Univers de copil

A+ R A-


Intoxicatii alimentare produse de ciuperci

Intoxicatii alimentare produse de ciuperciCunoasterea morfologiei si fiziologiei ciupercilor are o deosebita importanta practica, dat fiind faptul ca exista foarte multe specii de ciuperci utile omului, la fel cum este extrem de mare numarul ciupercilor daunatoare sau toxice, care produs diferite afectiuni, majoritatea dintre acestea manifestandu-se sub forma unor intoxicatii grave. Cea mai toxica dintre ciuperci este Amanita phalloides, care provoaca intoxicatii mortale. Alte specii de ciuperci otravitoare sunt: Amanita phalloides, Ramaria formosa, precum si unele specii ale genurilor Russula, Clitocybe, Tricholoma s.a.

An de an sunt semnalate cazuri de intoxicatii, uneori letale, ca urmare a consumului de ciuperci culese din padure sau comercializate clandestin. Colectarea ciupercilor se face in mod organizat, prin centre specializate, dar si neorganizat, prin intermediul culegatorilor care le comercializeaza direct sau le utilizeaza pentru consumul propriu. In timpul colectarilor neroganizate, printre exemplarele recoltate se regasesc frecvent ciuperci otravitoare, care pot sa genereze grave intoxicatii alimentare, deoarece nu sunt cunoscute inainte de consum.

De obicei, inceputul intoxicatiei este precoce, de la jumatate de ora la cateva ore. Intoxicatiile cu ciuperci se pot manifesta prin greata, stari de voma, salivatie abundenta, dureri abdominale violente, diaree, modificarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, transpiratie, uscarea mucoaselor, tulburari ale sistemului nervos. Aceste simptome pot avea gravitate si durata variabile. De asemenea, eliminarea continutului stomacal poate fi rapida si totala, dar uneori intoxicatia lasa sechele definitive, in functie de cantitatea ingerata si de reactia persoanei la toxinele produse de ciuperca.

Ciupercile cu efect toxic letal determina dupa consum moartea. Cauza este consumul unor ciuperci necunoscute, iar intoxicatia este raportata foarte tarziu. Primele simptome apar dupa mai multe ore (de la 6-12 pana la 24-48 de ore), uneori dupa cateva zile si prezinta manifestare hepatica sau renala.

Dar, sa amintim cateva cauze pentru intoxicatiile false si intoxicatiile adevarate.

Intoxicatiile false au urmatoarele cauze:

·         Consumul exagerat de ciuperci, alimente mai greu digerabile, care, la persoanele sensibile si cu probleme de stomac, pot sa genereze tulburari digestive, inclusiv la un consum minim sau moderat;

·         Intoxicatiile “inchipuite”, generate de teama de a fi consumat o ciuperca otravitoare, care poate declansa stari de neliniste, ritm cardiac accelerat, transpiratie si tulburari gastrice, simuland simptomele unei intoxicatii cu ciuperci;

·         Ciupercile vechi, alterate, atacate de larve de insecte, cele colectate pe vreme ploioasa, transportate neadecvat sau depozitate o perioada prea lunga de timp, toate por produce fnomene patologice incadrate in categoria toxiinfectiilor alimentare.

Se recomanda evitarea recoltarii ciupercilor cu aspect degradat. Transportul se realizeaza, de regula, in conditii de aerisire corespunzatoare, in pungi de hartie si nu de plastic. Timpul de la recoltare pana la consum sau conservare trebuie sa fie foarte sucrt. De asemenea, este contraindicat consumul de ciuperci crude.

Intoxicatiile adevarate se produc de la consumul de ciuperci toxice, specii cu un continut ridicat de toxine. Modul de manifestare poate fi extrem de variat, de la iritatii ale mucoaselor gastrointestinale pana la distrugere partiala sau totala a tesuturilor organelor afectate. Uneori, situatia devine tragica si poate surveni inclusiv moartea.

Exista persoane alergice, la care folosirea repetata a ciupercilor in alimentatie determina formarea de anticorpi fata de proteinele continute de acestea. Intoleranta unor persoane fata de trehaloza, glucid larg raspandit in compozitia ciupercilor, se explica prin lipsa enzimei trehalaza din intestin, ceea ce determina dureri abdominale si diaree.

Bolile diareice la sugar III

Bolile diareice la sugar III

Bolile diareice la sugar III   De cele mai multe ori, boala diareica a sugarului se vindeca cu usurinta in urma unui regim dietetic corespunzator si a unei bune ingrijiri la domiciliu....

La Zoo parcul vesel

La Zoo parcul vesel

La Zoo - parcul vesel Versuri de Elena Dragos   La Zoo (gradina zoologica) gasim un adevarat parc vesel. Cei care se bucura de animale (maimuta, pasarea lira, papagalul, jaguarul, zebra, ursul...

Sfarsit de clasa intai

Sfarsit de clasa intai

Sfârşit de clasa întâi   Clasa I de Gorga Cezarina   Îmi amintesc cu drag, Acum aproape-un an Septembrie era la jumătate Şi şcoala a-nceput pe neaşteptate.  

Compunere Calatori prin Romani…

Compunere Calatori prin Romania

Compunere - Calatori prin Romania Poate ca nici un scriitor roman nu si-a iubit si nu si-a cantat mai patetic locul nasterii, pamantul strabun si tara de maine, ca Alecu Russo,...

Mama in perioada alaptarii

Mama in perioada alaptarii

Mama in perioada alaptarii Dragi mamici aflate in perioada sarcinii, nu fiti stresate si panicate. Dimpotriva, fiti cat mai relaxate si experimentati, luati ca noi tentatii si provocari orice eveniment aparut...