Cand apar dintii la bebelusi
In acest articol vom arata cum si cand se ivesc dintii la bebelusi, iar parintii sa stie sa ia masuri din vreme.
Astfel, cei dintai dinti se ivesc de obicei intre a sasea si a saptea luna, rar mai tarziu. Acesti primi dinti sunt asa-numitii incisivi (taietori) mijlocii, in numar de doi la falca de jos. Ei se arata aproape amandoi deodata in timp de 15 zile.
Curand, dupa aceasta, dintii taietori superiori (falca de sus), intai cel de la mijloc apoi cei din laturile lor (taietorii sau incisivii marginasi) urmeaza dupa taietorii mijlocii de la falca de jos. In timp de o luna, sase saptamani sau doua luni, copilul are intai 2 dinti taietori, mijlocii inferiori, dupa care vin 2 taietori superiori mijlocii, urmati rapid de 2 dinti marginasi de jos. Deci, cam in a zecea luna de viata, copilasul are 6 dinti taietori: 4 jos si 2 sus, iar in a unsprezecea si a douasprezecea luna mai capata inca 2 taietori, marginasi superiori, total 8 dinti taietori.
Alteori, regula de iesire a dintilor este exact pe dos: se vad ivindu-se cateodata taietorii laterali inferiori inaintea taietorilor mijlocii superiori ori ies cei doi mici molari (masalele de lapte), superiori inaintea taietorilor marginasi superiori.
Maselele de lapte se ivesc intre 12 si 24 luni (1 – 1 ½ an), la falca de sus mai intai, la falca inferioara mai in urma. Dar, de obicei, intre ivirea celei dintai si de-a doua masea de lapte iese dintele cainesc. Cainestii superiori, dar, vin inaintea celor inferiori.
Venirea dintilor de lapte se face in general cu perechea la cateva zile unul de altul. Intre deosebitele grupuri de dinti se face de obiei cate o intrerupere si cea mai mare este aceea care se afla intre dintele cainesc si a doua masea de lapte.
Aceasta din urma vine uneori de abia la doi ani si jumatate, cand copilul are deja 16 dinti.
Alteori, se poate intampla ca dintii de lapte sa iasa unul dupa altul. In regula generala, cand copilul e perfect sanatos, trebuie ca cel dintai dinte sa iasa la 6 luni, iar la doi ani trebuie sa aiba 20 de dinti. Daca lucrurile nu se petrec astfel, trebuie sa exectuati un control medical, astfel incat sa se descopere pricina intarzierii, fiind prescris – dupa caz – un program recuperator.
Regularitatea venirii dintilor sufera schimbari dupa cum e constitutia copilului si cu felul lui de alaptare. Avand in vedere aceste aspecte, mentionam ca dintii ies uneori mai devreme, alteori mai tarziu.
- 16/06/2015 01:07 - Despre bolile bebelusilor
- 14/06/2015 20:57 - Alaptarea cu biberonul
- 12/03/2015 01:00 - Exercitii de gimnastica pentru bebelusi
- 11/03/2015 01:23 - Gimnastica sugarului
- 03/02/2015 01:16 - Iritatia produsa de scutece la bebelusi
- 12/08/2014 01:06 - Atentie la angioame pete si alunite
- 31/05/2014 01:00 - Amenajari pentru camera copilului