Univers de copil

A+ R A-


Citate si aprecieri critice despre Mihai Eminescu, opera lui si poeziile sale

 

“Numai poetul,

Ca pasari ce zboara

Deasupra valurilor,

Trece peste nemarginirea timpului:

In ramurile gandului,

In sfintele lunci,

Unde pasari ca el

Se intrec in cantari.”

Mihai Eminescu

 

Citate despre Mihai Eminescu de Tudor Arghezi

 

Cu Eminescu apare in literatura europeana ultimul mare poet romantic, pastrand in existenta si opera sa conturul caracteristic al dramei artistilor romantici. Nazuind necontenit spre un plan de viata superior etic si artistic, cautand cu patos adevarul si refuzand consecvent compromisul, Eminescu s-a aflat in permanent conflict cu lumea vremii sale din pricina noncomformismului, a sinceritatii in faptele de viata si a inaltimii de gandire, dublata de o sete de cunoastere absoluta.

Zoe Dumitrescu Busulenga

 

Citate despre Mihai Eminescu de George Calinescu

 

A iubit nemarginit valorile vietii, a cautat in ele granitul absolutului si, negasindu-l, din amaraciune fata de faza istorica in care i-a fost dat sa traiasca, si din durere, sfasiere si revolta fata de marginirea fiintei omenesti, a tagaduit ... Aici sta marea taina a atitudinii eminesciene.

D. Caracostea

L-am idolatrizat intotdeauna pe Eminescu si daca n-am comentat niciodata opera lui este pentru ca viziunea lui despre lume imi este foarte, apropiata. Tot ce este negativ in el, tot ce este spaima in lume, eu in el o regasesc. Nimic nu te paralizeaza in asa masura pe cat afinitatea intemeiata pe admiratie.

Emil Cioran

Era o frumusete! O figura clasica incadrata de niste plete mari negre; o frunte inalta si senina; niste ochi mari - la aceste ferestre ale sufletului se vedea ca cineva este inauntru; un zambet bland si adanc melancolic. Avea aerul unui sfant tanar coborat dintr-o veche icoana, un copil predestinat durerii, pe chipul caruia se vedea scrisul unor chinuri viitoare.

Ion Luca Caragiale

 

Eminescu (…) a fost si ramane cea mai coplesitoare marturie despre forma inegalabila pe care o poate atinge geniul creator romanesc, atunci cand se alimenteaza din adancimile fertile si insondabile ale unui fond autentic.

Stefan Augustin Doinas

 

Recitindu-l pe Eminescu ne reintoarcem, ca intr-un dulce somn, la noi acasa.

Mircea Eliade

 

Eminescu este unul din exemplarele cele mai splendide pe care le-a produs umanitatea. Avem convingerea cã daca mai traia, sanatos, incã douazeci de ani, el ar fi fost considerat, fara putinta de contestare, ca unul din cei mai mari creatori de poezie din intreaga literatura a lumii. [...] Dar Eminescu nu este numai un poet de geniu. Este ceva mai mult. El este cel dintai care a dat un stil sufletului romanesc si cel dintai roman in care s-a fãcut fuziunea cea mai serioasã a sufletului daco-roman cu cultura occidentala.

Garabet Ibraileanu

 

Eminescu e intruparea literara a constiintei romanesti, una si nedespartita.

Nicolae Iorga

 

Cantaret al elanurilor omenesti indreptate spre scrutarea universului si al umanitatii ancorate in viata sociala ... Eminescu s-a aplecat cu aceeasi cuprinzatoare intelegere si asupra vietii intime a omului. A cantat sperantele, dorintele, modurile bucuriei omenesti de a se afirma prin dragoste si comuniune cu viata naturii, dar si modurile - mult mai numeroase in vremea sa - ale insatisfactiei sufletesti a omului, exprimate prin sentimentul singuratatii, al durerii de a nu fi inteles sau de a fi tradat in dragoste, afirmand … idealul unei vieti de onestitate si plinatate sufleteasca, de traire sincera si pasionata a sentimentelor.

G. Munteanu

 

Imi pare ca-l vad inca palid, slab, cu plete lungi lasate pe umar si cu privirea sa adanca si melancolica. O impreunare de asa mare talent si de atata modestie este ceva extraordinar. Lipsit cu totul de ambitie, el nu avea nici o aspiratie pentru imbunatatirea situatiei sale sociale si chiar materiale ... Moartea, de altminteri, era pentru Eminescu stingerea eterna, fericita nirvana a indienilor, a caror metafizica era obiectul studiilor sale neobosite si a meditatiilor sale adanci.

Iacob Negruzzi

Prin Eminescu si mostenirea miraculos ramasa de la el, ni s-a facut un dar de care n-au avut parte alte culturi, fie si cele mari. La scara culturii noastre, functia lui Eminescu poate fi mai vie decat cea a lui Shakespeare in Anglia, sau a lui Goethe in Germania, caci el nu e un simplu poet, nici un simplu suflet nenorocit, ci o constiinta de cultura completa, de la deschiderea catre matematici, pe care abia le cunostea, pana la aceea catre istorie.

Constantin Noica

 

Eminescu incepe cu haosul de contraste, spre a se sfarsi cu cel de nediferentiere totala

Constantin Noica

 

 Dar ca si folclorul nostru, Eminescu este un fenomen originar.

Constantin Noica

 

Fata lui Eminescu e dubla: priveste odata spre noaptea comuna, a vegherii, a naturii si umanitatii, iar alta data spre noaptea fara inceput a visului, a varstelor eterne si a geniilor romantice ... in planetariul romantismului, singularitatea lui Eminescu prinde figura din aceasta fata cu doua profiluri: unul neptunic, nascut din spuma amara si din ape tanjind spre orizonturile lumii, celalalt plutonic, invapaiat de focul originar.

Ion Negoitescu

Ca si muzica, poezia lui Eminescu scoate din enormul inconstient stari nebanuite de suflet, pe care le lasa cu nelamuritul lor si, exprimand inexprimabilul, ne face cunoscut, in clipe de fulger, profund sufletul nostru ... Farmecul acestei poezii se explica prin efectul ei asemanator cu al muzicii. De aici si senzatia de infinit pe care o da poezia lui Eminescu. Emotivitatea care este principiul explicativ al poeziei eminesciene a avut nevoie de imagini sugestive, de sonoritati de forma.

Garabet Ibraileanu

 

Citate despre Mihai Eminescu de Titu Maiorescu

 

Eminescu avea o cultura cu totul de carte; cu toate acestea, daca limbagiul si ideile erau straine, ramasese la dansul un fond aproape inconstient de aspiratii si de nazuinte nationale.

George Panu

 

Eminescu depaseste nu numai raza romantica, ci si toate celelalte antecedente cunoscute; intr-adevar, el ne apare drept unul din cei mai mari poeti ai categoriei departelui din intreaga literatura universala.

Edgar Papu

 

El crescuse in Moldova, in Bucovina, la Sibiu, la Blaj, la Bucuresti, si in multele lui cutreierari, mereu in mijlocul poporului roman, citise cronicarii si multe carti bisericesti, cunostea literatura romana in toate fazele ei si n-am cunoscut om stapanit, deopotriva cu dansul, de gandul unitatii nationale si de pornirea de a se da intreg pentru ridicarea neamului romanesc.

Ioan Slavici

 

Citate despre Mihai Eminescu de Tudor Vianu

 

Niciodata nu s-a vazut la noi un temperament de artist completat de-o cultura asa de vasta si de o originalitate atat de marcanta. In poezia noastra dulceaga si destul de ofticoasa, versul lui Eminescu se detaseaza intr-un relief izbitor. Simti indata ca ai de-a face c-un reformator ... E o necunoscuta vibrare de gandire si de sentiment.
Alta limba, alta viata, cuvintele au suflet, culoare, forma, fiecare epitet e o explozie de lumina. Ce vigoare extraordinara si ce frumuseti ritmice, neatinse inca pana la el!

Alexandru Vlahuta

 


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Ghicitori matematice

Ghicitori matematice

Ghicitori matematice   Află câteva ghicitori matematice, logice, cu numere.   Cartea ce-o păstrezi ca nouă Câte scoarţe are? (două)

Pasarea evantai intr-o inimioa…

Pasarea evantai intr-o inimioara

Pasarea evantai intr-o inimioara Pasarelele tinere constituie totdeauna un motiv preferat si o decoratiune pentru contructii in timpul primaverii si, pentru ca tot soseste Valentine’s Day – Ziua Indragostitilor, ar fi...

Iepurasul de Paste fise de col…

Iepurasul de Paste fise de colorat

Iepurasul de Paste - fise de colorat   Iepurasul de Paste, un personaj misterios si fabulos, apare in ajunul Pastelui aducand copiilor cuminti o multime de daruri. Dragalas si jucaus iepurasul este...

Intamplari cu zane

Intamplari cu zane

Intamplari cu zane Va oferim spre lectura poezia “Intamplari cu zane”. Versurile apartin lui Constantin Stibu, iar ilustratia apartine lui Stefan Miron. Si deasupra si-n strafund Taine inca se patrund. Alb de tremur tremurat Este...

Baietii din ultima banca

Baietii din ultima banca

Baietii din ultima banca Va oferim spre lectura povestirea “Baietii din ultima banca” scrisa de Al. Popescu. - Un, doi! Un, doi! Bratele lateral … Genunchii sus … sus! Erau in curte, la...