Univers de copil

A+ R A-


Apa in natura, circuitul apei in natura si utilizarea ei de catre om

 

In natura, apa se afla in continua miscare si transformare: ea trece din stare lichida in stare gazoasa sau solida si din aceste stari din nou in stare lichida.

La caldura Soarelui, apa din rauri, lacuri, mari si oceane se evapora. Vaporii de apa se ridica in aer si formeaza norii, care sunt purtati de vant la diferite inaltimi. Din ei se formeaza ploile. Iarna, cand este foarte frig, apa cade sub forma de zapada.

 

Drumul pe care il dace apa in natura se numeste circuitul apei in natura (denumit uneori si ciclul hidrologic sau ciclul apei). Acesta se desfasoara mereu, fara incetare.

 O parte din apa florilor, din topirea zapezii si a ghetii se scurge la suprafata pamantului prin suvoaiele si torentii care ajung in rauri. O alta parte patrunde in sol si subsol. Din sol, plantele absorb o parte din apa cu substante hranitoare, pe care o folosesc pentru pregatirea hranei. Plantele constituie, la randul lor, hrana unor animale. Apa din plante trece in corpul animalelor.

Cand vietuitoarele mor si putrezesc, apa din corpul lor se intoarce din nou in pamant.

O parte din apa subterana iese la suprafata sub forma de izvoare, care se aduna in paraie, rauri, fluvii si ajunge in mari si oceane.

 

Apa este o bogatie de nepretuit, folositoare omului atat in viata de toate zilele, pentru consum, cat si in industrie, agricultura, transporturi, etc. De asemenea, apa contribuie la fabricarea unor produse (zahar, hartie, conserve de legume, etc.). In agricultura e nevoie de sisteme de irigatii. In acest fel, se obtin recolte bogate chiar si in anii in care nu ad ploi sau zapezi indestulatoare pentru nevoile plantelor.

Omul foloseste apa pentru baut, la prepararea mancarurilor, pentru curatenia corpului, imbracamintei, locuintei, satelor si oraselor.

 

Apele provoaca uneori si pagube. Torentii si ploile mari dezradacineaza copaci, inunda, distrug sosele si unele culturi. Din aceasta cauza, omul trebuie sa previna si sa construiasca diguri si stavile in calea apelor, terase in forma de trepte pentru torenti, care micsoreaza viteza apelor si reduc pagubele. Pe coastele abrupte, omul planteaza pomi, care impiedica distrugerile produse de ape.

Apele curgatoare din zone industriale contin multe reziduuri (resturi) care sunt daunatoare pentru viata. Pentru inlaturarea acestui pericol se folosesc diferite metode de curatire a apelor, care sunt apoi redate circuitului natural sau sunt refolosite.

Sa nu uitam, trebuie sa avem grija mereu sa nu risipim apa. La fel de important este sa pastram curatenia apelor din fantani si a apelor curgatoare si statatoare.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Poezia Prima lectie

Poezia Prima lectie

Poezia - Prima lectie   Va oferim spre lectura poezia “Prima lectie”, scrisa de Dumitru Dragan. Ilustratia apartine Evei Nagy.   Trec bobocii, o duzina, Ghemotoace de lumina. Gasca-n frunte, ei in sir Si gascanul – comandir.   Lipa-lipa...

Lumina de august

Lumina de august

Lumina de august     Va oferim spre lectura poezia “Lumina de august” scrisa de Cleopatra Lorintiu.       Calda si buna lumina de vara Scalda pamantul intr-o...

Revedere de Mihai Eminescu

Revedere de Mihai Eminescu

Revedere de Mihai Eminescu- Codrule, codruţule,Ce mai faci, drăguţule,Că de când nu ne-am văzutMultă vreme au trecutŞi de când m-am depărtat,Multă lume am umblat.

1 Iunie in versuri

1 Iunie in versuri

1 Iunie în versuri   Vezi versuri de 1 Iunie. Alege poezia preferată pe care să o înveţi alături de copilul tău pentru sărbătoarea de 1 iunie - Ziua Copilului.   1 Iunie -...

Valentines day 14 februarie 20…

Valentines day 14 februarie 2014

Valentine’s day 14 februarie 2014 Data de 14 februarie 2014 este una speciala, o zi dedicata iubirii. Cunoscuta sub numele de Valentine’s day ea a inceput sa fie sarbatorita pe tot...