Univers de copil

A+ R A-


Lacrimioarele flori gingase de primavara

Lacrimioarele flori gingase de primavaraLacrimioara (Convallaria majalis) este o planta ierboasa, perena, cu rizom orizontal, cilindric, articulat si ramificat, galben-brun. Lacrimioara are numeroase denumiri populare, dintre care amintim: cercelusi, clocotele, clopotei, coada cocosului, cuprina de padure, dumbravioara, floarea turcului, flori domnesti, georgite, iarna margaritarului, margaritar, margea, paharute, suflete etc.

Baza tulpinii este inconjurata de ramasitele tecilor din anii precedenti. Deasupra lor se formeaza 3-6 teci tubuloase, albe sau rozee, ce corespund anumului curent de vegetatie. La subsuoara ultimei teci, care de fapt este si cea mai lunga, ia nastere tuplina florifera. In mos obisnuit, planta are o frunza in primul an de viata si doua, uneori trei, frunze petiolate, cu limbul eliptic-lanceolat, in anii urmatori, care depasesc lungimea inflorescentei. Pe ele nervurile sunt arcuite si convergente. Tulpina florifera este inalta de 15-25 cm, uneori poate ajunge chiar la 40 cm.

Inflorescenta este un racem simplu, in structura caruia exista 5-15 flori albe pedicelate, nuante, frumos mirositoare. Lacrimioarele infloresc in lunile mai-iunie. 

Fructul este o baca rosie, cu diametrul pana la 2 cm.

Vegeteaza prin padurile de foioase, mai ales in strajere, prin tufarisurile luncilor din zonele de campie si de dealuri. Cel mai adesea prefera solurile brune sau brun-roscate de padure, cu o buna fertilitate si continut ridicat de calciul.

Frecvent este cultivata ca planta decorativa prin parcuri si gradini.

Datorita mirosului sau deosebit si frumos, lacrimioarele sunt folosite in parfumerie si in farmacia popularia si farmacopeea oficinala. Dincolo de faptul ca lacrimioarele sunt deosebite prin aspect, e un fapt de necontestat ca ele emana un parfum deosebit si intens, perceput de oricine datorita prospetimii sale, in principal.

Lacrimioarele au raspandire in Europa, Asia temperata si America de Nord. E bine de mentionat, faptul ca lacrimioarele sunt florile nationale ale Finlandei incepand cu 1967.

Infatisarea lor e fragila, sensibila, dar totusi reprezinta un simbol al tariei si al rezistentei. Prin infatisarea lor delicata, parca transmit un mesaj de incurajare. In Japonia, de exemplu, lacrimioarele au un specific apare - al reinnoirii, iar pentru crestini vorbim despre un simbol al purificarii prin suferinta. Legendele circula, iar parerile sunt impartite: unii spun ca lacrimioarele au aparut din lacrimile Evei atunci cand aceasta si Adam au fost izgoniti din Gradina Eden, iar altii sunt de parere ca lacrimioarele au aparut in urma lacrimilor Fecioarei Maria, in momentul crucial al crucificarii lui Iisus Hristos. O legenda vorbeste despre faptul ca lacrimioarele nu infloresc niciodata inainte de sosirea privighetorii, iar inflorirea lor e un cadou pare sa fie un cadou facut acestei pasari cu glas ingeresc.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Despre modestie cu un licurici

Despre modestie cu un licurici

Despre modestie cu un licurici Va oferim spre lectura fabula “Despre modestie” scrisa de Ion Dodu Balan. Un pitic Peltic, Ne-bun de nimic, Un biet licurici, Ascuns in urzici, Tipa-n gura mare, In zi de sarbatoare, Ca s-azvarle-n soare Sa-si...

La drum de Otilia Cazimir

La drum de Otilia CazimirVezi poezia La drum, scrisă de Otilia Cazimir.   Moş-Crăciun, la urcuş, S-a pornit cu sacu-n spate. Drumu-i rău, şi-i lunecuş, Şi moşneagul nu mai poate.

Despre imbracaminte si igiena

Despre imbracaminte si igiena

Despre imbracaminte si igiena Omul se slujeste de imbracaminte pentru a-si ascunde goliciunea corpului si a se apara impotriva frigului si a caldurii.

Felicitari sfantul andrei

Felicitari sfantul andrei

Felicitari Sfantul Andrei Felicitari de Sfantul Andrei pentru a le trimite celor dragi noua un mesaj de bine venit din suflet. La multi ani tuturor celor care poarta numele de Andrei...

Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestia Ca sa putem trai trebuie sa mancam. Omul se hraneste cu paine, carne, branza, lapte, oua si alte alimente. Aceste alimente nu pot sa patrunda in sange,...