Univers de copil

A+ R A-


Piersicile - proprietati si beneficii pentru sanatate

Piersicile proprietati si beneficii pentru sanatateVorbind despre piersica -fruct, merita sa amintim ca s-a nascut, probabil, cu cateva mii de ani in urma, in China. A fost adusa in Europa de persi, de unde si numele de Amydalus Persica. In Evul Mediu, piersica era considerata otravitoare, in ciuda proprietatilor / calitatilor sale terapeutice, poate din cauza prezentei acidului cianhidric continut in sambure, care poate provoca grave otraviri. In schimb, florile si frunzele piersicului s-au bucurat totdeauna de un renume deosebit.

Regele Frantei, Louis al XIV-lea si scriitorul Voltaire foloseau regulat siropul de flori de piersic drept laxativ. Efectul lui este bland si de aceea recomandat intestinelor delicate ale copiilor.

Florile se recolteaza primavara, mai ales cele care cald (ca sa nu fie vatamata recolta de fructe). In ce priveste frunzele, ele se culeg vara, atunci cand principiile lor active au forta maxima.

Bogata in vitaminele A, B si C, piersica este un fruct pe care stomacul il suporta usor, pentru ca ii stimuleaza glandele. Se cunoaste o mare varietate de piersici, determinata de culoarea, parfumul si consistenta pielitei in care fructul e invelit. Piersica alba, din care se poate face si vin, e cea mai suculenta si savuroasa.

Tratamente cu piersica

Calculii vezicali, cistite, colici nefritici – infuzati, vreme de 10 minute, 30 de grame de foi uscate de piersic, oparite cu un litru de apa. Beti o cescuta de cafea, dupa masa. Atentie, insa, nu le face bine copiilor.

Constipatie

· Laxativ: beti dimineata, pe stomacul gol, un paharel de suc de piersica strecurat, obtinut prin presarea a doua fructe, dupa ce li s-a scos samburele si au fost curatate de pielita. Pentru a regulariza functia intestinala, beti pe stomacul gol o lingura de sirop de piersica.

· Purgativ: pentru un adult, infuzati 30 grame frunze uscate de piersic, intr-un litru de apa clocotita. Se bea o singura cana de ceai pe zi, de preferinta seara, la doua ore dupa cina.

· In cazul copiilor, nu depasiti 5 grame de frunze la un litru de apa. In schimb, florile proaspete sau uscate se pot folosi in proportie de o lingurita (2 grame) la cana de ceai.

Contuzii aplicati pe partile dureroase frunze tocate, amestecate cu patrunjel si untdelemn de masline.

Nervozitate la copii – administrati-le un sirop sedativ, preparat in felul urmator: puneti la macerat vreme de 12 ore, intr-un litru de apa, 100 grame de flori proaspete de piersic sau 50 grame de flori uscate. Puneti apoi la fiert vreme de o jumatate de ora, pe foc mic. Strecurati, apoi puneti lichidul iarasi pe flacara mica, adaugand o cantitate egala de zahar candel, pana ce veti obtine un lichid cu consistenta siropoasa. Dati-le copiilor o lingura dimineata si una seara, la culcare.

Frumusete

Cand se vorbeste despre o femeie frumoasa, nu se spune ca are un ten ca o piersica? Ei bine, nu este o comparatie hazardata. Pulpa bine coapta de piersica, aplicata pe obraz, catifeleaza tenul. Aplicati, pur si simplu, miezul bine copt si zdrobit, asemenea unei masti faciale. Lasati sa actioneze o jumatate de ora. Spalati-va apoi cu apa distilata.

Irozii snoava

Irozii snoava

Irozii – snoava Va oferim spre lectura snoava “Irozii”. S-au dus feciorii de Craciun – ca Irozi – si pe la un gospodar, pe care-l stiau ca taiase vreo trei porci.

Corul privighetoarelor

Corul privighetoarelor

Corul privighetoarelor     Va oferim spre lectura poezia “Corul” scrisa de Veronica Porumbacu.           Are Sora mea mai mare Glasul De privighetoare. Cata Ca vin langa...

Gainile si vulpoiul doctor

Gainile si vulpoiul doctor

Gainile si vulpoiul doctor Va oferim spre lectura poezia “Gainile si vulpoiul doctor” scrisa de Al. Lascorov-Moldovanu. Odata, De-o boala ciudata Gainile zaceau Si cum stateau Far-ajutor, La poarta lor, Un...

Joc nesfarsit

Joc nesfarsit

Joc nesfarsit   Vezi poezia “Joc nesfarsit” de Sandu Stefanescu.   Copilul meu – eternul rost – Eu, langa tine-ti sunt ecou,

Sa invatam sa desenam un pesti…

Sa invatam sa desenam un pestisor

Să învăţăm să desenăm un peştişor   Învaţă, alături de noi, cum să desenezi un peştişor, urmărind poezia de mai jos. E uşor de făcut, iar apoi poţi să îl colorezi.