Univers de copil

A+ R A-


Insolatia la copii

 

Copiii nostri pot face insolatie cand stau la plaja prea mult timp, cand se joaca in parcuri sau in alte locuri, la ore in care radiatiile solare sunt foarte puternice.

In mod normal, corpul trebuie sa elimine excesul de caldura prin transpiratie, prin cresterea fluxului sanguin, prin expirarea aerului cald. Cand sistemul de termoreglare a corpului nu mai reuseste sa elimine in mod normal excesul de caldura, datorita temperaturii ridicate, apare insolatia.

 

Principalele simptome de insolatie la copii:

§         copilul se simte obosit si slabit;

§         copilul prezinta ameteli;

§         copilul respira rapid;

§         temperatura corpului este ridicata;

§         pielea este fierbinte si rosie;

§         copilul are stari de greata si voma.

Daca remarcam ca insolatia e intr-o stare avansata (stari de ameteala si confuzie, delir, temperatura foarte ridicata a corpului, respiratie rapida, accelerata), copilul trebuie sa fie dus de urgenta la spital pentru tratament, trebuie sa il vada urgent un medic.

 

Masuri de preventie - insolatie la copii

Pentru a preveni insolatia la copii si bebelusi, atunci cand zilele sunt peste masura de calduroase, trebuie sa avem in vedere urmatoarele detalii:

§         Copilul trebuie sa consume lichide si fructe proaspete, chiar daca nu ni le cere.

§         Nu lasam copilul singur, nici macar pentru perioade scurte de timp, mai ales in masina sau in spatii neventilate.

§         In cazul in care plecam cu masina, trebuie sa luam cu noi o sticla mai mare cu apa, precum si sucuri de fructe (cat mai multe lichide). Evitati insa bauturile foarte reci si dulci!

§         Sa avem grija sa nu scoatem copilul la plimbare sau la joaca in timpul caniculei, mai ales daca nu a ajuns la varsta de 1 an jumatate.

§         In cazul in care iesim cu el din casa, trebuie sa il imbracam lejer si sa ne asiguram ca avem mereu la indemana o sursa optima de hidratare, atat pentru noi, cat mai ales pentru copil.

§         In zilele calduroase de vara, trebuie sa lasam copilul sa doarma dezvelit sau invelit cu un cearsaf subtire, racoros, din bumbac.

§         Nu trebuie sa lasam copiii sa se scalde in apa rece sau sa se ude cu apa rece.

§         La plaja, expunerea la soare trebuie sa se faca progresiv, astfel incat pielea sa aiba timpul necesar sa produca melanina, acel pigment cu rol protector.

§         Daca suntem la mare, trebuie sa avem in vedere faptul ca, copiii sub 6 luni nu vor fi dusi la plaja, iar cei mai mari nu vor fi lasati sa se joace mai mult de 40 minute sub razele directe ale soarelui fara a avea capul acoperit.

§         Imbracati copilul cu haine de culoare deschisa. Nu uitati, pe cap trebuie sa aiba o palarie, o sapca, o esarfa!

§         Folositi pentru copii creme si lotiuni cu protectie solara.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Ochelarii

Ochelarii

Ochelarii Va oferim spre lectura anecdota in versuri “Ochelarii” scrisa de O. Horea Pascanu. Micul Gheorghe vine-n graba De la scoala intr-un rand Si il roaga pe-al sau tata Cam asa incet...

Ziua de Ignat obiceiuri tradit…

Ziua de Ignat obiceiuri traditii si povestiri

Ziua de Ignat - obiceiuri, traditii si povestiri Prin multe parti, in ziua de Ignat (20 decembrie) se taie porcii. "Chiar de n-ai taia un porc, taie cel putin o pasare,...

Fat Frumos si Ileana Cosanzean…

Fat Frumos si Ileana Cosanzeana

Fat Frumos si Ileana Cosanzeana   Fat-Frumos si Ileana Cosanzeana reprezinta cuplul perfect, fiind cel mai indragit din folclorul romanesc. E o iubire ca-n povesti!   Fat-Frumos este personajul principal masculin din basmele romanesti,...

Albina in mitologie mituri si …

Albina in mitologie mituri si legende

Albina in mitologie, mituri si legende De-a lungul timpului oamenii au vazut in albine niste fiinte complexe, care poarta in ele toata maiestria creatiei. Albinele sunt fapturile cele mai profunde, fapturile...

Cautatorii de comori

Cautatorii de comori

Cautatorii de comori Se intampla ca o persoana oarecare sa faca sapaturi mai adanci pentru temelia unei case, harletul sa scrasneasca ascutit si sa iveasca la lumina soarelui vreun ulcior plin...