Univers de copil

A+ R A-


Cum sa faci fata mai bine stresului

Cum sa faci fata mai bine stresuluiDin punct de vedere clinic, stresul uman reprezinta raspunsul global al organismului la orice stimul. Dar in viata de fiecare zi multi dintre noi simt strsul ca pe o emotie retinuta. Cateodata ea exploreaza in interior ca artificiile, cum se intampla atunci cand ne ridicam in picioare o data cu galeria unui stradion care striga: “Huoo arbitru!”. In mod obisnuit, stresul ne spune – noua si altora – fara dramatism, dar sigur, ca suntem intr-o situatie dificila. Ridicam vocea in discutiile de familie. Ne transpira palmele cand vorbim in public. Gresim lamentabil serviciul la tenis sau ne enervam pe soferul de taxi care conduce prea incet.

In timpurile preistorice, stresul era raspunul omului din pestera la zgomotul copacului doborat de trasnet. Intreaga fiinta se incorda pentru fuga sau lupta. In lumea supraaglomerata de azi, nimeni nu poate evita stresul, ca si omul cavernelor. Totusi, exista o diferenta fata de acesta. Ne scade adrenalina, respiram mai repede, ne incordam muschii, inima bate accelerat, intocmai ca in preistorie, dar nu mai putem lovi sau fugi departe de obiectul stresant. Noi suntem “civilizati”: avem mult prea multe interdictii. In loc sa combatem stresul, il interiorizam, incercam sa-l ignoram.

Acest mod de a reactiona la stres este daunator. Exista interdictii sigure ca stresul provoaca boli cardiovasculare, afectiuni gastrointestinale, maladii psihice. Dr. Hans Deyle, o autoritate in domeniu, spunea ca “stresul joaca un anumit rol in evolutia fiecarei maladii”.

De ce nu putem evita stresul?

“De la nastere, spunea filozoful Alfred North Whitehead, suntem implicati in actiuni”. Si orice actiune inseamna stres. Nu va ingrijorati, aceasta nu este totdeauna ceva rau. Stresul pozitiv, sanatos – casatoria, nasterea unui copil in familie, promovarea profesionala, sanatatea iubitei – ne tine in forma sa mergem mai departe.

Dar astazi inseamna inevitabil multime umana. In orice punct dintr-o mare metropola oamenii se lupta pentru spatiu, transport etc. Starea de multime presupune frictiuni si acestea conduc la mai mult stres.

Dintr-o astfel de situatie nu putem iesi nici daca ne retragem intr-o comunitate de eschimosi, pentru ca, la randul lor, izolarea si plictiseala provoaca un stres de nesuportat.

Deci trebuie sa facem fata stresului ca unui fenomen obisnuit al vietii, care ne va ajuta sa ne protejam si sa rezistam mai bine la stres, sa-l reducem mai usor.

Dureros si inevitabil este stresul cauzat de un alt element constitutiv al vietii: schimbarea. Iti pierzi slujba. Moare un prieten apropiat. Te imbolnavesti si nu poti lua poate lua la o petrcere. Fiica ta s-a hotarat sa divorteze. S-a naruit indealul tau de viata. Lucruri neasteptate, incredibile. Incercati sa nu fiti ingrijorat. Daca puteti face ceva constructiv, faceti, si asta fara intarziere. Daca nu puteti influenta un anume lucru, acceptati-l asa cum e, asemenea vremii proaste. De multe ori este mai bine asa.

10 sfaturi practice pentru a face fata mai bine stresului

1. Afisati pe usa biroului dvs. “Nu deranjati!” si cititi ceva placut, faceti exercitii de relaxare.

2. Obisnuiti-va sa vizitati muzee, manastiri sau biblioteci.

3. Renuntati la practica de a face mai multe lucruri deodata.

4. Evitati activitatile si persoanele care va consuma mult timp.

5. Exprimati-va necenzurat sentimentele de bucurie, dezaprobare sau suparare.

6. Nu va straduiti sa memorati totul. Notati-va ceea ce merita sa fie retinut.

7. Luati-va un timp de siguranta pentru a nu pierde trenul, avionul sau autobuzul.

8. Impacati-va cu ideea ca trebuie sa asteptati randul la frizer, la ghiseu sau la audiente.

9. Dezobisnuiti-va de dezordine.

10. Planificati-va ziua de maine inaintea sfarsitului zilei de azi.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Poveste privind intemeierea Tr…

Poveste privind intemeierea Troiei

Poveste privind intemeierea Troiei Sa vedem care este povestea intemeierii cetatii Troia, cunoscuta si sub denumirea de Ilios sau Ilion. Se pare ca primul intemeietor al asezarii din Troia a fost...

Colegul de langa mine

Colegul de langa mine

Colegul de langa mine In clasa sunteti vreo 30 de scolari. Cu totii va socotiti buni colegi, prieteni, o adevarata familie. Totusi, din acest colectiv, unul iti este mai...

Stiinta stiati ca

Stiinta stiati ca

Stiinta - stiati ca Va prezentam o serie de curiozitati despre wolfram, aur, sticla si cauciuc. Dintr-un singur gram de wolfram, se poate confectiona un fir de sarma lung de 500...

Cum se orienteaza furnicile

Cum se orienteaza furnicile

Cum se orienteaza furnicile? Se stie ca pentru multe specii de furnici soarele si, mai ales, unele substante chimice constituie factori importanti care le ajuta sa-si gaseasca drumul spre musuroi.

Cumatra vulpe si corbul

Cumatra vulpe si corbul

Cumatra vulpe si corbul Va oferim spre lectura poezia “Vulpea” scrisa de Stelian Filip. Cumetrica e bolnava, Pare-se de-o boala grava, Ca s-a ascutit de...