Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Labirintul imparatului

Labirintul imparatului

Labirintul imparatului In timpul groaznicelor prigoane contra crestinilor, imparatul Nerone, a carui principal ocupatie era sa inventeze cele mai feroce chinuri contra presupusilor incendiatori ai Romei, a dat la iveala...

La moartea albinitei

La moartea albinitei

La moartea albinitei Va oferim spre lectura poezia “La moartea albinitei” scrisa de N. Gherculescu. La moartea unei albinite S-au stans albine multe Si fiecare ...

Ghicitori despre melc

Ghicitori despre melc

Ghicitori despre melc   Afla cateva ghicitori despre melc.   Casa mare-şi duce-n spate, Pe tălpici adevărate, Iar pe unde trece lasă Fir de-argint şi de mătasă. (melcul)  

Ecologia implicatii practice

Ecologia implicatii practice

Ecologia - implicatii practice Niciodata, in decursul mileniilor care au trecut de cand omul a incetat de a mai fi culegator si vanator primitiv perfect incadrat in natura, el nu a...

Evolutia greutatii bebelusilor…

Evolutia greutatii bebelusilor in primele 12 luni

Evolutia greutatii bebelusilor in primele 12 luni   Nimic nu este mai fascinant si mai important pentru un parinte decat sa-si vada micutul crescand, sa fie partas la progresele facute de acesta....