Univers de copil

A+ R A-


Aprecierea calitatii laptelui

Aprecierea calitatii lapteluiCalitatea laptelui depinde de compozitia sa, de prospetime si de prezenta germenilor patogeni.

Pentru analize, aveti nevoie de 0.5 l de lapte nefiert. Inainte de a-l turna in sticla, amestecati-l bine (omogenizati-l), fiindca grasimea s-a ridicat deasupra.

Aprecierea cu ajutorul simturilor. Turnati incet tot laptele de proba intr-o alta sticla. Verificati daca pe fundul primei sticle n-au ramas sedimente, prezenta lor indica adaos de substante.

Agitati sticla a doua pentru omogenizarea laptelui si gustati putin din el. Nu-l inghititi imediat; mai inati clatiti-va gura cu el. Laptele proaspat, normal, are un gust placut, dulceag, caracteristic. Un gust mai putin pronuntat indica un lapte sarac in grasime, eventual falsificat prin exces de smantanire, sau prin adaos de apa. Gustul acrisor indica inceputul fermentatiei lactice, proces nedaunator, la sfarsitul caruia rezulta laptele acru, bun pentru consum. Substanta care da gustul acru se numeste acid lactic. Gustul amar se datoreste fie inmulturii unor bacterii nedorite, fie consumarii unor plante (pelin, lupin etc.).

Turnati incet laptele printr-o panza curata, intr-un vas. Laptele normal, proaspat, are culoarea usor crem-galbuie, este opac, curge usor, uniform, in fie continuu si are un miros placut, caracteristic. Laptele cu grasime putina, smatanit sau cu adaos de apa, este alb-albastrui, apos si transparent. Pentru a va convinge, turnati apa in lapte si repetati examinarea. Laptele invadat de microbi are grunji, curge in fir lipicios si gros si are culoare galbuie. Acest lapte nu poate fi folosit; la fel daca are culoarea rosiatica, indicand urme de sange, cauzate de rani ale ugerului sau de anumite boli ale vacilor.

Daca pe panza au ramas impuritati, deduceti ca nu s-au respectat regulile de igiena la recoltarea si pastrarea laptelui.

Turnati laptele intr-o eprubeta mai mare. Acum puteti aprecia mai bine culoarea si, daca-l incalziti putin, veti simti mai bine si mirosul. Mirosul de balegar indica lipsa curateniei grajdului si vacilor.

Proba fierberii. Continuati incalzirea laptelui in eprubeta pana la fierbere. Daca ramane omogen, inseamna ca este destul de proaspat. Daca nu, sub actiunea acidului lactic, la caldura, proteinele din lapte formeaza gruji (laptele “se branzeste”). Proba fierberii se ingaduie sa aflam cat timp mai putem amana consumarea laptelui ca lapte dulce.

Proba cu alcool. Pentru a stabili mai exact cat de vechi este laptele, turnati intr-o eprubeta peste 1 ml de lapte si 1 ml de alcool de 68º. Laptele foarte proaspat va ramane omogen. Cu cat este mai vechi, cu atat se vor forma grunji mai mari, sub actiune combinata a acidului lactic si a alcoolului asupra proteinelor.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Raritati si fosile vii

Raritati si fosile vii

Raritati si fosile vii   Va prezentam cateva informatii despre raritati si fosile vii: pestele urias Latimeria, Pasarea Kiwi, pestele lostrita, scoica Tridacna, mamiferul Okapi.   Latimeria este un “peste” urias, despre care se...

Horoscopul dragostei pentru lu…

Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2014

Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2014    Afla horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2014 pentru toate zodiile. Afla ce va prezic astrele pe plan sentimental. Citeste si articolul Horoscop decembrie 2014 toate...

Posibilele suferinte ale lui T…

Posibilele suferinte ale lui Tutankhamon

Posibilele suferinte ale lui Tutankhamon Una din statuile lui Tutankhamon aflata la British Museum il prezinta pe tanarul faraon sub o infatisare care tradeaza serioase maladii genetice. Este pregnanta o infatisare tipica...

Horoscop 2016 Fecioara Dragost…

Horoscop 2016 Fecioara Dragoste

Horoscop 2016 Fecioara - Dragoste Anul 2016 pare benefic pe plan sentimental pentru nativii Fecioara, mai ales ca planeta Jupiter aduce revigorare in viata de cuplu...

Agheasma mare de la Boboteaza

Agheasma mare de la Boboteaza

Agheasma mare de la Boboteaza   Pe 6 ianuarie, ortodocsii sarbatoresc Botezul Domnului, cunoscut in popor sub numele de Boboteaza. Conform credintei populare din lumea ortodoxa, in timpul sarbatorii cerul se deschide,...