devreme, la 3 zile dupa nastere. De obicei boala pulmonara cronica debuteaza in timpul spitalizarii copilului, dar simptomele pot apare si dupa ce copilul este dus la domiciliu. Simptomele respiratiei dificile sunt urmatoarele:

§         stridor si tahipnee (respiratie rapida)

§         dilatarea narinelor (marirea diametrului orificiilor nazale)

§         folosirea gatului, pieptului si muschilor respiratori abdominali, cauzeaza tirajul coastelor (retractia)

§         wheezing (suieratura respiratorie perceptibila in timpul inspirului si expirului sau doar in inspir)

§         oboseala in timpul si dupa alimentare

§         pielea palida, cenusie sau patata, in special la nivelul limbii, buzelor, urechilor si unghiilor.

Copiii cu boala pulmonara cronica deseori necesita spitalizare mai indelungata deoarece au nevoie de suplimentare cu oxigen, unii dintre ei necesitand administrarea de oxigen pentru o perioada de timp si in ambulator (la domiciliu).

 

Tuberculoza

Tuberculoza este o boala infectioasa grava cauzata de bacilul tuberculozei (bacilul Koch).

Simptome:

§         tuse persistenta (peste 3 saptamani), care se accentueaza progresiv, fiind insotita sau nu de expectoratie

§         febra sau stare subfebrila,

§         inapetenta

§         scadere in greutate

§         expectoratie cu sange (hemoptizie)

§         dureri toracice

Mai multe informatii despre tuberzoloza puteti gasi aici.

 

Fibroza chistica sau mucoviscidoza

Fibroza chistica este o boala in care secretiile mucoase ale organismului au consistenta crescuta, sunt uscate si aderente. Acest mucus asemanator lipiciului se intareste si determina simptomatologie, afectand multe organe, in special plamanii si pancreasul. Persoanele care au fibroza chistica pot avea probleme respiratorii si afectarea plamanilor. Pot avea probleme cu nutritia sau digestia, cresterea si dezvoltarea. Nu exista tratament curativ pentru fibroza chistica si boala se agraveaza in timp.

Simptomele fibrozei chistice sunt date de productia de mucus lipicios, de consistenta crescuta. Simptomele variaza de la persoana la persoana si nu sunt adesea evidente in copilarie.
Simptomele de fibroza chistica la un sugar sau copil mic includ:

§         obstructie de intestin subtire numita ileus meconial sau obstructie meconiala

§         pielea sarata si umeda

§         inapetenta (lipsa poftei de mancare), astenia sau scaderea in greutate. Se numeste dezvoltare deficitara (failure to thrive)

§         miscari neobisnuite ale intestinelor

§         poate include diareea persistenta, scaunele voluminoase si cu multe grasimi (steatoreic), care miros urat sau constipatia.

Durata medie de viata pentru oamenii cu fibroza chistica a crescut constant in ultimii 40 de ani. In medie, persoanele cu fibroza chistica traiesc pana la 30 de ani desi tratamente noi fac posibila prelungirea vietii pana in jur de 40 de ani.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Enigme in jungla

Enigme in jungla

Enigme in jungla La circa 1.000 km de capitala Venezuela, Caracas, se afla o regiune aproape de nepatruns, un platou situat pe culmile muntilor – numit Roraima – care starneste interesul...

Secretele memoriei

Secretele memoriei

Secretele memoriei Un baiat dintr-a cincea mi s-a plans ca are o slaba tinere de minte si de aceea nu poate raspunde la lectie asa cum trebuie. Parca s-ar fi trecut...

Columna lui Traian

Columna lui Traian

Columna lui Traian La 12 mai 113 e.n. in Roma antica s-a inaugurat Columna Centenaria sau Columna Traiana, cum o numim curent, inaltata in cinstea invingerii Daciei de catre armatele romane...

Citate despre prietenie

Citate despre prietenie

Citate despre prietenie Vă oferim o colecţie de citate despre prietenie. Puteţi folosi citatele pentru sonete, le puteţi scrie pe o felicitare, posta la avatar sau pur şi simplu le puteţi...

Degetica de Hans Christian And…

Degetica de Hans Christian Andersen

Degeţica de Hans Christian Andersen O incursiune minunată în lumea poveştilor şi a basmelor lui Hans Christian Andersen: Degeţica. Povestea este una dintre primele scrieri ale marelui povestitor Hans Christian Andersen...