Univers de copil

A+ R A-


Martisorul la romani

Martisorul la romani1 Martie e prima zi de primavara la romani, iar traditiile si obiceiurile sunt multe. 1 Martie e ziua in care sarbatorim Matronalia, sarbatoarea lunii martie, zeul primaverii si agriculturii.  

Inca din vechime se sarbatorea sosirea primaverii. Chiar si dacii faceau acest lucru. Ei ofereau simbolic monede de aur, argint, bronz (in functie de starea materiala). Aceste monede simbolizau fertilitatea, indicand statutul social al celui care oferea cadoul in functie de materialul din care era realizat.

Numele popular al lunii martie e martisor, provenind din limba latina – “martius”. La romani, prima atestare scrisa apare in “Condica limbii romane” – registrul limbii romane, scrisa de Iordache Golescu, 1830.

La romani, 1 martie inseamna sosirea primaverii. Cu aceasta ocazie ei ofera cu mare drag si placere martisoare, simboluri pure ce semnifica trezirea naturii la viata. Modelele sunt tot mai variate, dar toate au ceva in comun: snurul impletit alb si rosu, atasat indiferent de model. Pentru a afla mai multe detalii puteti citi articolul Martisoare - simboluri si semnificatie.

Prin secolul XIX exista obiceiul de a oferi martisoare de catre parinti copiilor lor, fete sau baieti, dis-de-dimineata in ziua de 1 martie, chiar inainte de rasaritul soarelui.

In prezent, traditiile se pastreaza pe alocuri. De exemplu, in Dobrogea femeile poarta martisorul pentru a le aduce noroc, sanatate si fericire, insa il poarta doar pana la aparitia berzelor. Atunci, ele il arunca spre cer astfel incat norocul lor sa fie mare de tot. In Transilvania obiectul decorativ de martisor este agatat de ferestre, la porti si chiar de coarnele animalelor, astfel incat sa fie alungate spiritele rele.

O alta traditie spune ca in aceasta zi, 1 martie, domnisoarele ofera tinerilor martisoare. Chiar si in prezent se mai practica acest obicei. In acelasi timp, domnisoarele poarta la gat snururi impletite din rosu si alb pentru ca soarele sa nu le arda pe timpul verii. Sunt multe Legende si povesti despre martisor.

In sfarsit, putem concluziona ca 1 martie e o zi preferata mai ales de catre cei mici, care ofera si primesc martisoare deopotriva. Ei poarta martisorul timp de 12 zile sau chiar pana la unele sarbatori religioase de primavara, precum Duminica Rusaliilor sau Pastele.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Bancuri mos nicolae

Bancuri mos nicolae

Bancuri Mos Nicolae   Bancuri, glume si umor cu si despre Mos Nicolae.   Nepotelul catre bunica: - Bunico, tobele de la tine au fost cel mai frumos cadou de Mos Nicolae pe care l-am...

Cartita si soarele

Cartita si soarele

Cartita si soarele Va oferim spre lectura fabula “Cartita si soarele”, povestita de Stan Protopopescu. Intr-una din zile, un vanator a tras cu arcul intr-o veverita, care sarea din...

Urari mesaje texte sms si feli…

Urari mesaje texte sms si felicitari de Sfantul Ioan

Urari, mesaje, texte sms si felicitari de Sfantul Ioan   In data de 7 ianuarie il sarbatorim pe Sfantul Ioan Botezatorul si pe toti cei care poarta numele de Ion, Ioan sau...

Criticilor mei de Mihai Emines…

Criticilor mei de Mihai Eminescu

Criticilor mei de Mihai EminescuMulte flori sunt, dar puţineRod în lume o să poarte,Toate bat la poarta vieţii,Dar se scutur multe moarte.

Buchete de ghiocei imagini ani…

Buchete de ghiocei imagini animate

Buchete de ghiocei - imagini animate   Buchete de ghiocei puri ca si sufletul copiilor vestesc o noua primavara. Primele raze de soare ii mangaie cu afectiune si ii feresc de frigul...