Univers de copil

A+ R A-


Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestiaCa sa putem trai trebuie sa mancam. Omul se hraneste cu paine, carne, branza, lapte, oua si alte alimente. Aceste alimente nu pot sa patrunda in sange, in starea in care se gasesc, cand le bagam in gura. Ele au nevoie sa fie maruntite si prefacute in materii asemanatoare cu cele aflate in corpul nostru. Organul insarcinat cu aceasta slujba se numeste aparatul digestiv (mistuitor).

Aparatul digestiv se compune din gura, esofag, stomac, intestine si din niste glande (ghinduri) mici in forma de ciorchini de struguri aflatoare in peretii gurii, stomacului si intestinelor.

La aceste glande mici se mai adauga ficatul care se afla in abdomen, in partea dreapta a stomacului. Glandele au slujba de a fabrica sucurile (zemurile) trebuitoare pentru prefacerea alimentelor.

In gura, alimentele se maruntesc cu dintii si cu maselele si se inmoaie cu o zeama curata numita saliva, fabricata de ghindurile gurii. Saliva preface painea si celelalte alimente fainoase, in materii dulci si zaharoase. Din gura alimentele trec prin inghititura intr-un tub scurt si carnos numit esofag. Esofagul strabate diafragmul si raspunde in stomac. Alimentele trec prin esofag si ajung in stomac fara nicio schimbare. Aici, alimentele se maruntesc bine de tot si se amesteca cu o zeama acrisoara, numit suc gastric (stomacal) fabricat de ghindurile aflate in peretii musculosi ai stomacului. Stomacul preface alimentele intr-o materie moale si subtire ca smantana.

Din stomac, alimentele trec intr-un tub lung si subtire, numit intestinul subtire. Aici, ele se amesteca cu zemurile fabricate de ghindurile intestinului subtire, precum si cu fierea ce vine de la ficat. Zemurile acestea prefac alimentele intr-o materie subtire de tot, ca apa.

Partea buna si hranitoare a alimentelor trece prin peretii intestinului subtire, in sange. Partea rea si nefolositoare trece in intestinul gros, iar de aici e data afara sub numele de excremente.

Prefacerea aceasta pe care o sufera alimentele in trecerea lor prin aparatul digestiv se numeste digestie (mistuire). Digestia alimentelor se face cam in 3 ore si jumatate.

Taierea Capului Sfantului Ioan…

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul traditii credinte obiceiuri si superstitii

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul - traditii, credinte, obiceiuri si superstitii Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc si este praznuita pe 29 august. Pe 1...

Morcovii beneficii calitati si…

Morcovii beneficii calitati si proprietati terapeutice

Morcovii - beneficii, calitati si proprietati terapeutice Toata lumea stie despre morcov ca imbunatateste si mentine sanatatea vederii. Dar proprietatile tamaduitoare ale acestuia nu se opresc aici. Morcovul contine vitaminele A,...

Gazela girafa

Gazela girafa

Gazela girafa Gazela-girafa e usor de recunoscut si usor de deosebit de orice alt animal din familia copitateor. Are gatul ce mai lung. Doar girafa o intrece.

Cod de canicula

Cod de canicula

Cod de canicula   E vara, soarele e pe cer, iar temperaturile cresc si tot mai des auzim vorbindu-se despre cod de canicula. Ori de cate ori este nevoie, Administratia Nationala de...

N-au nici coada nici urechi

N-au nici coada nici urechi

N-au nici coada, nici urechi Va oferim spre lectura poezia “N-au nici coada, nici urechi” scrisa de Kemeny Janos. Ilustratia e semnata de Tollas Julia. ...