Univers de copil

A+ R A-


Miracolul limbajului la copiii intre 3 si 6 luni

Miracolul limbajului la copiii intre 3 si 6 luniA doua perioada de evolutie a limbajului la copii este cuprinsa intre 3 luni – 6 luni. Daca la inceputul primei perioade copilul  “descopera” sunetul instinctiv ca forma de manifestare si de relatie si il intelege intr-un sistem quasilingvistic (sau preligvistic) la inceputul celei de a doua perioade copilul “descopera” posibilitatea sa de a comunica prin sunete relativ bine articulate – prin vocalizari care se incheaga in structuri silabice.

De retinut ca posibilitatea copilului de a raspunde prin formele sonore de tipul silabelor marcheaza un moment de mare importanta, intrucat acesta (copilul) isi manifesta pregnant capacitatea de a invata prin imitarea adultului.

Si daca pana la 2-3 luni isi traducea prin gangurit starea de placere sau neplacere, acum isi traduce prin vocalizari si silabe aceleasi stari, insa mult mai nuantate si mai diversificate.

Jocul de-a sunetele se transforma acum in jocul cu silabele, care ia, cand forma de pronuntie distincta si repetata, cand sunetele se topesc intr-o melodie foarte colorata afectiv.

Raspunsurile copilului in cadrul “conversatiilor” (cat sunt de necesare!) sunt formulate prin utilizarea de silabe destul de distinct articulate. De altfel, dupa 2-3 luni de antrenament articulator, in jurul varstei de 6 luni se detaseaza din fluxul vocalizarilor, doua sau patru silabe dinstincte, care tind sa apara impreuna: ma-ma sau ta-ta, uneori bla-ba.

De multe ori se considera aceasta faza ca marcand aparitia primelor cuvinte. In fond, primele cuvinte articulate – de regula mama sau tata, apar in luna 7-9 cand ele constituie un tot articulator si nu un joc de silabe.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Pelicanul Yukalele

Pelicanul Yukalele

Pelicanul Yukalele   Iata poezia “Pelicanul Yukalele” scrisa de Aurora Contescu.   Pelicanul Yukalae Se tinea numai de rele: Ghicea fara sa se-nsele Cand trec bancuri de sardele Si dadea iama-ntre ele,

Curiozitati despre buburuza

Curiozitati despre buburuza

Curiozitati despre buburuza   Buburuza este acel gandac micut care are elitre (aripi chitinoase) bombate, de culoare rosie si cu puncte negre. Afla cateva curiozitati despre buburuza.  

Infectia urinara si tratament …

Infectia urinara si tratament prin remedii naturiste

Infectia urinara si tratament prin remedii naturiste Infectia urinara (cistita, denumirea populara) provoaca senzatii neplacute si se numara printre cele mai raspandite boli. Infectarea tractului urinar cu asa-numitele bacterii E. Coli...

Taierea Capului Sfantului Ioan…

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul traditii credinte obiceiuri si superstitii

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul - traditii, credinte, obiceiuri si superstitii Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc si este praznuita pe 29 august. Pe 1...

Cracovia capitala medievala a …

Cracovia capitala medievala a Poloniei

Cracovia - capitala medievala a Poloniei Situata in valea Vistulei superioare, Cracovia (219 m) altitudine este astazi capitala de voievodat si totodata orasul cu cea mai mare rezonanta istorica si culturala...