Univers de copil

A+ R A-


Globulele albe - “patrulele” imunitatii

Globulele albe patrulele imunitatiiCum “stiu” globulele albe sa se indrepte, fara sa greseasca, spre locul “sinistrului” inflamator? O echipa americana a dat raspunsul.

V-ati taiat din neatentie la un deget? Apare o picatura de sange, iar pielea se inflameaza si se inroseste. Ce se intampla in acel moment sub suprafata epidermei? Orice intrusiune, din partea virusilor sau bacteriilor, trebuie stopata. Ordinul de interventie este dat globulelor albe sau leucocitelor, principalii “actori” ai sistemului imunitar, care intra in stare de alerta.

O echipa de la Universitatea din Pennsylania-Philadelphia-SUA, condusa de Daniel Hammer, a adus o noua explicatie pentru elucidarea proceselor de ghidare a leucocitelor catre locul “sinistrului”. Intr-adevar, localizarea unei inflamatii nu este deloc simpla, ea aflandu-se la suprafata epidermei, in timp de globulele albe circula, cateva straturi celulare mai jos, prin vasele sangvine ce iriga degetul dvs. Cum reusesc ele sa “stie” exact unde se afla rana si cum ajung dintr-un loc in altul?

Cercetarile americane au aratat ca deplasarea celulara se face in mai multe etape, in cursul carora globulele albe sunt progresiv incetinite, apoi stopate. Pentru aceasta, moleculele de aderenta, situate pe peretele intern al vaselor sangvine, reactioneaza cu cele plasate la suprafata leucocitelor. Ele nu exista atunci cand totul este normal, aparand doar in momentul producerii inflamatiei, ce reprezinta, intr-adevar, un rau necesar, al carui scop consta tocmai in alertarea sistemului imunitar si mobilizarea leucocitelor.

Aceste celule provin din maduva rosie a oaselor. Ele circula in sange si supravegheaza neincetat. Deodata, isi incetinesc activitatea, revin langa peretii vasculari si ating usor moleculele de aderenta, care sunt asezate in interiorul vaselor, in jurul ranii, situata – reamintim – cu cateva straturi celulare mai sus. Franate in elanul lor, leucocitele “calatoresc” aproape de perete. Apoi, ele se ciocnesc cu molecule din ce in ce mai aderente care le incetinesc miscarea tot mai mult pana o stopeaza total.

Aceasta franare progresiva a leucocitelor dovedeste marea specificitate a proceselor de dirijare catre tinta. Ea permite o prima triere a leucocitelor. La o suta de tipuri de molecule de aderenta, Daniel Hammer a calculat ca o jumatate de duzina dintre ele servesc, efectiv, la deplasarea globulelor albe, care se afla acum solid lipite de perete, perpendicular pe inflamatie. Nu le mai ramane decat sa traverseze diferitii pereti celulari care le separa de afectiune. Dar aceasta este o alta istorie.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Cum se formeaza senzatia audit…

Cum se formeaza senzatia auditiva

Cum se formeaza senzatia auditiva Sa vedem cum se formeaza senzatia auditiva. Vibratiile sonore din mediul ambient sunt receptionate de catre pavilionul urechii, care le transmite timpanului prin conductul auditiv extern....

Ce sunt numerele

Ce sunt numerele

Ce sunt numerele   Cine-s numerele, ştii? de Francisca Ricinschi    1 mi se pare-a fi Ciocul păsării, copii, Cioc subţire şi gâtlej, Garnisit cu pene bej.  

Cantec de primavara

Cantec de primavara

Cântec de primăvară   Melodia „Cântec de primăvară” - versuri şi varianta audio.   O, vino Mai cu soare, cu verzile câmpii,Şi susur de izvoare, cu floricele mii!O, cât aş vrea să văd iar...

Originea poporului roman expli…

Originea poporului roman explicata pe intelesul copiilor

Originea poporului roman explicata pe intelesul copiilor Cu peste 2000 de ani, pe tot cuprinsul de la Tisa pana la Nistru, din Carpati pana la Dunare si Marea Neagra, locuia un...

As vrea

As vrea

As vrea Va oferim spre lectura versurile poeziei “As vrea …”. As vrea sa umplu lumea cu flori Sa dau vazduhului culori, Culori de viata, bucurie, pace Si toti copiii sa se joace.