Univers de copil

A+ R A-


Intoxicatii alimentare produse de ciuperci

Intoxicatii alimentare produse de ciuperciCunoasterea morfologiei si fiziologiei ciupercilor are o deosebita importanta practica, dat fiind faptul ca exista foarte multe specii de ciuperci utile omului, la fel cum este extrem de mare numarul ciupercilor daunatoare sau toxice, care produs diferite afectiuni, majoritatea dintre acestea manifestandu-se sub forma unor intoxicatii grave. Cea mai toxica dintre ciuperci este Amanita phalloides, care provoaca intoxicatii mortale. Alte specii de ciuperci otravitoare sunt: Amanita phalloides, Ramaria formosa, precum si unele specii ale genurilor Russula, Clitocybe, Tricholoma s.a.

An de an sunt semnalate cazuri de intoxicatii, uneori letale, ca urmare a consumului de ciuperci culese din padure sau comercializate clandestin. Colectarea ciupercilor se face in mod organizat, prin centre specializate, dar si neorganizat, prin intermediul culegatorilor care le comercializeaza direct sau le utilizeaza pentru consumul propriu. In timpul colectarilor neroganizate, printre exemplarele recoltate se regasesc frecvent ciuperci otravitoare, care pot sa genereze grave intoxicatii alimentare, deoarece nu sunt cunoscute inainte de consum.

De obicei, inceputul intoxicatiei este precoce, de la jumatate de ora la cateva ore. Intoxicatiile cu ciuperci se pot manifesta prin greata, stari de voma, salivatie abundenta, dureri abdominale violente, diaree, modificarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, transpiratie, uscarea mucoaselor, tulburari ale sistemului nervos. Aceste simptome pot avea gravitate si durata variabile. De asemenea, eliminarea continutului stomacal poate fi rapida si totala, dar uneori intoxicatia lasa sechele definitive, in functie de cantitatea ingerata si de reactia persoanei la toxinele produse de ciuperca.

Ciupercile cu efect toxic letal determina dupa consum moartea. Cauza este consumul unor ciuperci necunoscute, iar intoxicatia este raportata foarte tarziu. Primele simptome apar dupa mai multe ore (de la 6-12 pana la 24-48 de ore), uneori dupa cateva zile si prezinta manifestare hepatica sau renala.

Dar, sa amintim cateva cauze pentru intoxicatiile false si intoxicatiile adevarate.

Intoxicatiile false au urmatoarele cauze:

·         Consumul exagerat de ciuperci, alimente mai greu digerabile, care, la persoanele sensibile si cu probleme de stomac, pot sa genereze tulburari digestive, inclusiv la un consum minim sau moderat;

·         Intoxicatiile “inchipuite”, generate de teama de a fi consumat o ciuperca otravitoare, care poate declansa stari de neliniste, ritm cardiac accelerat, transpiratie si tulburari gastrice, simuland simptomele unei intoxicatii cu ciuperci;

·         Ciupercile vechi, alterate, atacate de larve de insecte, cele colectate pe vreme ploioasa, transportate neadecvat sau depozitate o perioada prea lunga de timp, toate por produce fnomene patologice incadrate in categoria toxiinfectiilor alimentare.

Se recomanda evitarea recoltarii ciupercilor cu aspect degradat. Transportul se realizeaza, de regula, in conditii de aerisire corespunzatoare, in pungi de hartie si nu de plastic. Timpul de la recoltare pana la consum sau conservare trebuie sa fie foarte sucrt. De asemenea, este contraindicat consumul de ciuperci crude.

Intoxicatiile adevarate se produc de la consumul de ciuperci toxice, specii cu un continut ridicat de toxine. Modul de manifestare poate fi extrem de variat, de la iritatii ale mucoaselor gastrointestinale pana la distrugere partiala sau totala a tesuturilor organelor afectate. Uneori, situatia devine tragica si poate surveni inclusiv moartea.

Exista persoane alergice, la care folosirea repetata a ciupercilor in alimentatie determina formarea de anticorpi fata de proteinele continute de acestea. Intoleranta unor persoane fata de trehaloza, glucid larg raspandit in compozitia ciupercilor, se explica prin lipsa enzimei trehalaza din intestin, ceea ce determina dureri abdominale si diaree.

Felicitari mesaje urari de Anu…

Felicitari mesaje urari de Anul Nou 2015

Felicitari, mesaje, urari de Anul Nou 2015 Iata ca 2014 a ajuns la sfarsit si ne bucuram de un inca un an al vietii noastre. A fost bun? Speram ca da,...

Imagini animate de Halloween

Imagini animate de Halloween

Imagini animate de Halloween   De Halloween se petrece. E timpul pentru farse si glume din cele mai macabre. Pentru ca noaptea de Halloween se apropie, noi iti venim in ajutor si...

Poezii despre Mos Craciun pent…

Poezii despre Mos Craciun pentru copiii de la gradinita

Poezii despre Mos Craciun pentru copiii de la gradinita   Darul lui Mos Craciun - Tincuta Horonceanu Bernevic   Sub bradut e o cutie,Inauntru ce sa fie?Am deschis-o si: mirare!Un capsor din ea apare.

Stejarul din Borzesti

Stejarul din Borzesti

Stejarul din Borzeşti A fost odată un timp pe când Molna şi Prutul nu făceau hotar între trei ţări surori, pe când bourul moldovenesc era singur stăpân pe o ţară largă,...

Sceneta Craciun Obiceiuri de C…

Sceneta Craciun Obiceiuri de Craciun

Scenetă Crăciun - Obiceiuri de Crăciun   Serbarea şi sceneta se va desfăşura într-o sală special amenajată şi decorată cu simboluri de iarnă şi Crăciun. Personajele scenetei: Gazda, Colacul, Cârnaţul, Banul şi...