Univers de copil

A+ R A-


Incompatibilitatea de Rh in sarcina

Incompatibilitatea de Rh in sarcinaPe suprafata eritrocitelor umane se gasesc o multitudine de factori cu o structura chimica anumita, factori numiti antigene de grup, care au importanta in transfuzia de sange, in obstretica si in medicina legala. Dintre aceste antigene, cele mai importante pentru practica medicala curenta sunt antigenele din sistemul OAB si Rhesus (Rh). Prezenta antigenelor din sistemul OAB imparte indivizii umani in indivizi de grup O, A, B si AB.

Sistemul Rhesus (Rh) are in componenta sa 5 factori, dintre care factorul D este cel mai important, datorita frecventei si puterii sale imunogene. Iata de ce in practica curenta medicala, cand ne referim la factorul Rh, vorbim de fapt de factorul D, care se noteaza Rh(D).

In zona noastra geografica, 85% din indivizi au pe suprafata eritrocitelor lor factorul D si de aceeea acestia sunt numiti indivizi Rh pozitiv. Restul de 15% nu au acest factor si sunt denumiti Rh negativ.

In diferite situatii, cand se efectueaza o transfuzie, trebuie ca pe langa compatibilitatea sangelului in sistemul OAB sa se tina cont si de compatibilitatea in sistemul Rh, adica persoanele Rh negativ sa primeasca sange tot Rh negativ. In cazul cand o persoana de Rh negativ este transfuzata cu sange de Rh pozitiv (adica sange incompatibil in sistemul sau Rh), la aceasta persoana vor aparea la un interval de 15-30 de zile de la transfuzie anticorpi anti D, adica persoana respectiva sa imunizat anti Rh.

In obstetrica se intalnesc, de asemenea, cupluri in care sotia este Rh pozitiv, iar sotul Rh negativ, adica exista incompatibilitate intre sotie si sot. In aceste situatii, copilul poate mosteni Rh-ul tatalui, deci va fi Rh pozitiv, dar, pe parcursul sarcinii, mama se poate imuniza fata de antigenul D, pe care ea nu-l are, dar pe care il are fatul, mostenit de la tata. Anticorpii anti D (anti Rh) aparuti la mama in timpul sarcinii ppt trece, in cantitate mai mare sau mai mica, in circulatia sanguina a fatului, in ultimele luni de sarcina sau in momentul nasterii, determinand aparitia bolii hemolitice a nou-nascutilor, caracterizate prin icter, mai milt sau mai putin sever, si anemie.

Trebuie sa se stie ca din 100 de femei Rh negativ cu sot Rh pozitiv doar 5-7% se imunizeaza in timpul sarticilor fata de factorul Rh. Datorita faptului ca de obicei exista incompatibilitate in sistemul OAB intre sotie si sot, alaturi de incompatibilitatea Rh (exemplu sotie O negativ, iar sotul A pozitiv, sau sotia A negativ si sotul B pozitiv) exista si o incompatibilitate in sistemul OAB, operand ca un mecanism de protectie al imunizarii anti Rh. Trebuie sa se stie, de asemenea, ca nu toti indivizii raspund la fel data de stimularea antigenica, astfel ca unele femei se imunizeaza mai repede (de la prima sarcina chiar), pe cand altele nu se imunizeaza deloc, chiar daca in caz de incompatibilitate au mai multe sarcini.

Daca in trecut boala hemolitica prin incompatibilitatea Rh era o afectiune frecventa si de temut, azi, datorita masurilor de profilaxie si de tratament instituite, aceasta a devenit o afectiune rara, care poate fi foarte bine stapanita cu mijloace medicale actuale.

Pentru profilaxia bolii hemolitice a nou-nascutului, in practica medicala, se iau urmatoarele masuri:

· Determinarea grupului OAB si Rh la toate cuplurile, imediat dupa instalarea unei sarcini.

· In cazul incompatibilitatii Rh intre sot si sotie, gravida este urmarita serologic pe tot parcursul sarcinii, evidentiindu-se o eventuala imunizare a viitoarei mame.

· In cazul aparitiei de anticorpi anti Rh, in timpul sarcinii se trece la aplicarea masurilor de profilaxie - tratament al bolii hemolitice a nou-nascutului - , care inseamna nastere devansata si exsanguinotransfuzie la nou-nascut in cazul cand apare incterul precoce. Instituirea din timp a exsanguinotransfuziei duce la recuperarea integrala a nou-nascutului, care se va dezvolta si creste normal.

· In cazul in care gravida nu s-a imunizat in timpul sarcinii si a dat nastere unui copil cu Rh pozitivi, de acelasi gen sanguin ca ea, se face profilaxia imunizarii mamei cu imunoglobulina umana aD, in primele 72 de ore de la nastere, astfel ca femeia va putea duce si alte sarcini la bun sfarsit fara sa se imunizeze.

Instituirea obligatorie, in ultimii ani, a imunoprofilaxiei cu imunoglobulina umana aD, preparata la centre de hematopatologie, a avut ca efect favorabil scaderea procentului de femei imunizate anti Rh si reducerea frecventei bolii hemolitice a nou-nascutului.

 

Roadele toamnei planse de colo…

Roadele toamnei planse de colorat

Roadele toamnei - planşe de colorat   Există o armonie în toamnă şi o strălucire în cerul ei, care nu poate fi regăsită în nici un alt anotimp. Anotimpul toamna aduce recolte...

Imagini si poze cu trandafiri …

Imagini si poze cu trandafiri pentru wallpaper, avatar, desktop, felicitari

Imagini si poze cu trandafiri pentru wallpaper, avatar, desktop, felicitari   Iubesc trandafirii ... fiecare trandafir e un suflet ... oferit pentru a se oglindi intr-un alt suflet. Nici o poezie si...

Soriceii buburuza si broasca t…

Soriceii buburuza si broasca testoasa confectionare

Soriceii, buburuza si broasca testoasa - confectionare E distractiv pentru copilasi sa confectioneze diverse animalute. In acest articol va prezentam modalitatea de confectionare, folosind nuca, pentru: soricei, buburuza si broasca testoasa.   Soriceii Din...

Legenda viorelei de Gheorghe A…

Legenda viorelei de Gheorghe Antohi

Legenda viorelei de Gheorghe Antohi   Legenda viorelei in versuri de Gheorghe Antohi.   Într-o lume dreaptă şi aleasă,  Trăiau un împărat şi o împărăteasă.  O fată cum nu-i alta creşteau la curtea lor, O preafrumoasă fată,...

Cantec de libertate

Cantec de libertate

Cantec de libertate Va oferim spre lectura versurile pentru “Cantec de libertate”- compus in ziua de 11 iunie 1848. Nobili fii ai Romaniei, Pana cand...