Univers de copil

A+ R A-


Alimentatie sanatoasa si medicina naturista

Alimentatie sanatoasa si medicina naturistaMajoritatea alimentelor pe care le foloseste omul sunt transformate prin foc, adica sunt fierte, fripte sau prajite. Este un obicei propriu omului. Animalele, toate cate exista in lumea acasta, se hranesc exclusiv cu alimente crude. V-ati pus vreodata intrebarea daca modul nostru de a ne alimenta este rational? Se deosebeste oare organismul nostru atat de mult de acela al fratilor nostri, animalele, incat reclama un mod special de preparare a substantelor alimentare?

Desigur ca nu.

Medicina naturista si sustinatorii acesteia (este parerea lor!) solutia problemei: VIVERE CONVENIENTER NATURAE.

Adica nu numai sa evitam alimentele falsificate, machiate, conservate, cauza a intoxicatiilor, ci sa ne ferim daca se poate, de substante transformate prin foc. Lucrul poate sa para bizar. Totusi, inca mai de mult, ilustrul fiziologist francez, prof. Ch. Richer, a zis: “Alimentul normal ese alimental crud, singurul potrivit organizatiei noastre ancestral. A intrebuinta alimente gatite inseamna a trai in contradictie cu organismul nostrum normal”. Naturalismul acesta nu este de altfel o inventie contemporana. Gasim in istorie precedente ilustre. Astfel, Scipion, generalul roman, pe vremea cand lupta in Spania, a ordonat soldatilor sais a nu consume decat alimente crude. Naturalismul are insa si adversari indarjiti. Argumentele acestora sunt nenumarate.

Ce spun acestia? Mai intai ca, marginindu-se la alimente crude, ne lipsim de placeri gustative considerabile. Din punct de vedere gastronomic, argumentul are o mare insemnatate (adesea gastronomia e considerata ca o arta, alaturi de muzica, pictura, etc.), dar din punct de vedere stiintific nici una. Alt argument este ca ne-am restrange considerabil lista alimentelor. Si acesta este subred.

Naturistii sustin ca cel mai adesea “gatirea” si mai ales fiertul indelungat, sterilizeaza, deterioreaza, altereaza alimentele noastre natural, le face indigested si inasimilabile. Albumina nu mai are nicio valoare nutritive, transformandu-se intr-un corp inoperant. Este ca si cum consumam pamant ars si pisat. Dintr-o hrana sanatoasa si naturala am facut o otrava. Exista, bineinteles, oarecare exagerare in aceste afirmatii, insa fondul, mai ales conservele, este just. Este stiintific stabilit ca fierberea prelungita peste un anumit timp distruge majoritatea elementelor vii (diastaze, fermenti, vitamine). Este deci o grava si imensa greseala sa consume numai substante fierte, fripte, prajite. Alimentele crude sunt indispensabile sanatatii noastre, armoniei diverselor functiuni ale corpului omenesc. Este un adevar pe care il admite toata lumea. Numai ca naturistii preconizeaza alimentatia exclusiva cu asa-zisele cruditati. Credem ca exagereaza. Intr-adevar, exista substante alimentare pe care focul nu le modifica. De exemplu, zaharul, amidonul, grasimile. Acelea pe care gatitul le transforma mai raman totusi cel mai adesea destul de difestibile, de hranitoare. Ba uneori fiertul le modifica in bine, le amelioreaza, devenind mai usor asimilabile. Ce atitudine sa adoptam? Una mijlocie.

Sa ne alimentam mixt, insa sa nu uitam ca avem nevoie de multe, foarte multe cruditati. Si de preferinta sa le mancam la inceputul si catre mijlocul fiecarei mese. Astfel, alimenele gatite patrund in stomac, ca un sandwich, intre doua straturi de alimente crude. Deci, in loc de obisnuitele si detestabilele noastre aperitive (ghiudem, achois, scrumbii, etc.), sa consumam ridichi de luna (impreuna cu frunzele lor), ridichi negre, hrean, telina, rosii, varza rosie, castraveti verzi si unt proaspat. Catre mijlocul mesei e bine sa consumam salata verde, cresson, cicoare, papadie, laptuci, varza alba sau rosie. La sfarsitul mesei e bines a consumam fructe, dupa anotimp, cirese, visine, capsuni, fragi, piersici, pere, mere, pepeni, toate insa in stare naturala, nu sub forma de compot. Iarna, sa nu uitam portocalele si bananele, fructe de imensa valoare alimentara, precum si nucile si alunele. Dar putem revitaliza alimentele gatite la foc. Cum? Foarte simplu. Presaram deasupra lor marar, tarhon, patrunjel, leustean, toate marunt. Dulceturile si compoturile pot fi revitalizate si ele folosind mierea naturala. Inainte de a sfarsi trebuie sa amintim ca proviziile de legume si de fructe pentru iarna nu sunt sanatoase decat uscate la aer liber si la soare.

Fiertul le distruge principiile vitale.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Legenda toamnei

Legenda toamnei

Legenda Toamnei Demult, demult, in negura timpului, pamantul era stapanit de spiritele naturii. Acestea umblau libere si traiau intr-o armonie perfecta. Fiinte, animale, plante, fenomene ale naturii, toate isi foloseau puterile...

Ghirlande din hartie confectio…

Ghirlande din hartie confectionare

Ghirlande din hartie - confectionare   Va prezentam modul de confectionare a ghirlandelor din hartie. Se impatureste fasia de hartie (hartie glasata, hartie creponata, staniol) pe lungime de mai multe ori, pana...

Mesaje de 8 Martie pentru mama

Mesaje de 8 Martie pentru mama

Mesaje de 8 Martie pentru mama   Ziua de 8 Martie, un omagiu adus MAMEI – simbolul vietii, al iubirii, puritatii si frumusetii spirituale, al gingasiei, al jertfei si daruirii de sine....

Muflonii corsicani in padurile…

Muflonii corsicani in padurile dobrogene

Muflonii corsicani in padurile dobrogene Cunoscut inca din antichitate pentru carnea sa excelenta, muflonul (Ovis musimon) era raspandit odinioara in toti masivii muntosi ai Mediteranei. In prezent, el traieste raspandit pe...

Ghicitori despre vara

Ghicitori despre vara

Ghicitori despre vară      Soarele dogoreşte Teiul înfloreşte, Grâul e aurit Cine a sosit? (Vara)