Univers de copil

A+ R A-


Arsurile pielii la copii - masuri de prevenire

 

Arsurile sunt considerate ca fiind cele mai devastatoare accidente la copii. Pe langa faptul ca sunt foarte dureroase, acestea au consecinte neplacute, lasa cicatrice urate dupa vindecare si chiar pot pune in pericol viata copiilor. La copii, arsurile sunt cu atat mai periculoase cu cat suprafata pielii raportata la greutatea corporala este mult mai mare comparativ cu un adult.

Arsurile cu lichid fierbinte sunt cele mai frecvente la copilul mic. Ele se produc, in general, in timpul prepararii alimentelor sau cand se manipuleaza lichide fierbinti.

 

Arsuri la copii. Cauze.

Ceea ce noua, adultilor, ni se pare evident si foarte simplu (cum ar fi riscul implicat de obiectele fierbinti sau taioase), pentru copiii de varsta mica nu reprezinta „pericole”, ci mai degraba lucruri noi si interesante care trebuie cunoscute si explorate.

Cauzele frecvente ale arsurilor la copii sunt lichidele/apa fierbinte care vine in contact cu pielea si focul (lumanari, aragaz, sobe, gratar, radiator, etc.). Un pericol il reprezinta si cablurile electrice sau aparatele electrocasnice defecte care pot provoca prin scantei si supraincalzire o flama sau chiar un incendiu.

 

Arsurile la copii. Masuri de prevenire.

Parintii pot preveni astfel de tragedii supraveghindu-i in permanenta pe nazdravanii lor micuti, nelasandu-i sa se apropie de aragaz, de sobe, de fierul de calcat, prize si alte obiecte fierbinti.

Pentru protejarea copilului, eliminati tot ceea ce ar putea fi primejdios pentru el si aveti grija la orice ar putea reprezenta un pericol. Asadar, atentie maxima, mai ales atunci cand cel mic este mai neastamparat ... chiar si un moment de neatentie il poate afecta.

Cum pot fi protejati copiii?

Arsurile sunt usor de prevenit! In acest sens, impotriva arsurilor de tot felul, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele recomandari:

§         Gatiti intotdeauna pe ochiurile din spate ale aragazului si nu lasati copiii in apropierea aragazului cand gatiti!

§         Asigurati-va ca ati inchis bine cuptorul cand acesta este aprins, astfel incat copilul sa nu il poata deschide!

§         Nu tineti niciodata copilul in brate in timp ce preparati sau serviti mancare!

§         Nu tineti copilul in brate in timp ce beti lichide fierbinti (ceai, cafea, etc.)!

§         Nu tineti niciodata copilul in brate in timp ce mancati ceva fierbinte!

§         Evitati sa incalziti biberonul sau mancarea la cuptorul cu microunde, respectiv verificati intotdeauna temperatura mancarurilor incalzite la cuptorul cu microunde!

§         Verificati/testati temperatura laptelui din biberon inainte de a lua copilul in brate!

§         Nu manevrati recipiente cu lichide fierbinti deasupra patului copilului!

§         Nu puneti niciodata vase care contin lichide fierbinti pe jos, la marginea aragazului sau in locuri accesibile copiilor!

§         Nu lasati niciodata la indemana oale cu lichide fierbinti si nu uitati sa intoarceti coada ibricului pentru a nu fi la indemana copilului!

§         Puneti canile de ceai, cescutele de cafea, farfuriile de supa sau masina de cafea cat mai departe de marginile mesei!

§         Renuntati la fata de masa, astfel incat copilul sa nu poata trage de ea!

§         Nu lasati copilul nesupravegheat in baie si in bucatarie si nu il lasati sa umble la robinete!

§         Nu lasati copiii sa se joace la robinetele de apa!

§         Verificati intotdeauna apa de imbaiat cu cotul inainte de a pune copilul in cada sau la dus pentru baita!

§         Nu lasati niciodata copiii mici singuri in cada!

§         Nu adaugati niciodata apa fierbinte atata timp cat copilul este in cada!

§         Nu lasati radiatoarele langa patul copiilor!

§         Indepartati intotdeauna copiii de langa radiator!

§         Nu uscati rufe deasupra radiatorului sau deasupra focului!

§         Indepartati intotdeauna copiii de langa usa sobei sau a cuptorului!

§         Nu umblati cu lichide inflamabile sau sprayuri in apropierea focului!

§         Nu lasati copiii in preajma atunci cand preparati gratar in curte sau la iarba verde!

§         Nu aplicati comprese calde sau cu diverse substante chimice (alcool, frectii sau chiar otet) pe pielea copilului decat dupa ce ati consulat un medic!

§         Pastrati chibriturile, brichetele, tigarile si toate substantele inflamabile in locuri inchise, care sa nu fie la indemana copiilor!

§         Aveti grija la fierul de calcat incins si nu lasati copilul nesupravegheat in apropierea lui!

§         Acoperiti prizele cu capace speciale sau cu obiecte de mobilier, pentru a ingreuna accesul copiilor!

§         Verificati instalatiile, echipamentele si aparatele electrice si inlocuiti firele neizolate, aparatele defecte, etc.

Fiti cu ochii pe copiii dumneavoastra si astfel veti evita accidentele nedorite. In cazul in care, totusi, se produc astfel de accidente, afla care sunt remediile, tratamentele si masurile de prim ajutor.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Modele masti de animale colora…

Modele masti de animale colorate

Modele masti de animale colorate   Daca va pregatiti sa participati la un carnaval, o serbare, un joc sau orice alta activitate care implica folosirea mastilor va punem la dispozitie o serie...

Felicitari de 1 Iunie pentru c…

Felicitari de 1 Iunie pentru copii

Felicitari de 1 Iunie pentru copii   Ziua copilului, o zi deosebita prin semnificatiile sale. Este ziua in care toti copiii trebuie sa se bucure de viata. Va oferim o colectie de...

Parghia lui Arhimede

Parghia lui Arhimede

Pârghia lui Arhimede Hieron, regele din Siracuza, citea într-o zi foarte entuziasmat următoarele rânduri de la ruda şi prietenul său Arhimede: „... dă-mi un punct de sprijin şi nimic nu mă...

Sfaturi pentru tinerele mame l…

Sfaturi pentru tinerele mame legate de imbracamintea copilului

Sfaturi pentru tinerele mame legate de imbracamintea copilului   Iata cateva sfaturi pentru tinerele mame legate de imbracamintea copilului, precum si imbracatul - dezbracatul copiilor.   Este de preferat de imbracamintea sugarilor, in general,...

Confectionam ratusca si puisor…

Confectionam ratusca si puisorul din coji de nuca

Confectionam ratusca si puisorul din coji de nuca Copiii indragesc animalutele si insectele, mai ales puisorii. Astfel, dorim sa va prezentam cum puteti confectiona cu acestia ratusca si puisorul din coji...