Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Mesaje de Valentines day Ziua …

Mesaje de Valentines day Ziua indragostitilor

Mesaje de Valentines day - Ziua indragostitilor De Valentine’s day – Ziua indragostitilor scrieti pentru persoana iubita un mesaj care sa exprime sentimentele voastre si cat de mult o iubiti /...

Dispozitii procedurale comune …

Dispozitii procedurale comune si registrul national pentru adoptii

Legea adoptiei - Capitolul VII - Dispozitii procedurale comune Art. 67 (1) Instantele judecatoresti romane sunt competente sa judece cererile prevazute de prezenta lege daca cel putin una dintre parti are domiciliul...

Sarbatoarea Craciunului in lum…

Sarbatoarea Craciunului in lume prin traditii obiceiuri si datini

Sarbatoarea Craciunului in lume prin traditii, obiceiuri si datini De la un capat la altul al pamantului, peste tot pe unde legenda crestina a cucerit lumea, Craciunul este sarbatoarea...

Vestitorii primaverii de Georg…

Vestitorii primaverii de George Cosbuc

Vestitorii primăverii de George Coşbuc   Vezi poezia “Vestitorii primăverii” de George Coşbuc.   Dintr-alte ţări, de soare pline,Pe unde-aţi fost şi voi străine,Veniţi, dragi păsări, înapoi -Veniţi cu bine!De frunze şi de cântec...

Sarea privita prin prisma medi…

Sarea privita prin prisma medicului

Sarea privita prin prisma medicului Cu totii mancam sare. Fara sare nici n-am putea trai. Chiar aceea care nu pun sare din solnita in mancarea lor inghit sarea care se afla...