Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Consumul de oua si avantaje al…

Consumul de oua si avantaje ale oualor fierte

Consumul de oua si avantaje ale oualor fierte Oul este un aliment complex si foarte hranitor, iar consumat cu moderatie aduce multe avantaje organismului. Exista persoane care le prefera la masa,...

La magazinul cu jucarii

La magazinul cu jucarii

La magazinul cu jucarii   Va oferim spre lectura poezia “La magazin” scrisa de Rusalin Muresanu. Vorbim, evident, despre magazinul cu jucarii, preferat de catre copiii mai mici si mai mari.   Printre carti...

Pasarea clovn Kookaburra

Pasarea clovn Kookaburra

Pasarea clovn Kookaburra In Australia nu exista jungla, in schimb exista “bush”, notiune care denumeste o forma de vegetatie proprie continentului: o campie acoperita de tufaris amestecat cu arboret. Iar bush-ul...

File din istoria turismului pr…

File din istoria turismului primul reporter Herodot

File din istoria turismului - primul reporter - Herodot Pamanturile locuite astazi de poporul roman au intrat in constiinta lumii antice – prin intermediul scrierilor acelor vremi – incepand din...

Ghicitori despre ceapa

Ghicitori despre ceapa

Ghicitori despre ceapă   Ghicitori despre ceapă, ceapă verde, ceapă roşie.   Am cămăşi nenumărate, Plângi de le dezbraci pe toate! Despre ce-o fi vorba, Poti ghici? (ceapa)