Univers de copil

A+ R A-


Igiena somnului de amiaza

In acest articol dorim sa prezentam cateva informatii legate de somnul de dupa pranz. Chestiunea somnului, dupa cum se stie, e inca in dezbatere: unii zic ca e bine sa dormim putin dupa masa, altii ca nu e bine.


Ca sa ajungem la un adevar, vom spune ca obiceiul de odihna la mijlocul zilei este un lucru natural si instinctiv de care au nevoie un numar mare de indivizi, ba s-ar putea spune chiar si toate animalele. Si cand e vorba de o inclinatie naturala, rara ori se intampla ocazional, e bine sa tinem seama de acest aspect. Somnul meridian este prielnic la foarte multe persoane.

Toti copiii, pana la varsta de 3-4 ani, batranii, intelectualii, calatorii, melancolicii, cei care sunt cu un temperament flegmatic, convalescentii, debilii si persoanele plapande, au mai mult sau mai putin inclinatia de a dormi in mijlocul zilei, dupa ce au stat la masa. Care e cauza? Odihna si somnul, oricat ar fi de scurte, oricat de usoare ar fi ele, sunt necesare fiecareia din cele mentionate mai sus, pentru a ajuta sigestia. Somnul de dupa amiaza este excelent pentru bebelusi, caci se afla in faza de crestere. La acestia, pentru o digestie buna se poate recurge la unele sucuri digestive.

Nou-nascutii, cu putinele lor puteri, se concentreaza in mod natural numai la repaos, la somn, precum si la digestie. De aceea vedem ca pruncii nu fac altceva decat sa suga ca apoi sa doara. Dar, pe masura ce cresc si se intaresc, ei inceteaza sa doarma de atatea ori de cate ori sunt pusi la san, iar cand ajung maricei, nu mai dorm decat o data, la miezul zilei.

In aceasta categorie intra multe alte persoane care se bucura de o sanatate satisfacatoare si care dupa masa se afla int-o asemenea stare de moleseala, au asa de putina caldura si fluid nervos, incat daca la mijlocul zilei somnul si odihna nu le-ar veni in ajutor, ele n-ar putea sa aiba mai niciodata o buna digestie. Aceasta obisnuinta este necesara dupa cum am aratat flegmaticilor, melancolicilor, tuturor oamenilor de litere si intelectualilor, pentru ca pierderea prodigiosa a fortelor vitale ce o au in timpul zilei sleiesc organele lor digestive in asa fel, incat, fara odihna si somn, ar fi de multe ori incapabili sa-si mai puna in miscare capacitatile lor, fie fizice, fie intelectuale.

Dar, care sunt cei carora le este nefolositor sau daunator somnul de amiaza? Dintre toti oamenii, aceea care au cea mai mica dispozitie pentru somnul de dupa amiaza si carora le-ar face rau chiar sunt indivizii biliosi si cei sangerosi, cu temperament sangvinic.

Acestia au o cantitate de forta si de caldura interna pe care odihn si somnul de amiaza ar mari-o si mai mult, de aceea le convine sa faca, dupa ce au stat la masa, exercitii moderate sau plimbari pe jos. Ceea ce inseamna ca persoanele cu temperament sangvinic si bilios au energie vitala (forte de rezerva) pe care o pot cheltui fara urmari suparatoare pentru organismul lor.

Totusi, somnul dupa pranz devine necesar si pentru unii si pentru altii, cand cel din timpul noptii n-a fost nici destul de linistit nici destul de mult sau cand soarele de vara face ca atmosfera sa fie prea arzatoare.

Durerea toracica

Durerea toracica

Durerea toracica - cauze si prevenire De la bun inceput este necesara o precizare: nu exista practic un paralelism intre intensitatea durerii si gravitatea cauzei care o declanseaza. Resimtind o durere...

Sportul si kilogramele

Sportul si kilogramele

Sportul si kilogramele Se vorbeste tot timpul despre obligatia ca dietele alimentare pentru slabire sa fie dublate si de miscare fizica. Exista un temei al acestei pretentii sau e...

Nume de copii cu litera G si s…

Nume de copii cu litera G si semnificatie

Nume de copii cu litera G si semnificatie   Ce nume va purta copilul tau atunci cand va veni pe lume? Noi iti propunem o lista cu unele dintre cele mai populare...

Poezii despre culori pentru co…

Poezii despre culori pentru copii

Poezii despre culori pentru copii   Haideţi să îi ajutăm pe copiii noştri să înveţe mai uşor culorile. Versuri pentru prichindeii de la grădiniţă.     Poezie despre culori   E-o culoare minunată, Ca şi cerul...

Gradinari

Gradinari

Gradinari Va oferim spre lectura poezia “Gradinari” scrisa de Ioana Dana Nicolae. Ilustratia apartine Corneliei Rusu Manea. Cu o lopatica, o stopitoare, Cu grebla pieptenatoare, Ajutam puii din pom Sa se inalte spre...