Univers de copil

A+ R A-


Cangurul este un animal specific Australiei

Cat de felurite sunt fapturile lasate de Dumnezeu pe pamant!

Vom face referire la cangur, mamifer erbivor. Acest animal marsupial nu traieste la noi, ci departe, foarte departe. Pesemne ati auzit de un continent care se numeste Oceania. El cuprinde o insula mare, foarte mare, numita Australia sau Noua Olanda, si alte insule mai mici. Cangurul este un animal specific Australiei.

Australia e locuita de neamuri vechi si de englezi care sunt stapanitorii acelor tinuturi. Acolo se gaseste aceasta specie de animale – cangurii. De asemenea, cangurii traiesc si n Noua Guinee ori Noua Zeelanda.

La cangur, capul e frumos, privirea foarte isteata si urechile lungi. Trupul insa nu e deloc potrivit cu capul. E lung de tot si se ingroase tot mai mult spre coada. Ce mici ii sunt picioarele de dinainte! Oare umbla cu ele? Nu umbla. Le tine incovoiate si unghiile celor cinci degete sunt gata sa se agate de ceva. Picioarele din spate sunt foarte lungi si tepene. Ele sprijina tot trupul.

Aici, la noi, cangurii pot fi vazuti doar la gradina zoologica. Daca aveti ocazia sa faceti o vizita, veti remarca ca acest animal este lung, cam de doi metri. Adesea sta ca pe un scaun, rezemat in coada si pe picioarele din spate. Isi misca urechile, asa cum fac caii, cand vor sa asculte cu bagare de seama, iar cu unghiile piciorului din fata se scarpina pe laturi. Dar, la o privire mai atenta, la unii se poate vedea iesind ceva din burta: e capsorul unui pui dragut, ce iese incetisor sa vada ce mai este pe afara. Vorbim despre un “buzunar” – numit marsupiu – unde femelele cangur isi tin puii.

Evident, puiul poate sa sara jos si sa fuga prin iarba in jurul mamei sale. La cea mai mica primejdie, la cel mai mic zgomot, puisorul sare in punga care-l adaposeste si pleaca si cangurul. Printr-o saritura, acesta poate ajunge la alt capat. Cu siguranta, la zgomot, cangurul isi pune la adapost puii, se gateste sa fuga ori sa se ascunda.

Animalele de acest gen sunt destul de putine. Inainte de asezarea europenilor in Australia, erau multe de tot si traiau in turme prin campii si prin paduri. Acum insa locuitorii de pe acolo in vaneaza. De aceea, cei care scapa traiesc retrasi in ascunzatorile padurilor.

Cangurul e bland. Paste ziua si doarme noapte cateodata zmulge cate un smoc de iarba ori Frunze din copaci, se aseaza pe coada si le mananca din ghearele picioarelor din fata, intocmai cum fac maimutele.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Legenda despre Baba Dochia

Legenda despre Baba Dochia

Legenda despre Baba Dochia   Primele zile ale lunii martie sunt denumite de popor zile ale Babei Dochia. Oamenii își aleg o zi începând cu 1 Martie și până pe 9 Martie,...

An Nou Fericit 2014

An Nou Fericit 2014

An Nou Fericit 2014   Lasati grijile la o parte si bucurati-va de un nou inceput. An Nou Fericit 2014 cu sanatate, belsug, noroc si fericire. Visati, dati frau liber imaginatiei si...

Toamna tesatoare de Vasile Ale…

Toamna tesatoare de Vasile Alecsandri

Toamna ţesătoare de Vasile Alecsandri   Vă prezentăm poezia “Toamna ţesătoare” scrisă de poetul Vasile Alecsandri.   Toamna mândră, harnicăŞi de bunuri darnicăA-mpărţit a ei comori:Frunza-i dat-au vântului,Iar roada pământuluiDat-o-au la muncitori.

Nuferi planse de colorat

Nuferi planse de colorat

Nuferi - planşe de colorat   “Nuferii albi, nuferii galbeni sunt stele în oglinda apelor şi au atâtea înţelesuri tainice. Printre trestii, legănate sub pletele sălciilor, în susurul uscat al stufului, în...

Imagini si peisaje animate de …

Imagini si peisaje animate de toamna

Imagini si peisaje animate de toamna   Ce poate fi mai frumos decat o imagine si un peisaj de toamna, plin de culori din ce in ce mai palide. Soarele rasare tot...