Univers de copil

A+ R A-


Complementele alimentare si necesarul zilnic

complementele alimentare si necesarul zilnicDaca doriti cu adevarat sa va mentineti sanatatea, aveti nevoie din ce in ce mai multa nevoie de complemente alimentare. Ele nu sunt niste medicamente, dar va vor ajuta sa nu aveti nevoie de ... doctorii! Dar, totusi, ce sunt aceste complemente alimentare? Ele sunt produse vitale pentru organism - daca doriti sa fiti sanatosi -, dar care se gasesc in atat de mici cantitati, la nivel celular, incat deseori este greu de dozat.

De fapt, complementele alimentare sunt, in multe cazuri, niste catalizatori, deci impulsioneaza anumite reactii chimice. Fara ele, din pacate, respectivele reactii fie ca sunt de proasta calitate, fie, si mai rau, nu se mai produc. Organismul se moleseste, se poticneste, o ia razna, asimileaz aiurea. Se instaleaza panica, isi face loc boala. Inevitabil, intreaga stare de sanatate a individului va avea de suferit.

Dar toate acestea au un substrat intr-adevar concret, ori este vorba de fantasmele unor innebuniti de ecolo-macro-bio, acei cavaleri ai tristei figuri si ai ispasirii perpetue? Nici pomeneala! Complementele alimentare sunt categoric indispensabile si din ce in ce mai greu de gasit in componenta alimentatiei moderne, prea rafinata: amestec de zahar alb, paine alba, carne cu hormoni, legume crescute prea repede, stropite cu pesticide si tot felul de alte chimicale.

Care sunt substantele acestea atat de vitale? In principal, oligoelementele, vitaminele si acizii aminati (aminoacizii).

Necesarul nostru zilnic este atat de real incat faimoasa DFA americana (Drugs and Foods Administation) a alcatuit si o lista cu ceea ce noi denumim ANC (Apports Nutritionnels Conseilles).

E doar un inceput. Lista creste de la an la an. Iata in ce formula se prezinta ea in prezent:

Vitamina A                            5000 U.I.

Vitamina D                            400 U.I.

Vitamina E                             15 U.I.

Vitamina C                             60 mg

Vitamina B1                           1.5 mg

Vitamina B2                           1.6 mg

Vitamina B6                           2 mg

Vitamina B12                         3 gamma

Vitamina H (biotina)              100 gamma

Acid folic                               400 gamma

Acid nicotinic (PP)                18 mg

Calciu                                     800 mg

Cupru                                     2 mg

Crom                                      50 gamma

Fier                                         10 mg

Fluor                                       1.5 mg

Magneziu                               350 mg

Mangan                                  4 mg

Fosfor                                     50 mg

Zinc                                        15 mg

Pana in prezent, din cele 69 de oligoelemente doar 10 sunt luate in calcul, iar dintre aminoacizii esentiali nu este mentionat nici unul – desi au un rol principal in organism, studiile actuale nu au reusit insa sa determine si in ce cantitate. DFA va completa lista treptat.

Asemenea complemente alimentare se gasesc in magazine dietetice si farmacii, iar scopul lor e acela de reechilibrare a unei alimentatii carentiale. 

Dupa cum e lesne de inteles, de cele mai multe ori nu lipsa unui singur complement genereaza boala, ci mai multe din ele, ceea ce antreneaza dezechilibrarea sanatatii in ansamblu.

Tot ce ramane de facut e sa ii oferim organismului acel ansamblu de vitamine, oligoelemente sau aminoacizi, al carui deficit i-a perturbat mecanismele fiziologice si al caror aport, dozat cu finete, va va restabili in scurt timp, bineinteles, fara ajutorul nici unui produs chimic.

Este de la sine inteles ca o astfel de terapie nu trebuie aplicata decat temporat. Dar de ajutat sa va reechilibrati trebuie sa va ajutati. Cu atat mai mult mu cat va deati seama ca alimentatia dvs. este deficitara. Cautati produse sanatoase, alimente si legume proaspete si cultivate biologic, carne de la animale furajate natural, etc.

Cea mai buna metoda sa va aparati sanatatea ar fi sa va ocupati personal de o gradina, in care sa cultivati legumele, avand astfel alimente nepoluate, fara chimicale. Totodata veti face si o munca fizica reconfortanta, starea de stres nu se va mai instala sau va disparea, veti invata ritumurile sezoniere.

Ritmul alert al vietii de acum, alergatura prin supermagazine, zgomotele permanente, munca si stresul, s.a. nu produc conditii pe care organismul sa le poata accepta fara sa cracneasca. Lasati-l sa respire si sa-si regaseasca propriul sau ritm. Nu aveti o gradina? Nu sunteti angrenat in aceasta spirala devastatoare a vietii moderne? Atunci, in asteptarea acelor zile in care veti reusi sa va rpocurati alimente cat mai aproape de starea lor naturala sau, si mai bine, sa le cultivati, adoptati complementele alimentare. Ele va vor ajuta si va vor „pune pe picioare”, dar mai ganditi-va sa va lasati si un timp pentru a trai!

In principal, acestea trebuie sa suplineasca toate carentele ce v-au dezechilibrat sanatatea, care sa va ajute si sa va refaca. Orice complex de acest tip nu trebuie sa contina decat substante naturale si sa actioneze asupra unui anumit sindrom: oboseala, constipatie, pierdere de memorie, crestere in greutate, etc. Ele pot varia la infinit, asemanator simptomelor de boala pe care le pot trata.

Indiferent de ce boala suderiti, sa va gasi un complex care sa va ajute! Ceea ce nu inseamna ca doar el, de unul singur, este medicamentul minune, iar dvs. va veti insanatosi cat ati bate din palme. Dar actiunea lui va fi benefica. In orice caz, cereti si sfatul medicului.

Bibliografie: Maurice Messegue & Michel Bontemps

Sarbatoarea Sfantului Andrei 2…

Sarbatoarea Sfantului Andrei 2015

Sarbatoarea Sfantului Andrei 2015 30 Noiembrie 2015 este o zi foarte speciala pentru crestinatate, este ziua in care il celebram pe Sfantul Apostol Andrei si ii sarbatorim pe toti...

Cum sa comunici cu pisica ta

Cum sa comunici cu pisica ta

Cum sa comunici cu pisica ta Micuta ta felina, pisica ta, vorbeste tot timpul, iar “miau” nu este singura modalitate prin care comunica. Pisica ta toarce, maraie, sasaie, da din coada...

Prima zi de scoala

Prima zi de scoala

Prima zi de şcoală   Prima zi de şcoală, Iată a venit, Şi din nou cu mic cu mare, Către şcoală am pornit.

Urari de La multi ani pentru A…

Urari de La multi ani pentru Anul Nou 2014

Urari de La multi ani pentru Anul Nou 2014 Sa intampinam Noul An 2014 in veselie, trai bun si speranta. Vezi cateva urari si mesaje frumoase de La Multi Ani...

Legenda despre Baba Dochia

Legenda despre Baba Dochia

Legenda despre Baba Dochia   Primele zile ale lunii martie sunt denumite de popor zile ale Babei Dochia. Oamenii își aleg o zi începând cu 1 Martie și până pe 9 Martie,...