Univers de copil

A+ R A-


Memoria senzatiilor

Exercitiile simturilor trebuie sa produca amintiri senzoriale exacte. Intrucat amintirile din prima copilarie sunt cele mai vii si mai durabile, e necesar ca memoria copiilor sa pastreze numai imagini exacte si complete.

De aceea, copiii, care n-au invatat niciodata sa pipaie, sa vada si sa auda – in intelesul vederilor lui Rousseau – n-au in memoria lor decat imagini confuze, in parte gresite si peste tot rau plasate. Ei vor avea de indreptat mai tarziu multe din primele lor greseli, care se interpun ca un val intre obiecte si simturile lor.

Iata un exemplu curios in istoria picturii: multi nu recunosteau in tablourile lui Rembrandt acele efecte de clar-obscur pe care le puteau observa in propriile lor case.

Pictorii si sculptorii au dezvoltat memoria culorilor si formelor, pe care si-au exercitat-o din copilarie. Ei deosebesc astfel nuantele de colorat si diferentele de forma, acolo unde ochiul profan nu gaseste nicio deosebire.

Nu putem sti care dintre copii sunt sortiti sa devina mari artisti, dar, fara a ezita sa pregatim pentru viitor pictori si sculptori, trebuie sa invatam copiii sa vada exact si sa se bucure de spectacolele frumoase, pe care natura le desfasoara inaintea ochilor nostri.

In toate meseriile, in toate muncile cu mainile, memoria pipaitului si memoria miscarilor isi au importanta lor. Ea nu de dezvolta decat prin exercitiu. Vechea disciplina presupunea copiii ca infirmi, atunci cand le cerea “sa stea cu mainile nemiscate”, cu bratele incrucisate “sa nu puna mana pe nimic”.

Dorinta launtrica a unui copil este de a invata sa faca ceea ce vede ca se face. Ambitia sa instinctiva este de a fi la randul sau creator. Cautand sa transforme unele materii (hartie, strofa, ata, scandurele, plastilina) in obiecte noi pe care le viseaza, copilul afla calitatile si proprietatile esentiale ale acestor materiale. Memoria lui inregistreaza greutatea, componenta, conditiile echilibrului, rezistenta la incercarea de a le indoi, de a le rupe, de a le faramita, de a le modela cu mainile. In felul acesta el nu inregistreaza numai calitatile vizuale privite de la distanta, ci si calitatile specifice ale corpurilor dupa experientele sale practice.

Exercitiile simturilor, bine oranduite, indeplinesc rolul de furnizori harnici ai memoriei concrete si procura baza cunoasterii lumii din afara.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Civilizatia si cultura dacilor

Civilizatia si cultura dacilor

Civilizatia si cultura dacilor Dacii erau blonzi-roscovani si de statura potrivita. Cel mai des, acestia purtau plete si barba. Nobilii – numiti in limba lor tarabostes, ceea ce insemna “domni...

Alimentatia mamei si dintii co…

Alimentatia mamei si dintii copilului

Alimentatia mamei si dintii copilului In ceea ce priveste alimentatia rationala gravidei, trebuie sa aratam ca ea trebuie sa fie judicios condusa pe toata perioada sarcinii. Gravida trebuie sa...

Graul poezie

Graul poezie

Graul - poezie   Iata poezia “Graul” scrisa de Ioana Diaconescu.   - Spune-mi, mama, Graul are Gura de lapte Sau dintii de lapte?

Noi acum suntem scolari

Noi acum suntem scolari

Noi acum suntem scolari   Sa invatam versurile cantecului “Noi acum suntem scolari”. Muzica apartine lui A. Ivascanu.   Ora-i de plecat la scoala, Veseli am iesit si noi, Spre straduta scolii noastre Ne-ndreptam in pas vioi.  ...

Camera poetului de Lucia Oltea…

Camera poetului de Lucia Olteanu

Camera poetului de Lucia Olteanu Camera poetului prin comparaţie, e un fel de nod feroviar de circulatie (vers jucaus, da-te la o parte, nu sta pe sine, intra in carte) sau...