Univers de copil

A+ R A-


Masuri de prim ajutor in caz de luxatii, entorse si fracturi

Masuri de prim ajutor in caz de luxatii entorse si fracturiCalcatura repezita si stramba, caderea unei greutati (arbore, pietroi, lemne) peste o parte a corpului, smucitura in loc, pot duce la luxatii (scranteli), entorse (sucituri) si fracturi (franturi de oase).

Luxatii

Oasele si articulatiile isi pierd pozitia lor normala. Locul vatamat se invineteste, se umfla si se deformeaza, devenind dureros. Datoria noastra este sa gasim pozita cea mai buna pentru accidentat, spe a inlatura durerile. De exemplul, piciorul luxat va fi asezat pe o perinuta, mana luxata va atarna intr-o basma.

Cele mai frecvente luxatii sunt ale umarului, cotului, pumnului, falcii de jos. Vom pune comresa rece si vom imobiliza membrul in cauza pana la venirea medicului.

Entorse

Entorsele se produc cand efectuam o miscare fortata. Bratul ori piciorul vor fi legate si imobilizate, pentru a preintamplina vreo complicatie (putem abea concomitent si o fractura). Pe intinderea atinsa unem compresa rece.

Fracturi

Fracturile sau franturile de oase pot fi simple sau complicate cu rani.

Semnele fracturii sunt : trosnitura, durerea, deformatia, miscarea neobisnuita in locul rupturii osului, miscarea membrului, umflarea si invinetirea locului. Cele mai grave fracturi sunt acelea cand capataiul osului frant a strapuns pielea si a iesit afara si cand osul e sfarmat in mai multe bucati.

Ce facem pana la venirea medicului?

Punem bolnavul in imobilitate, astfel ca partea fracturata sa nu mai poata fi miscata din loc, pentru ca oasele rupte fiind ca dintii ferastraului, ar putea sfasia carnea sau rupe vreo artera.

Imobilizarea fracturii se face prin ajutorul artelelor, niste scandurele lungi cat membrul fracturat si late de trei degete, invelite in carpe, vata, flanela, pentru a fi moi. Se mai pot confectiona atele din craci subtiri legate cu sfoara si apoi infasurate in carpe, cartoane, bete late etc. Pentru fractura fluierului piciorului, coapsei, bratului, asezam o atela pe partea din spatele membrului fracturat si doua pe partile laterale. Le legam apoi la mijloc, sus si jos.

In caz de fractura la brat, atelele trebuie sa cuprinsa incheietura umarului si a cotului, pana la degete. In fracturile coastelor vom pansa strans pieptul cu ajutorul unui prosop.

La fracturile coloanei vertebrale si bazinului, bolnavul nu trebuie miscat. Introducem sub el o scandura lata, il legam de scandura si il transportam urgent la spital.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Tulburarile de tranzit intesti…

Tulburarile de tranzit intestinal sindromul diareic

Tulburarile de tranzit intestinal - sindromul diareic Alimentele introduse de om in organism, in tubul digestiv, sunt faramitate, prelucrate, atacate de sucurile digestive (digerate) si in mare parte absorbite prin...

Mosii si obiceiuri in prag de …

Mosii si obiceiuri in prag de Florii

Mosii si obiceiuri in prag de Florii Se zice ca in vremea de demult, o femeie avea un baiat, iar baiatul acela se numea Lazar. Era tare slab si dorea sa...

Sarcina si aparatul urinar

Sarcina si aparatul urinar

Sarcina si aparatul urinar Prezenta si dezvoltarea fatului produce schimbari multiple in organismul matern. La acest proces fiziologic participa, prin schimbari morfologice si functionale, si aparatul urinar. Astfel, creste volumul renal,...

Ecuson pentru 1 decembrie

Ecuson pentru 1 decembrie

Ecuson pentru 1 decembrie Fiti patrioti si nu ezitati sa purtati un ecuson national de 1 decembrie, avand drept fundal culorile nationale ale tricolorului romaniei – rosu, galben si albastru....

Brutarul si branzarul snoava

Brutarul si branzarul snoava

Brutarul si branzarul snoava   Un brutar din tara … dintr-o tara oarecare … avea obiceiul sa cumpere in fiecare zi untul de care avea nevoie de la un branzar din apropiere,...