Aparitia dintilor la copii
In acest articol dorim sa facem referire la aparitia dintilor la copii, respectiv: dintii timpurii, dintii intarziati.
Dintii timpurii
La unii copii, dintii ies mai devreme decat la vremea normala (6 luni), ba ceva mai mult uneori la nastere chiar, copilul poate veni cu unul sau mai multi dinti. Acesta era socotit altadata fie ca un semn bun, prin care copilul nascut cu dinti era ursit sa ajunga vreun om mare, fie dimpotriva, ca iesirea prea devreme a dintilor inseamna ceva rau, care ar face sa se proroceasca un temperament limfatic, scrofulos, supus mai tarziu la unele boli respiratorii. Nimic adevarat din toate acestea, deoarece s-a vazut ca iesirea dintilor nu este in legatura cu nici una din banuielile de mai sus ea fiind mai mult un caracter familial, care se observa la mai multi frati si surori si care s-ar mosteni si din tata in fiu.
Dintii intarziati
Daca iesirea timpurie a dintilor are mare insemnatate cu privire la sanatatea copiilor, nu tot asa se petrece cu cea tarzie. Aceasta din urma, in adevarat, are mare legatura cu felul de alaptare al copilului, cu bolile copilariei, cu rahitismul, scrofuloza, limfatismul etc.
Intarzierea in iesirea dintilor se vede la epoci diferite. Ea poate sa se arate de la inceput si sa atinga toti dintii copilului.
Copiii alaptati cu biberonul cat si cei care nu sunt hraniti igienic, sunt cei mai predispusi la iesirea intarziata si neregulata a dintilor, aceasta din urma cauza tulburarilor stomacului, ce au multa influenta asupra iesirii dintilor.
Asa ca, in astfel de cazuri, primul dinte care in loc sa iasa la sase luni se iveste tocmai in a noua, a zecea ori a unsprezecea luna. Daca intarzierea este si mai mare putem fi siguri ca acei copii au fost alaptati foarte putin sau au fost rau alaptati. Ca dovada e faptul ca mainile si picioarele lor sunt ca fusele, pantecele marit si tare la pipait, mersul va fi intarziat de asemenea, ei devenind adesea rahitici.
Alteori, primii dinti au venit la timp si intarzierea nu se face decat cu dintii taietori marginasi, cu primele masele, etc., lucru ce se observa de la a saptea luna in sus. Dar aceasta este tocmai perioada care corespunde lunilor critice prin care trece copilul, cand el incepe a fi alaptat partial, cand incepe a i se da produse lichide si mancaruri indigeste, lucruri fainoase etc. Astfel, in aceasta perioada, care precede alaptarea, iau nastere o multime de nereguli alimentare cu producere de dispepsii si chiar stricarea stomacului, tulburari de nutritie care au rasunet asupra organismului intreg si in special asupra denutritiei.
Si ceea ce este mai curios in aceste imprejurari este ca tulburarile digestive sunt puse pe socoteala iesirii dintilor, cand in realitate lucrul este tocmai contrariul. De aceea, cand copilul prezinta probleme digestive: constipatie, varsaturi, diaree, etc., cauza trebuie sa o cautam in hrana sa, nu sa zicem ca acesta este din pricina dintilor.
Ca exemplu, amintim faptul ca rahitismul provine din cauza unei rele alimentatii, fiind cea care face, de cele mai multe ori, ca iesirea dintilor sa fie intarziata.
Deci, atunci cand dintii ies cu intarziere, e bine sa luam masuri preventive, pentru sanatatea intreaga a corpului. Daca dintii nu ies la timp e o problema ce atrage dupa sine multe alte neplaceri.
De asemenea, sifilisul, problemele respiratorii etc., pot sa intarzie iesirea dintilor la timp.
Cat despre bolile febrile, rujeola, bronsita, pneumonia etc., acestea rareori intarzie iesirea dintilor.
- 09/05/2017 00:28 - Jucariile copilului mic
- 13/05/2015 00:13 - Amenajati camera copilului in stil Feng Shui
- 21/04/2015 01:04 - Relatiile dintre parinti si copilul mic
- 27/03/2015 01:09 - Vrei sa stii cum voi iubi
- 19/03/2015 14:25 - Examenul medical la domiciliu pentru copiii mici
- 18/03/2015 01:22 - Iubirea educatia si cunoasterea copilului