Univers de copil

A+ R A-


Manastirea Cozia

Manastirea CoziaCam la trei ceasuri departare de Ramnicu-Valcea se afla manastirea Cozia. De pe balconul din dosul manastirii se vede cum Oltul isi desfasoara cu fala undele sale si, strecurandu-se ca un sarpe printre stancile ce par a se impreuna pentru a-i inchide drumul, se razbuna prin urlete salbatice de stransorea ce sufera. Apele lui spargandu-se cu furie de pietroasele temelii ale mintilor vrajmasi, pare a-i ameninta, dar, ajutat de vreme, are sa le surpe crestetul si trufia lor.

Pe langa Olt trece un drum ramas din timpul romanilor. El incepe de la Dunare, pe malul drept al Oltului si tine mereu pe acest mal pana la Gura-Vaii, din sus de Ramnicu-Valcea, unde apuca pe celalalt mal si continua astfel spre Turnul-Rosu, in Transilvania.

Despre intemeierea acestei manastiri se povesteste ca Mircea, fiind invins de unguri, adormise sub un arbore. Atunci icoana Sf. Treime i se arata si ii porunceste sa incerce a doua oara norocul bataliei. Mircea se scoala, bate pe unguri si, in locul unde vazuse icoana, inalta altarul manastirii.

In biserica se afla mormantul lui Mircea. El este asezat la dreapta, langa altar, alaturi de locul unde este ingropata mama lui Mihai Voda.

O lespede stirbita de timp, abia mai pastreaza o singura litera din inscriptia de demult.

Cum intri in biserica, vezi zugravit chipul lui Mircea, el tanar inca, dupa cum era intre anii 1385 si 1387, cand a zidit-o. Statura lui e de mijloc, chipul bland si vesel, ochii mari si albastri. Parul ii este castaniu si buclat. O parte din imbracamintea lui este vechiul port al cavalerilor cruciati. Haina scurta la genunchi, are cusuti cu fir, vulturi cu doua capete, dovada ca era inrudit cu Cantacuzenii, imparatii Bizantului. Pe deasupra poarta flamida rosie, cu marginea aurita si pe cap coroana.

La manastirea Cozia se aflau inainte doua clopote mari: unul din 1393 si altul din 1413, turnat de Mihail, fiul lui Mircea. Pe vremuri, ele faceau admiratia vizitatorilor si in sunetul lor parca auzeau destul de lamurit numele inteleptului si viteazului voievod, care intinsese hotarele tarii pana la Marea cea mare.

Unul din aceste clopote, impreuna cu alte doua mai mici, a fost luat de manastirea Curtea de Arges, iar altul la Episcopia de la Ramnic, astfel ca din splendoarea trecuta nu mai ramasese nici macar un vestitor, care animand linistea aerului, sa cheme pe credinciosi la rugaciune. Vibratiunile, incete si grave, umpland sufletul de tristete, nu se mai auzeau. Nimeni de prin casutele departate ale catunului din prejma manastirii nu mai stia cand moartea a rapuns pe vreunul din mijlocul lor. Clopotul, falnica podoaba a manastirilor noastre, la Cozia nu mai suna nici spre a vesti in departare gloria generatiilor de odinioara, nici spre a aduce aminte oamenilor marirea atotputernicului Creator.

Prin staruintele Episcopului de Ramnic, Atanase Mironescu, s-au luat masuri a se turna un clopot pnetru biserica manastirii.

Calugarii manastirii, doi-trei cati au mai ramas, s-au retras in chiliile de langa bolnita.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Frunze de toamna planse de col…

Frunze de toamna planse de colorat sau decupat

Frunze de toamna - planse de colorat sau decupat   Timpul este cel care cunoaste inima frunzelor si le stapaneste. Primavara reinvie frunzele, vara lucesc in splendoarea lor, toamna le da culori...

Vrajitoare vampiri si lilieci …

Vrajitoare vampiri si lilieci de Halloween planse de colorat

Vrajitoare, vampiri si lilieci de Halloween - planse de colorat   Vrajitoarele, vampirii si liliecii au ajuns sa fie asociati cu Halloweenul deoarece se considera ca noaptea aceasta are o mare incarcatura...

Turnul Eiffel din Franta tente…

Turnul Eiffel din Franta tenteaza sporturi extreme

Turnul Eiffel din Franta tenteaza - sporturi extreme Gustav Eiffel a terminat de construit celebrul sau turn (Turnul Eiffel) din capitala Frantei (Paris) in anul 1889 si, de atunci, feluriti temerari...

Palaria versuri

Palaria versuri

Palaria - versuri   Va oferim spre lectura poezia „Palaria”, versurile fiind scrise de Dumitru Dragan. Ilustratia apartine Evei Nagy.   Am vazut o palarie Jos, sub nucul de la vie.   Isi facuse-n ea culcus Chitaristul Greierus.  

Copilaria in versuri si poezie

Copilaria in versuri si poezie

Copilaria in versuri si poezie   Copilaria este inima tuturor varstelor. Vezi cateva versuri si poezii despre copilarie.   Copilarie draga   Of, copilarie draga, Cat de dor imi e de tine, Basme dragi cu Feti...