Univers de copil

A+ R A-


Mosii si obiceiuri in prag de Florii

mosii de flori si obiceiuri in prag de floriiSe zice ca in vremea de demult, o femeie avea un baiat, iar baiatul acela se numea Lazar. Era tare slab si dorea sa manance placinte.

Insa mama lui n-a avut cand sa faca si sa-i dea placinte de mancat, iar Lazar a murit de dorul placintelor. Si ziua in care a murit el era o zi de sambata.

Mama lui, vazand aceasta, se intrista si incepu sa planga si sa zica:

- Sa nu fie iertata de Dumnezeu femeia aceea care nu va face in sambata lui Lazar placinte!

Si, de atunci, femeile fac intotdeauna in sambata lui Lazar placinte.

Insa placintele ce le fac ele nu le fac numai pentru sine si familia lor, ci mai ales pentru cei sarmani, care nu sunt in stare sa-si faca singuri placinte, si acelora le trimit apoi ca mosi de sufletul mortilor, care astepata in ziua aceasta la poarta raiului.

Si Mosii acestia se numesc Mosii de Florii, una pentru ca acestia cad inainte de Florii si al doilea pentru ca ei se trimit celor sarmani, si cu deosebire unde sunt copii mici, nu numai in sambata lui Lazar, ci si in ziua de Florii.

Exista, de asemenea, datina de a trimite pe la case nu doar placinte, ci si alte obiecte. De exemplu, in unele sate exista obiceiul de a trimite pe la case cate o ulcica plina cu miere, deasupra gurii cu un colac, iar la toarta cu o lumina lipita.

In alte parti ale tarii se fac in aceasta zi painisoare de grau impletite in forma de spirala. In Banat exista datina ca in toate casele sa se coaca atatea paini de grau, cati membri are familia, dar painile nu sunt de una si aceeasi marime, ci variaza conform etati membrilor de familie. acestepaini se impletesc din aluat de grau cu multa grija si pe deasupra se infrumuseteaza cu cununi, cruci ori alte figuri, tot din aluatul acela.

In fine, in Transilvania si chiar Banat exista obiceiul ca in aceasta zi sa se puna apa si salcia verde ori late ramuri verzi la crucile si pe mormintele mortilor.

In Dobrogea este obiceiul de a se aduna in Sambata lui Lazar trei fete mici, cam de 12 ani, dintre care una se impodobeste pe cap cu beteala, crezandu-se ca este mireasa, a doua se leaga la cap cu un tulpan si a treia tine un paner cu oua in mana. Astfel, acestea merg apoi pe la case si dau ouale de pomana.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Chihlimbarul intre legenda si …

Chihlimbarul intre legenda si realitate

Chihlimbarul - intre legenda si realitate O legenda a tarilor batice spune ca Freya, zeita dragostei si a fertilitatii, care avea o mare slabiciune pentru bijuterii, a zarit intr-o zi, cand...

Igiena colectivitatilor de cop…

Igiena colectivitatilor de copii si tineri

Igiena colectivitatilor de copii si tineri   Inca de la o varsta frageda, copilul sau tanarul petrece o buna parte din timpul sau in diferite institutii. Prin aplicarea si respectarea anumitor norme...

Luna mai a primaverii

Luna mai a primaverii

Luna mai a primaverii Mai este cea mai frumoasa luna a anului, atat de frumoasa, ca stamosii nostri latini i-au dat numele unei zane. Ea ne rasfata pe toti,...

In cinstea celei care a plecat…

In cinstea celei care a plecat de Ion Minulescu

În cinstea celei care a plecat de Ion Minulescu   Azi-noapte a plouat ca de-obicei,Că Dumnezeu face ce vrea…O noapte plouă-n cinstea mea…O noapte plouă-n cinstea ei… Azi-noapte, însă, a plouatÎn cinstea celei...

Colindatori cu steaua confecti…

Colindatori cu steaua confectionare

Colindatori cu steaua - confectionare Colindatorii cu steaua sau cantatorii de stea canta si colinda cantece despre cei trei magi de la rasarit care, luandu-se dupa steaua stralucitoare, l-au gasit pe...