Univers de copil

A+ R A-


Artrita juvenila

Numita si “Boala Still”, artrita juvenila este o forma particulara de reumatism inflamator cronic, cu aparitie inaintea varstei de 16 ani. Statisticile evidentiaza o predominanta la sexul feminin. Frecventa bolii este mai crescuta in tarile nordice ale Europei. Incidenta variaza in raport cu varsta, grupele mai afectate fiind 18 luni – 4 ani si 10 – 14 ani, dar poate apare in orice perioada intre etatea de 6 luni si 16 ani.

Cauza bolii este neprecizata. Sunt incriminati factori infectiosi de natura streptococica (fara gasirea germenilor in lichidele arterile), virala (virusii rubeolic, al hepatitei B), agenti parazitari (cu implicari foarte mici). Caracterul genetic poate fi luat in considerare, fiind, ca si factorii infectiosi sau traumatici, capabil sa declanseze boala.

Manifestarile inflamatorii articulare pot fi insotite de cele extraarticulare: cardiace (pericardita), pleurale, peritonale, oculare (uveita, iridociclita cronica, cheratita, cataracta), vasculare (vascuilite, in cazuri foarte severe), leziuni ganglionare la nivelul splinei, adenopatii (marirea ganglionilor).

Manifestarea clinica: febra, de scurta durata (3-4 ore), este insotita de alterarea starii generale, dar cedeaza spontan sau la antipiretice. La copilul mai mare poate sa apara o stare subferila, insotita de eruptie cutanata fugace (care dispare in cateva minute sau ore, fara a lasa urme), care nu da mancarimi. Splenomegalia (marirea splinei) si hepatomegalia (marimea ficatului) sunt insotite la copiii de varsta mica de anemie, cu paloarea tegumentelor si mucoaselor, tulburari de comportament. Astfel, copilul poate avea apatie, indispozitie, sau devine agresiv sau retras, plangaret, astenic, somnolent; uneori intarzierea cresterii (nanism). Atingerea articulara – influentata de vreme – intereseaza articulatiile mari si mici ale picioarelor, ale degetelor mici de la maini si picioare, provocand redoare (intepenire) sau artrite uscate, ce se manifesta prin contractii musculare si fixarea articulatiilor in pozitii vicioase (anchiloze, subluxatii, deviatii etc.).

Semne de laborator: VSH-ul crescut iar la probele biologice imunologice, factorul reumatoid este pozitiv in 20-30% din cazuri. Se mai constata anemii severe si cresterea numarului leucocitelor.

Aspecte radiologice: decalcifieri, micsorarea spatiilor articulare, anchiloze, fracturi, coloana cervicala si articulatiile temporo-mandibulare sunt deseori prinse, precum leziunile soldurilor, gleznelor, genunchilor si ale coloanei cervicale sunt argumentate in favoarea diagnosticului de poliartrita juvenila.

Mijloace de tratament: medicamentele antiinflamatoare sunt cele steroide (cortizonice) si nesteroide, ultimele in administrare continua, in perioadele de activitate ale bolii, constituie principalul mijloc terapeutic.

Fizioterapia este indicata in formele stabilizate, urmarind cresterea tonusului muscular, inlaturarea redorilor articulare si imbunatatirea circulatiei. Procedurile in apa calduta inhiba efectul spastic articular, amelioreaza anchilozele. De asemenea, gimnastica medicala, cat mai precoce, imbunatateste starea copilului si stabilizeaza boala. Sunt recomandate programe zilnice, de intretinere, la domiciliu, in special inainte de culcare.

Datorita perturbarilor ce apar in viata copilului si familiei sale din cauza acestei boli cronice si invalidate, o mare importanta o au masurile de sprijin psihologic si de recuperare sociala, masuri ce sunt necesare, de astfel, si in alte maladii ce apar in copilarie.

In astfel de cazuri, copilul prezinta anxietate, negativism, onestilitate, tendinta de izolare, neincredere in medic, parinti si in prescriptiile medicale, are dificultati scolare. In aceasta etapa, medicul trebuie sa intareasca psihicul copilului afectat, al familiei sale, sa intervina cu tact si fermitate pentru corijarea atitudinilor negative, explicand masurile luate si recomandand un anumit comportament. Trebuie sa existe o preocupare continua pentru elucidarea tuturor aspectelor bolii, pentru ameliorarea factorilor de mediu, pentru gasirea celor mai bune mijloace terapeutice, pentru ingrijirea lui cu dragoste si devotament. Cu cat severitatea bolii este mai mare, cu atat parintii trebuie sa fie mai tari, iar relatiile de familie mai stranse.

Un copil bolnav este mai intai copil si apoi bolnav. De aceea el trebuia lasat sa-si desfasoare activitatile zilnice: scoala, joaca. Sa beneficieze de un anturaj agreabil, printre copii de aceeasi varsta. Sa i se dea responsabilitati in familie, la scoala, in colectivitati. Are nevoie de un sprijin permanent, dar nici sa se prevaleze de sarcini. Se cere atentie la orientarea profesioanala si preocupari pentru reinsertia sa sociala.

Parintii trebuie sa acorde sprijin psihic copiilor lor, atat la debutul bolii, cat si in cursul evolutiei ei. Reactiile parintilor, in perioadele dificile ale bolii, trebuie sa fie ponderate, sa nu aiba momente de disperare, de neincredere in rezultatele tratamentului aplicat. Un rol hotarator in are medicul, care, prin interventiile sale, prin explicatii date cu multa rabdare, stabileste cu familia relatii de incredere reciproca pentru ca parintii sa treaca mai usor prin momentele dificile ce apar uneori. Atitudinea neadecvata a familiei are urmari de nedorit in modificarea comportamentului copiilor. Astfel, mila, hiperprotectia, indulgenta la administrarea medicamentelor si la absenteismul scolar, tendinta de a-l favoriza la impartirea sarcinilor curente in familie si in societate sunt, uneori, raspunsuri familiale neindicate, cu efecte nefavorabile asupra propriilor copii, afectand dezvoltarea personalitatii acestora.

Copilul trebuie inteles, ajutat, incurajat. In acest fel este sprijinit si medicul in sarcina ce o are de aduce la bun sfarsit tratamentul copilului bolnav.

Autor: dr. Constanta Irimescu

Poezie patriotica Aceeasi inim…

Poezie patriotica Aceeasi inima aceeasi tara

Poezie patriotica - Aceeasi inima, aceeasi tara   Poezie patriotica scrisa de Ilarie Hinoveanu – Aceeasi inima, aceeasi tara.   La fel sunt drumurile-n tara, Pe Olt, pe Mures si pe Prut De parca toate infasoara Acelasi...

San Marino

San Marino

San Marino In Italia, pe coasta muntelui Titano, se intinde un teritoriu de 61 kmp, avand 14.000 de locuitori. Este statul San Marino – cea mai veche republica a Europei. Traditia...

Simboluri de Dragobete de colo…

Simboluri de Dragobete de colorat

Simboluri de Dragobete de colorat   De Dragobete sărbătorim iubirea. Dragobete este în tradiţia populară românească un zeu al dragostei, echivalentul lui Cupidon din mitologia romană şi al lui Eros, corespondentul acestuia...

Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestia Ca sa putem trai trebuie sa mancam. Omul se hraneste cu paine, carne, branza, lapte, oua si alte alimente. Aceste alimente nu pot sa patrunda in sange,...

Evolutia inaltimii bebelusilor…

Evolutia inaltimii bebelusilor in primele 12 luni

Evolutia inaltimii bebelusilor in primele 12 luni    Nimic nu este mai fascinant si mai important pentru un parinte decat sa-si vada micutul crescand, sa fie partas la progresele facute de acesta....