Bolile legate de cromozomii de sex
Cele mai multe dintre bolile ereditare sunt conditionate de mutatii care au loc pe autozomi. Un numar destul de mic este expresia unor mutatii care apar pe cromozomul de sex X si una sau doua de mutatii situate pe cromozomul Y. Aceasta deosebire este explicabila. Cromozomul X a fost un autozom si a pastrat multe gene cu actiune somatica. In cursul evolutiei a concentrat si genele feminizate. Cromozomul Y are numai capacitatea de a asigura dezvoltarea masculina a embrionului. Structura deosebita a celor doi cromozomi lamureste si particularitatile modului de transmitere si, implicit, de manifestare a mutatiilor. La cromozomii autozomi exista doua gene similare sau deosebite pe cromozomii omogeni. Daca apare o mutatie recesiva, ea nu se va manifesta fenotipic decat ca stare homozigota. Nu acelasi fenomen se observa in cazul mutatiilor de pe cromozomul X. Orice mutatie recesiva poate fi detectata, deoarece nu exista cealalta gena normala care sa compenseze defectul biochimic (mutatiile autozomale nu se manifesta decat in stare homozigota).
Inainte de a vorbi insa despre particularitatile modului de transmitere, iata cateva dintre cele mai cunoscute mutatii legate de cromozomul X: scleroza cerebrala; pseudohermafroditismul masculin (anumite forme); agammaglobulinemia; hemofilia; cataracta (mai multe tipuri); incapacitatea de a distinge anumite culori; atrofia musculara (mai multe forme).
Pentru a intelege mai bine modul de transmitere, pornim de la premisa ca femeia este sexul homogametic XX, iar barbatul sexul heterogametic XY. Ca atare, Y-ul patern va fi prezent numai la baieti, iar X-ul si la baieti si la fete. Sa presupunem ca tatal este hemofilic. Xh este cromozomul cu mutatie pentru hemofilie. (Boala caracteristica prin sangerari importante si prelungite, chiar dupa traumatisme minore, este conditionata de un defect in procesul de coagulare).
Asa cum rezulta din figura 1 el nu va avea niciodata copii anormali. Baietii unui hemophilic se pot casatori fara niciun risc, fetele sunt insa purtatoare. In ipoteza in care una dintre ele se casatoreste cu un barbat normal, riscul se schimba (figura 2).
50% dintre baieti vor fi hemofilici si 50% normali. Jumatate dintre fete vor fi purtatoare si jumatate normale.
Fireste, toti copiii care au avut sansa de a primi cromozomul X (fara mutatie) vor avea numai descendenti sanatosi. In hemofilie, cel putin, acestea sunt modalitatile cele mai frecvent intalnite. Foarte rar – si atunci este vorba indeosebi de uniuni consanguine – un hemofilic se casatoreste cu o femeie purtatoare (figura 3).
In asemenea circumstante apar si fete hemofilice (desi sunt extrem de rare). Riscul de a fi afectat sau nu poate fi usor de calculat din grafic.
Vom mai discuta si posibilitatea casatoriei unei femei homozigote cu un heterozigot sau un homozigot normal. In primul caz copiii vor fi bolnavi (figura 4). In cazul urmator, toate fetele sunt heterozigote si toti baietii hemofilici.
Am ales o tulburare binecunoscuta si prin raritatea ei si prin gravitatea ei. Exista insa mutatii care au urmari minore. Daltonismul (incapacitatea de a distinge anumite culori – rosu sau verde), de pilda, este una dintre cele mai raspandite tulburari ale lumii moderne. In Europa si America de Nord frecventa ajunge si uneori depaseste 8% la barabti si 1-2% la femei. Acest fenoment are insa o explicatie complexa. El este expresia relaxarii selectiei naturale. Deoarece tulburarea nu afecteaza capacitatea de adaptare, nu exista nicio justificare pentru intreruperea sarcinii.
Sfatul unui genetician depinde de mai multi factori: de parintele afectat, de gravitatea bolii, de posibilitatea de a pune diagnosticul de sex la inceputul vietii intrauterine si de posibilitatea de a detecta heterozigotii. Nu intotdeauna si nici pretutindeni pot fi realizate aceste premise. Deocamdata putem determina cu usurinta sexul embrionului. Metoda are o deosebita valoare practica. Daca numai tatal este bolnav si mama este normala, asa cum rezulta din investigatii biochimice de mare finete (in cazul hemofiliei), baietii vor fi sanatosi si vom lasa sarcina sa evolueze. In ipoteza in care embrionul este feminin, atitudinea noastra va depinde intr-o larga masura de dorinta parintilor. Ei trebuie sa stie ca fata va fi purtatoare si ca, pe alt plan, in asemenea imprejurari contribuim la cresterea frecventei mutatiei in populatie.
O mama purtatoare – fiica unui hemofilitic va avea baieti bolnavi si baieti sanatosi. Deoarece riscul este foarte mare, vom sfatui mama sa analizeze foarte bine situatia si sa dedica daca accepta sau nu riscul. Bineinteles, decizia va fi luata numa in urma unor cercetari complexe. Dr. C. Maximilian
- 17/10/2014 01:08 - Tuberculoza pe intelesul tuturor
- 03/10/2014 01:09 - Cum putem scapa de raguseala
- 20/09/2014 01:05 - Mecanismul neurochimic al depresiei
- 18/09/2014 01:08 - Examinarea psihiatrica la copii cu deficiente mintale
- 17/09/2014 01:02 - Tratament pentru vergeturi
- 10/09/2014 01:06 - Parodontoza vindecata prin tehnologie
- 06/07/2014 01:17 - Acneea juvenila si acneea adultului cauze si solutii de tratament
- 13/05/2014 12:54 - Eczema atopica descriere cauze tratament
- 18/03/2014 15:21 - Astenia de primavara simptome tratament si remedii naturale
- 01/02/2014 14:55 - Informatii despre tuse si tipuri de tuse