Placinta cu mere
Iata o reteta delicioasa pentru placinta cu mere, un desert pe care copiii dumneavoastra il adora. Pofta buna!
Ingrediente pentru aluat
700 g faina
un pahar de apa minerala/sifon
325 g ulei sau unt topit fara zer
10 g drojdie de bere
un praf se sare
Ingrediente pentru umplutura
2 kg mere
4 linguri de zahar
olingurita de scortisoara pisata
2-3 linguri de pesmet fin
Mod de preparare
Din jumatate de kilogram, 175 g ulei sau unt topit, drojdia, paharul de sifon si un praf de sare, se framanta bine un aluat obisnuit. Se da la rece si se lasa sa se odihneasca. Intre timp, restul de faina (200 g) si restul de ulei (150 g) se freaca impreuna pana ce amestecul devine spumos si are consistenta unei smantani groase.
Se reia aluatul framantat si cu un socitor bine uns cu ulei se intinde pe masa de lucru intr-o foaie subtire ca de taitei. Se unge apoi uniform cu amestecul de faina si ulei sau unt si se ruleaza cat mai strans. Sulul se aplatizeaza putin cu sucitorul. Se imparte aluatul in doua: o parte mai mare care va fi pusa pe fundul tavii si una mai mica, care va acoperi stratul de umplutura. Se da aluatul la rece.
Intre timp se pregatesc merele. Se spala, se curata de coaja, se dau pe rozatoare cu ochiuri mari. Merele rase se pun pe foc impreuna cu zaharul si scortisoara. Se topesc putin, se dau deoparte si se adauga persmetul (din paine alba si bine cernuta).
Se adauga aluatul de la rece, se intinde bucata mai mare, dandu-i marimea tavii in care va fi coapta. Se unge tava cu unt, se aseaza foaia, se inteapta cu furculita din loc in loc, ca sa nu se umfle la copt. Se da la cuptor, infierbantat din timp, se se coaca pe jumatate. Se scoate si se asterne umplutura de mere. Se acopera cu o a doua foaie pe care am avut grija s-o intindem intre timp. Se da din nou prajitura la cuptor pana se coace. Se serveste amestecat cu scortisoara fin pisata.
In loc de mere se poate folosi o umplutura de branza de vaci (1 kg branza + 2-3 oua + zahar dupa gust + oaja rasa de lamaie + 250 g de stafide).
O umplutura din carne tocata pregatita ca pentru orice fel de alta placinta este de asemenea potrivita.
- 18/03/2014 15:16 - Supa de morcovi
- 25/01/2014 14:35 - Morcovii beneficii calitati si proprietati terapeutice
- 03/01/2014 14:47 - Comori vegetale si beneficii
- 03/01/2014 08:12 - Comoara din vegetale si beneficii
- 17/11/2013 09:43 - Citronada din flori de soc sau socata
- 24/08/2013 18:44 - Budinca de gris reteta
- 19/08/2013 13:56 - Crema de lapte cu biscuiti
- 18/08/2013 19:28 - Grisul cu lapte in alimentatia copilului reteta
- 18/08/2013 04:15 - Budinca de mere
- 17/08/2013 04:24 - Lapte de pasare reteta