Univers de copil

A+ R A-


Legea adoptiei - Capitolul V - Efectele adoptiei


Art. 56

(1) Adoptia produce efecte numai de la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti prin care a fost incuviintata.

(2) Prin adoptie se stabilesc filiatia intre adoptat si cel care adopta, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului.

(3) In momentul stabilirii filiatiei prin adoptie, rudenia fireasca dintre adoptat si descendentii sai, pe de o parte, si parintii sai firesti si rudele acestora, pe de alta parte, inceteaza, cu exceptia adoptiei prevazute la art. 20 lit. b), caz in care incetarea raporturilor de rudenie se aplica numai in raport cu parintele firesc si rudele parintelui firesc care nu este casatorit cu adoptatorul.

 

(4) Impedimentul la casatorie izvorat din rudenie exista, potrivit legii, atat intre adoptat si descendentii acestuia, pe de o parte, si rudele sale firesti, pe de alta parte, cat si intre adoptat si descendentii acestuia, pe de o parte, si persoanele cu care a devenit ruda prin efectul adoptiei, pe de alta parte.

(5) Efectele adoptiei internationale, precum si efectele in cazul anularii adoptiei internationale asupra cetateniei adoptatului sunt cele prevazute de Legea cetateniei romane nr. 21/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


Art. 57

(1) Adoptatorul are fata de copilul adoptat drepturile si indatoririle parintelui firesc fata de copilul sau.

(2) In cazul in care adoptatorul este sotul parintelui firesc al adoptatului, drepturile si indatoririle parintesti se exercita de catre adoptator si parintele firesc casatorit cu acesta.

(3) Adoptatul are fata de adoptator drepturile si indatoririle de orice natura pe care le are o persoana fata de parintii sai firesti.


Art. 58

(1) Adoptatorii vor informa copilul ca este adoptat, de indata ce varsta si gradul de maturitate ale acestuia o permit.

(2) Adoptatorii si adoptatul au dreptul sa obtina din partea autoritatilor competente extrase din registrele publice al caror continut atesta faptul, data si locul nasterii, dar nu dezvaluie in mod expres adoptia si nici identitatea parintilor firesti.

(3) Identitatea parintilor firesti ai adoptatului poate fi dezvaluita inainte de dobandirea de catre acesta a capacitatii depline de exercitiu numai pentru motive medicale, cu autorizarea instantei judecatoresti, la cererea oricaruia dintre adoptatori, a adoptatului, sotului sau descendentilor acestuia ori a reprezentantului unei institutii medicale sau unui spital.

(4) Dupa dobandirea capacitatii depline de exercitiu, adoptatul poate solicita tribunalului in a carui raza teritoriala se afla domiciliul sau ori, in cazul in care el nu are domiciliul in Romania, Tribunalului Bucuresti, sa-i autorizeze accesul la informatiile aflate in posesia oricaror autoritati publice cu privire la identitatea parintilor sai firesti.
(5) Instanta citeaza directia in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului, Oficiul, precum si orice alta persoana a carei ascultare poate fi utila pentru solutionarea cererii si va putea admite cererea daca, potrivit probelor administrate, constata ca accesul la informatiile solicitate nu este daunator integritatii psihice si echilibrului emotional ale solicitantului si daca adoptatul in cauza a beneficiat de consiliere din partea directiei.


Art. 59

(1) Adoptatul dobandeste prin adoptie numele adoptatorului.

(2) Daca adoptia se face de catre 2 soti ori de catre sotul care adopta copilul celuilalt sot, iar sotii au nume comun, adoptatul va purta acest nume. In cazul in care sotii nu au nume de familie comun, ei sunt obligati sa declare instantei judecatoresti care incuviinteaza adoptia numele pe care adoptatul urmeaza sa-l poarte.

(3) Pentru motive temeinice, instanta, incuviintand adoptia, la cererea adoptatorului sau familiei adoptatoare si cu consimtamantul copilului care a implinit varsta de 10 ani, poate dispune schimbarea prenumelui copilului adoptat.

(4) In cazul adoptiei unei persoane casatorite care poarta un nume comun in timpul casatoriei, sotul adoptat poate primi in timpul casatoriei numele adoptatorului, cu consimtamantul celuilalt sot, acordat in fata instantei care incuviinteaza adoptia.

(5) Pe baza hotararii judecatoresti irevocabile de incuviintare a adoptiei, serviciul de stare civila competent intocmeste, in conditiile legii, un nou act de nastere al copilului, in care adoptatorii vor fi trecuti ca fiind parintii sai firesti. Vechiul act de nastere se va pastra, mentionandu-se pe marginea acestuia intocmirea noului act.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Cos cu fructe planse de colora…

Cos cu fructe planse de colorat

Coş cu fructe - planşe de colorat   Dacă vrem să trăim sănătos, fructele sunt alegerea perfectă. Într-o mare diversitate de culori, cu o multitudine de gusturi şi arome, fructele ne încântă...

Confectionare masti pentru Hal…

Confectionare masti pentru Halloween

Confectionare masti pentru Halloween Pe 31 octombrie e Halloween, o sarbatoare importata, dar care a prins contur si la noi. Astfel, de Halloween se organizeaza petreceri tematice, iar mastile si elementele...

Cat de intelepti sunt elefanti…

Cat de intelepti sunt elefantii

Cat de intelepti sunt elefantii Ca sa vedeti cat de intelepti sunt elefantii, cititi povestirea urmatoarelor doua fapte adevarate.

Luna septembrie vine toamna

Luna septembrie vine toamna

Luna septembrie - vine toamna Septembrie este luna in care furnicuta cea harnica, care a muncit si a adunat peste vara, joaca tontoroiul in fata hambarului plin, in...

Romanta noastra de Ion Minules…

Romanta noastra de Ion Minulescu

Romanţa noastră de Ion Minulescu   Pe-acelaşi drum,Mânaţi de-acelaşi îndemn nefast al năzuinţii,De-aceleaşi neînţelese-avânturi spre tot mai sus,Pe-acelaşi drumPe unde ieri trecură poate,Străbunii noştriŞi parinţii,Pe unde, unii după alţii, drumeţii trec de...