Univers de copil

A+ R A-


Dictionarul manierelor corecte

Dictionarul manierelor corecteFara a confunda, pana la un anumit punct, buna cuviinta are o semnificatie apropiata de politele. Buna cuviinta, ca si bunul simt, sunt trasaturi morale definitorii ale poporului nostru, ele au rezistat timpului si nu trebuie confundate cu rigorile “etichetei” vremurilor apuse.

Buna cuviinta se poate identifica cu politetea spontana cuprinsa in intelepciunea fiecarui popor si care la noi azi isi gaseste resorturi de actiune si modelare a omului tocmai in ideile generoase ale societatii romanesti actuale. Abolirea privilegiilor bazate pe avere, desfiintarea exploatarii, crearea celei mai umane dintre societati, in care oamenii sunt egali intre ei, iar respectul reciproc si intrajutorarea amicala sunt elemente esentiale ale noului umanism ce au creat un teren fertil propice pentru manifestarea politetei, bunei cuviinte, in general regulilor de comportare civilizata.

In timp ce politetea are norme stabilite, dar perfectabile, in concordanta cu buna cuviinta dar si cu o educatie generoasa, buna cuviinta te face sa intuiesti ce ti se cuvine tine si altora si ce comportament sau atitudine sa adopti in diverse situatii pentru a nu jigni, deranja sau starni alte persoane. De altfel, tocmai intelepciunea populara a cristalizat in cateva cuvinte o experient multimilenara: “Ce tie nu-ti place altuia nu-i face”.

Tanarul trebuie sa se studieze cu grija, dar in acelasi timp sa se poarte cat mai natural si sa se faca cat mai agreabil printr-o comportare aleasa.

Dand dovada de bunavointa, regulile de politete, de comportare civilizata, se pot asimila cu usurinta, politetea fiind de fapt o obligatie a tuturor. “Invatarea” lor nu se face “papagaliceste”, ci trebuie sa fie o insusire fireasca, devenind un reflex conditionat si astfel un bun castigat care isi va arata roadele in orice imprejurari.

O cugetare a filozofului si omului politic englez John Locke (1632-1704) spune: “Politetea nu consta in felul cum se scoate palaria de pe cap sau in modul cum se face un compliment, ci in stapanirea corecta si libera a limbajului, a privirilor, a miscarilor, atitudinea, tinuta corpului, etc.”. Ne putem aduce aminte de ea si de mai multe ori in cursul unei zile, chiar daca traim in secolul vitezei, viata noastra e realmente mai trepidanta, mai plina, decat in alte epoci.

Iata intr-un alt articol cateva reguli pe care oricine si in primul rand tanara generatie trebuie sa le cunoasca si, bineinteles, sa le respecte si sa le aplice, pentru ca nu trebuie sa fii mare psiholog pentru a trage concluzii asupra cuiva, vazandu-l si cunoscandu-l numai dupa cum se comporta pe strada.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Ode In Ancient Meter Mihai Emi…

Ode In Ancient Meter Mihai Eminescu

Ode (In Ancient Meter) Mihai Eminescu   I never thought I would ever learn to die,Forever young, wrapped in my mantle,I rose my dreaming eyes to the starOf solitude.

Craciun fericit 2013 mesaje ur…

Craciun fericit 2013 mesaje urari sms si felicitari

Craciun fericit 2013 - mesaje, urari, sms si felicitari Iata cateva mesaje, urari, sms si felicitari de Craciun. Transmite celor dragi (rude, prieteni, colegi, cunostinte) gandurile tale bune in prag de...

Noi romani din neam de frunte …

Noi romani din neam de frunte Nicolae Furdui Iancu

Noi romani din neam de frunte - Nicolae Furdui Iancu   Va prezentam versurile si muzica pentru “Noi romani din neam de frunte”.   Noi romani din neam de frunte - versuri Noi romani...

Imagini felicitari si peisaje …

Imagini felicitari si peisaje de iarna animate

Imagini, felicitari si peisaje de iarna animate   Iarna a sosit si cat ne-am dorit … Iarna este un anotimp rece, insa vesel si placut deopotriva. Iarna este anotimpul copiilor, este anotimpul zapazii,...

Turnul Babel locul incurcarii …

Turnul Babel locul incurcarii limbilor

Turnul Babel - locul incurcarii limbilor Cat timp a trait Noe, dupa potop, tot bun si drept a ramas. Dup Noe, oamenii au inceput sa se inmulteasca, dar rautatea dintre ei...