Univers de copil

A+ R A-


Electrocutarea - protectie si masuri de prim ajutor

cum sa reactionezi in caz de electrocutareElectrocutarea sau socul electric este foarte periculos, atat pentru victima, cat si pentru cel care incearca sa o salveze. Din pacate, s-au intalnit si cazuri cand o persoana care a incercat sa salveze victima unei electrocutari a suferit acelasi accident, decadand sau alegandu-se cu arsuri grave. Astfel de situatii sunt extrem de neplacute si extrem de dificile. Din aceasta cauza trebuie tratata cu maxima atentie si responsabilitate. Sa vedem insa care ar fi primele masuri in caz de electrocutare.

In cazul in care socul electric nu a fost de intensitate mare si nu a determinat aparitia arsurilor sau starea de inconstienta a victimei, nu este nevoie de un tratament special. Daca socul electric a fost provocat de o sursa de curent puternica, atunci lucrurile stau astfel:

·        Se intrerupe sursa de curent electric fara a atinge victima sau sursa de curent cu mainile neprotejate.

·        Pentru intreruperea sursei, se foloseste un obiect din lemn care nu conduce curentul.

·        Victima se poate muta cu ajutorul unui prosop rasucit, care i se va infasura de membre, fara insa a o atinge.

·        Salvatorul trebuie sa stea pe o carte, un pres, o scandura sau pe ziare impaturite, obiecte care nu sunt conductoare de curent electric.

·        Salvatorul nu trebuie sa stea la o distanta mai mica de 6 m de victima unui soc electric de voltaj foarte mare.

Abia dupa ce au fost luate primele masuri preliminare de siguranta in caz de electrocutare se poate trece la primul ajutor. Dar, in ce consta aceste masuri de prim ajutor in caz de electrocutare?

·        Asadar, abia in momentul in care v-ati asigurat ca victima nu mai are contact cu sursa de curent, ii verificati semnele vitale, pulsul si respiratia. Daca este in stare de inconstienta, se efectueaza proceduri de resuscitare, daca va pricepeti (masaj cardiac, respiratie artificiala) si este chemata de urgenta ambulanta. Pana la venirea salvatorilor, incercati sa intindeti victima pe pamant, cu capul putin mai jos fata de restul corpului.

Tratamentul arsurilor depinde strict de gravitatea lor:

·        Daca arsurile sunt minore, se aplica pe zona afectata un strat de crema cu antibiotic, apoi se pune un pansament steril.

·        Daca arsurile sunt mai grave, atunci este necesara interventia ranilor si, uneori, grefe de piele. Pana la sosirea medicilor, nu uitati ca este esential sa indepartati hainele victimei si e nevoie sa raciti ranile cu apa pentru calmarea durerilor.

Jocul faurarul mintii mele

Jocul faurarul mintii mele

Jocul - faurarul mintii mele Sa reluam situatia de joc de constructii. Copiii sunt in parc in zona de nisip si au la dispozitie unelte si masini pentru o activitate de...

Insolatia la copii

Insolatia la copii

Insolatia la copii   Copiii nostri pot face insolatie cand stau la plaja prea mult timp, cand se joaca in parcuri sau in alte locuri, la ore in care radiatiile solare sunt...

Un pedagog de scoala noua de I…

Un pedagog de scoala noua de Ion Luca Caragiale

Un pedagog de şcoală nouă de Ion Luca Caragiale   Cunoscuta schiţă a lui Ion Luca Caragiale „Un pedagog de şcoală nouă” a fost publicată în 1893 şi creionează într-o manieră specifică...

Mesaje sms felicitari si statu…

Mesaje sms felicitari si statusuri pentru mama de 8 Martie Ziua mamei

Mesaje, sms, felicitari si statusuri pentru mama de 8 Martie - Ziua mamei Mama e primul cuvant. E cuvantul cel mai inaltator si un sentiment de dragoste ne invaluie chipul...

Calciul si importanta lui pent…

Calciul si importanta lui pentru organism

Calciul si importanta lui pentru organism Calciul intra in constructia oaselor si a dintilor, care contin 99% din calciul organismului. Restul se afla in sange, inlesnind buna functionare a organelor, servind...