Aparatul circulator si circulatia
Hrana, mistuita de aparatul digestiv, trece prin peretii acestuia si ajunge in sange. Sangele duce materiile hranitoare in toate partile corpului pentru a le hrani.
Sangele e un lichid rosu, mai greu decat apa si alcatuit dintr-o parte lichida, numita plasma, in care innoata o multime nenumerata de corpusoare ce se numesc globule sangvine.
Unele globule sunt rotunjoare si sunt mai putin numeroase: altele sunt turtite, rosii, foarte numeroase si asa de mici, incat intr-un milimetru cub incap peste cinci milioane. Datorita lor, sangele e rosu. Fiindca sangele e lichid, el se misca in cadrul vaselor sangvine.
Miscarea sangelui e determinata de bataile inimii. Inima e asezata inspre partea stanga a pieptului si e impartita in doua jumatati. Cat timp suntem in viata, inima bate mereu, adica se strange si se destinde. Cand se strange, sangele din jumatatea stanga e impins intr-o vena mai groasa, numita artera aorta. Aorta, cu cat se departeaza de inima, cu atat se ramifica in vene din ce in ce mai mici. Acestea se desfac apoi in vase mult mai subtiri decat firul de par, numite vase capilare.
Vasele capilare strabat toate partile corpului si sunt foarte numeroase. Sangele ce se misca n artere, este subtire si rosu. El este incarcat cu materii hranitoare, care strabat pererii subtiri ai vaselor capilare si sunt absorbite de catre diferite parti ale corpului nostru.
In vasele capilare, sangele pierde o parte din hrana si absoarbe din corp materiile netrebuitoare, ca acidul carbonic, vaporii de apa si altele. Din aceasta cauza culoarea lui devine mai inchisa. Acest sange trece din capilare in vene, care il duc in partea dreapta a inimii.
De aici, sangele este impins in arterele pulmonare, care il duce la plamani. Aici, sangele se curata de multe materii netrebuitoare, se inroseste din nou si apoi se intoarce prin venele pulmonare, in partea stanga a inimii, de unde e impins din nou in corp.
Miscarea aceasta a sangelui se numeste circulatie. Inima si vasele sangine alcatuiesc aparatul circulator.
Sfaturi pentru sanatatea aparatului circulator
Cand omul este sanatos, circulatia se face regulat. Inima bate cam de 70 de ori pe minut si la fiecare bataie arunca in artere o cantitate de sange, care izbeste peretii lor cei elastici. Aceste zvacnituri le simtim cand apasam cu degetele arterele de la tampla sau de la incheietura mainii. Asa face medicul, cand verifica pulsul bolnavului. In unele afectiuni, pulsatiile sunt mai rapide, uneori ajung pana la 120 pe minut.
Cu cat sangele e mai mult, mai curat si mai bogat in nutrienti, cu atat circula mai regulat si cu atat corpul se nutreste mai bine. Miscarea ajuta miscarea sangelui, de aceea e bine sa ne miscam, mai ales cand ne petrecem mult timp la birou sau acasa stand static.
- 27/07/2016 00:16 - Calciul si dintii
- 23/10/2015 00:25 - Sistemul nervos
- 01/10/2015 00:01 - Ingrijirea parului
- 29/09/2015 00:48 - Protejati ochii copiilor
- 27/09/2015 00:08 - Ratia alimentara
- 16/09/2015 21:55 - Elementele chimice si importanta lor pentru organismul uman
- 06/09/2015 00:08 - Sistemul muscular al omului
- 02/08/2015 01:13 - De la glucoza la energie
- 26/07/2015 01:05 - Actiunea radiatiilor UV asupra vietii
- 25/06/2015 01:40 - Apa si absorbtia prin piele