Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Fiecare geniu cu Universul lui

Fiecare geniu cu Universul lui

Fiecare geniu cu Universul lui! Ce este Universul? Iata o intrebare care a manicat creierele multor savanti. Si, pentru ca n-au putut dezlega acest mister, nu le-a ramas decat sa-si dea...

Poezia Licurici

Poezia Licurici

Poezia Licurici   Va oferim spre lectura poezia „Licurici” scrisa de A. I . Zainescu.   De calci incet, sa nu le strici Casuta lor ca de chirpici,  

Psiheea porneste in cautarea s…

Psiheea porneste in cautarea sotului Legendele Olimpului

Psiheea porneşte în căutarea soţului - Legendele Olimpului   Pe când frumosul Eros era închis în casă, Psiheea şi pornise pe munte... şi plângea: - Ce-am să mă fac, o, Eros?... Unde te...

Proverbe despre prietenie

Proverbe despre prietenie

Proverbe despre prietenie Proverbe din toată lumea despre prietenie şi prieteni. Alegeţi prietenii ca şi cărţile: puţini, dar buni. Proverb românesc Cine caută un prieten fără defecte va rămâne singur. Proverb arab Cine umblă...

Manastirea Moldovita descriere

Manastirea Moldovita descriere

Manastirea Moldovita - descriere […] Ma opresc la Moldovita manastire, inaintea portii zidurilor de cetate, abia rupte de vreme in fata si avandu-si inca un turn de a mijoc,...