Univers de copil

A+ R A-


Batalia de la Rovine si luptele de aparare impotriva turcilor

 

Pe vremea cand Tara Romaneasca se organiza sub conducerea lui Mircea cel Batran, la granitele de miazazi s-a ivit o mare primejdie: turcii.

Venind dinspre Asia, turcii au infrant pe bulgari, sarbi si greci, care au luptat cu vitejie ca sa-si apere pamantul si libertatea. Astfel, ei au ajuns la Dunare, amenintand libertatea tarii noastre.

 

  Poporul condus de Mircea cel Batran ii infrunta pe turci. Batalia de la Rovine.

Era in anul 1394. O numeroasa armata turceasca, condusa de sultanul Baiazid, zis “Fulgerul”, a trecut Dunarea. Mircea a chemat poporul la lupta. Oastea, alcatuita din dregatori si tarani, a asteptat pe dusman la Rovine, intr-un loc mlastinos, ales anume cu o ostire mica, dornica sa-si apere patria si libertatea, sa poata lupta cu una mare, cotropitoare. Asa cum povesteste un istoric vechi, la Rovine a fost “razboi mare, cat nu se vedea vazduhul de multimea sagetilor. Asa se varsa sange mult cat erau vaile crunte”. Desi mult mai mica decat armata turceasca, oastea Tarii Romanesti, condusa de Mircea, a lovit atat de puternic pe turci, incat i-a infuriat. Baiazid a pierdut foarte multi soldati.

 

Lupta de la Rovine a ramas in istorie, iar biruinta, victoria de la Rovine a umplut de nadejde si de mandrie inima intregului popor.

Mai tarziu, marele nostru poet Mihai Eminescu, a descries aceasta batalie in versuri pline de inflacarare. Mircea il intampina pe Baiazid, spunandu-i:

“Eu? Imi apara saracia si nevoile si neamul …

Si de-aceea tot ce misca-n tara asta, raul, ramul,

Mi-e prieten numai mie, iara tie dusman este,

Dusmanit vei fi de toate, far-a prinde chiar de veste.

N-avem osti, dara iubirea de mosie e un zid

Care nu se-nfioara de-a ta faima, Baiazid!”

E un moment memorabil in batalia dintre Mircea si Baiazid.

 

Insa turcii erau puternici. Furia si setea lor de cuceriri sporeau mereu, amenintand intreaga Europa. De aceea, regale Ungariei a pregatit o oaste mare impotriva turcilor si s-a aliat cu multe si faloase armate de nobili apuseni. Acestora li s-a alaturat si ostirea Tarii Romanesti. Toti s-au intalnit la Nicopole, in Bulgaria, in anul 1396.

Mircea a cerut sa atace el intai pe turci, ca unul care le cunostea mestesugul luptei. Dar nobilii apuseni, plini de trufie, nu s-au invoit. S-au aruncat fara chibzuiala asupra trucilor, socotind ca numai lor li se cuvine Gloria in dobandirea victoriei. Dar turcii i-au impresurat si i-au nimicit. Cei ramasi s-au imprastiat, inspaimantati.

Ostirea condusa de Mircea s-a retras in tara, unde a mai tinut piept turcilor, in cateva randuri, reusind sa le striveasca atacurile la Dunare.

 

Pacea cu turcii

In cele din urma insa, vazand ca fortele turcesti sporesc mereu si ca din partea vecinilor nu primea nici un ajutor, Mircea s-a inteles cu sultanul ca Tara Romaneasca sa-i plateasca in fiecare an o suma de bani, adica un tribut. In schimb, sultanul se oblige sa nu mai atace Tara Romaneasca si sa nu se amestece in treburile dinauntrul ei. Cu timpul insa, acest tribut a crescut mereu, apasand greu pe umerii poporului nostru. Timp de cinci veacuri de aucm inainte, poporul a intretinut, prin truda lui, nu numai pe boierii din tara, ci a platit si tributul turcesc.

Totusi, victoriile dobandite de Mircea cel Batran impotriva turcilor n-au fost zadarnice. Ele au dat poporului nostru nadejdi, pilde si indemn la noi lupte pentru libertate.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Valentines day Ziua Indragosti…

Valentines day Ziua Indragostitilor felicitari animate

Valentines day - Ziua Indragostitilor - felicitari animate Inima mea este mai fericita, pluteste in nori si se alinta in vant. Alaturi de tine viata mea este mai frumoasa. De Valentine’s Day –...

Revista Albina Pindului

Revista Albina Pindului

Revista Albina Pindului Revista bilunara de “litere, stiinte si arte”, Albina Pindului a aparut sub redactia scriitorului Grigore Haralamb Grandea intre 15 iunie 1868 si 1 aprilie 1870 la Bucuresti si...

Poezii pentru mama de 8 Martie

Poezii pentru mama de 8 Martie

Poezii pentru mama de 8 Martie   O selecţie de poezii special dedicate zilei de 8 Martie - Ziua Mamei.   Mama   E ziua ta azi, mamă Şi-aproape, lângă tine Un gând duios te cheamă Ca să-ţi urez...

Daca ai putea daca as putea

Daca ai putea daca as putea

Daca ai putea, daca as putea   Iata poezia “Daca ai putea, daca as putea (mamei)” scrisa de Florentin Popescu.   Stiu: Daca ai putea ai lua o raza de soare Ca pe-un condei din...

Clasicismul curent literar

Clasicismul curent literar

Clasicismul - curent literar Ca si curent literar, termenul vizeaza un corp de norme constituit deplin in epoca de maxima expansiune culturala a antichitatii greco-romane si reconsiderat ulterior, fara a i...