Consumul de oua si avantaje ale oualor fierte
Oul este un aliment complex si foarte hranitor, iar consumat cu moderatie aduce multe avantaje organismului. Exista persoane care le prefera la masa, insa exista si persoane care se feresc sa le consume de teama grasimilor saturate, a colesterolului sau a ingreunarii ficatului. Sa vedem insa care ar fi avantajele consumului de oua si, mai exact, avantaje ale oualor fierte.
Cand le prajim, ouale sunt foarte gustoase, dar si mai indigestive. Mai mult de atat, acest mod de preparare aduce in plus o multime de calorii, transformand omletele taranesti in adevarate bombe calorice. In schimb, daca le consumam fierte, vor avea o valoare calorica mai mica si extrem de multe beneficii. Astfel, fierte moi, ouale sunt usor digerabile si pastreaza intacte calitatile nutritive.
Ouale reprezinta un aliment complex si reusesc sa acopere bine nevoile energetice. De exemplu, un singur ou va aduce un plus de energie si reduce pofta de mancare.
De asemenea, ouale contin fier in cantitate importanta, iar consumul lor previne anemia feripriva, precum si oboseala. Din aceasta cauza, se recomanda consumul acestora mai ales pentru copii, femei si varstnici. Sunt ideale in sarcina datorita continutului de vitamina A, foarte importanta in dezvoltarea fatului. Atentie, insa, acestea trebuie consumate doar fierte tari.
Cu siguranta, ouale sunt un aliment excelent pentru a mentine musculatura tonifiata (datorita proteinelor) si oasele sanatoase (datorita faptului ca vitamina D continuta stimuleaza absorbtia de calciu in oase).
Prin prezenta celor doua substante (lutenina si zeaxantina) din ou, veti reusi sa va protejati vederea si, in special, veti preveni cataracta si degenerescenta maculara, afectiuni care apar odata cu inaintarea in varsta. In mod normal, aceste substante se gasesc in organism, dar si in structura ochilor, jucand un rol important in hranirea celulelor ochilor, asigurand functionarea corecta a acestora. La nivelul organismului, actioneaza ca si veritabili antioxidanti. Sa nu uitam ca nivelurile de luteina si zeaxantina mai mici decat in mod normal sunt adesea asociate cu afectiuni cardiace.
Ouale sunt o importanta sursa de fosfor, mineral important pentru sanatate, al doilea element ca pondere in organism. Acesta este implicat in producerea de colagen, necesar formarii si bunei functionari a oaselor, ligamentelor, cartilajelor, ochilor si pielii. Fosforul este la fel de important in procesul de crestere si vindecare a organismului, dar si in productia lichidului biliar, necesar in digestie. Asadar, va ajuta mult la vindecarea ranilor, la sintetizarea proteinelor in organism si in timpul sarcinii.
Oul fiert tare este alimentul principal al sarbatorilor pascale. Retineti faptul ca oul fiert tare are putine calorii, dar multi nutrienti, precum si cantitati mari de grasimi, grasimi saturate si colesterol. In principiu, un om mare fiert tare are aproximativ 78 de calorii, 6.3 g proteine, 5.3 g grasimi si o cantitate neinsemnata de cabohidrati. Sa nu uitam ca oul fiert tare reprezinta o sursa bogata de vitamine (B12, A, D, C), contribuind la sanatatea sistemului digestiv, la formarea celulelor rosii in sange, la scaderea riscului bolilor de inima si a bolilor arteriale, precum si la mentinerea sanatoasa a tesuturilor musculare, a pielii si a functiei neurologice.
Consumul de oua aduce beneficii in dezvoltarea oaselor, dintilor si prevenirea orbirii. Nu in ultimul rand, previne deficientele la nastere.
Pentru copilasi, se recomanda oul fiert moale si poate fi introdus in alimentatie incepand cu 1.5 ani. Dragi parinti, aveti grija sa fierbeti oul circa 3 minute, astfel incat galbenusul sa ramana crud, pastrand toate proprietatile, iar albusul sa fie fiert bine, in acest mod fiind usor digerabil. Retineti ca ouale fierte tari se digera mai greu de catre organismul copilului.
- 29/05/2014 12:29 - Binefacerile miscarii in aer liber
- 08/05/2014 13:45 - Utilizarea ochelarilor de soare cu lentile colorate
- 30/03/2014 14:30 - Bune maniere si comportament adecvat in comunicare pe chat si messenger
- 23/03/2014 01:30 - Homeopatia intre utilitate si mister
- 22/03/2014 01:42 - Fata omului oglinda gandurilor
- 13/03/2014 19:56 - Dependenta de internet
- 12/03/2014 23:43 - Fii un consumator informat si nu uita drepturile consumatorului
- 03/03/2014 19:49 - Cum sa inveti mai repede si mai bine
- 01/03/2014 00:37 - Despre zambet si ras
- 26/02/2014 16:42 - Grupa de sange si personalitatea