Univers de copil

A+ R A-


Alimentatie sanatoasa si medicina naturista

Alimentatie sanatoasa si medicina naturistaMajoritatea alimentelor pe care le foloseste omul sunt transformate prin foc, adica sunt fierte, fripte sau prajite. Este un obicei propriu omului. Animalele, toate cate exista in lumea acasta, se hranesc exclusiv cu alimente crude. V-ati pus vreodata intrebarea daca modul nostru de a ne alimenta este rational? Se deosebeste oare organismul nostru atat de mult de acela al fratilor nostri, animalele, incat reclama un mod special de preparare a substantelor alimentare?

Desigur ca nu.

Medicina naturista si sustinatorii acesteia (este parerea lor!) solutia problemei: VIVERE CONVENIENTER NATURAE.

Adica nu numai sa evitam alimentele falsificate, machiate, conservate, cauza a intoxicatiilor, ci sa ne ferim daca se poate, de substante transformate prin foc. Lucrul poate sa para bizar. Totusi, inca mai de mult, ilustrul fiziologist francez, prof. Ch. Richer, a zis: “Alimentul normal ese alimental crud, singurul potrivit organizatiei noastre ancestral. A intrebuinta alimente gatite inseamna a trai in contradictie cu organismul nostrum normal”. Naturalismul acesta nu este de altfel o inventie contemporana. Gasim in istorie precedente ilustre. Astfel, Scipion, generalul roman, pe vremea cand lupta in Spania, a ordonat soldatilor sais a nu consume decat alimente crude. Naturalismul are insa si adversari indarjiti. Argumentele acestora sunt nenumarate.

Ce spun acestia? Mai intai ca, marginindu-se la alimente crude, ne lipsim de placeri gustative considerabile. Din punct de vedere gastronomic, argumentul are o mare insemnatate (adesea gastronomia e considerata ca o arta, alaturi de muzica, pictura, etc.), dar din punct de vedere stiintific nici una. Alt argument este ca ne-am restrange considerabil lista alimentelor. Si acesta este subred.

Naturistii sustin ca cel mai adesea “gatirea” si mai ales fiertul indelungat, sterilizeaza, deterioreaza, altereaza alimentele noastre natural, le face indigested si inasimilabile. Albumina nu mai are nicio valoare nutritive, transformandu-se intr-un corp inoperant. Este ca si cum consumam pamant ars si pisat. Dintr-o hrana sanatoasa si naturala am facut o otrava. Exista, bineinteles, oarecare exagerare in aceste afirmatii, insa fondul, mai ales conservele, este just. Este stiintific stabilit ca fierberea prelungita peste un anumit timp distruge majoritatea elementelor vii (diastaze, fermenti, vitamine). Este deci o grava si imensa greseala sa consume numai substante fierte, fripte, prajite. Alimentele crude sunt indispensabile sanatatii noastre, armoniei diverselor functiuni ale corpului omenesc. Este un adevar pe care il admite toata lumea. Numai ca naturistii preconizeaza alimentatia exclusiva cu asa-zisele cruditati. Credem ca exagereaza. Intr-adevar, exista substante alimentare pe care focul nu le modifica. De exemplu, zaharul, amidonul, grasimile. Acelea pe care gatitul le transforma mai raman totusi cel mai adesea destul de difestibile, de hranitoare. Ba uneori fiertul le modifica in bine, le amelioreaza, devenind mai usor asimilabile. Ce atitudine sa adoptam? Una mijlocie.

Sa ne alimentam mixt, insa sa nu uitam ca avem nevoie de multe, foarte multe cruditati. Si de preferinta sa le mancam la inceputul si catre mijlocul fiecarei mese. Astfel, alimenele gatite patrund in stomac, ca un sandwich, intre doua straturi de alimente crude. Deci, in loc de obisnuitele si detestabilele noastre aperitive (ghiudem, achois, scrumbii, etc.), sa consumam ridichi de luna (impreuna cu frunzele lor), ridichi negre, hrean, telina, rosii, varza rosie, castraveti verzi si unt proaspat. Catre mijlocul mesei e bine sa consumam salata verde, cresson, cicoare, papadie, laptuci, varza alba sau rosie. La sfarsitul mesei e bines a consumam fructe, dupa anotimp, cirese, visine, capsuni, fragi, piersici, pere, mere, pepeni, toate insa in stare naturala, nu sub forma de compot. Iarna, sa nu uitam portocalele si bananele, fructe de imensa valoare alimentara, precum si nucile si alunele. Dar putem revitaliza alimentele gatite la foc. Cum? Foarte simplu. Presaram deasupra lor marar, tarhon, patrunjel, leustean, toate marunt. Dulceturile si compoturile pot fi revitalizate si ele folosind mierea naturala. Inainte de a sfarsi trebuie sa amintim ca proviziile de legume si de fructe pentru iarna nu sunt sanatoase decat uscate la aer liber si la soare.

Fiertul le distruge principiile vitale.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Podoabe si ornamente pentru br…

Podoabe si ornamente pentru bradul de Craciun

Podoabe si ornamente pentru bradul de Craciun   Craciunul se apropie cu pasi repezi, iar noi putem confectiona decoratiuni, podoabe si ornamente cu care sa impodobim casa noastra si bradul de Craciun.

Cum confectionam o cocarda tri…

Cum confectionam o cocarda tricolora

Cum confectionam o cocarda tricolora Drapelul, steagul sau flamura Tricolora Romaneasca, alaturi de stema si de imnul national reprezinta cele mai importante simboluri ale statului unitar Romania. ...

Rolul parintilor si educatoril…

Rolul parintilor si educatorilor in ingrijirea dintilor copiilor

Rolul parintilor si educatorilor in ingrijirea dintilor copiilor Unii parinti cer medicului stomatolog ca ei sa fie de fata, sa asiste la orice tratament pe care acesta il aplica copilului lor....

Avataruri de Valentines day sa…

Avataruri de Valentines day sau Dragobete

Avataruri de Valentine’s day sau Dragobete A inceput luna iubirii, iar evenimentele se tin lant: Valentine’s Day -14 februarie, Dragobete - 24 februarie. Lasati-va cuprinsi de magia dragostei si pregatiti surprize...

Plasamentul in regim de urgent…

Plasamentul in regim de urgenta si supravegherea specializata legea nr 272 din 2004

CAPITOLUL III - Protectia speciala a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea parintilor sai  Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului SECŢIUNEA a 3-a - Plasamentul in regim de urgenta      Art. 64. -...