Plantele carnivore
Cercetariile stiintifice au facut cunoscut legatura stransa dintre insecte si plante.
S-a aratat ca insectele ajuta foarte mult la reproducerea unor anumite plante prin transportarea polenului care insamanteaza planta.
Pe de alta parte sunt cunoscute o multime de fapte curioase care dovedesc ca multe plante au nevoie sa traiasca de un nutriment animal, carne sau sucuri animale.
In botanica se enumera aceste plante, in numar de vreo 15 feluri, unele mai mari altele mai mici.
Sa luam una din ele de exemplu si sa-i cercetam cu atentie frunzele. Pe partea lor de deasupra vedem un mare numar de fire tepoase, cu gamalii in varf si acoperite cu un fel de zeama vascoasa. La drept vorbind, nu sunt cu adevarat fire deoarece sunt facute tot ca si planta, in acelasi fel, numai ca sunt mai mici.
Frunzele acestor curioase plante sunt pline de animale uscate si mancate: muste, fluturi, gandaci si altele. Sunt adevarate cimitire.
Ia sa vedem ce se intampla daca asezam o musca pe una din frunzele acestor plante carnivore. Indata ce acele gamali tepoase de care am vorbit mai sus sunt atinse de corpul mustei, incep sa se indoiasca si sa verse o zeama vascoasa care inabuse musca astupandu-i caile respiratorii. Peste catva timp frunza inceteaza sa mai curga si din musca nu mai raman decat partile tari ca aripioarele, picioarele etc. Tot ce era in corp s-a facut nevazut!
Daca-i dam o bucatica de carne sau de branza, planta o mananca la fel.
Sa facem acum o alta experienta si sa punem pe frunza un lucru neinsufletit, un ac sau o bucatica de lemn. Firele cu gamalie se indoiesc usor, scot foarte putina zeama si peste un timp foarte scurt lucrul depus e lasat fara sa fi suferit vreo schimbare.
De ce fel e zeama care iese din acele fire? Ea se aseamana foarte mult cu sucurile din stomacul animalelor mai superioare. Asadar, la aceste fapte se produce o adevarata mistuire asemanatoare cu mistuirea animalelor.
Dar oare plantele acestea nu se mai pot hrani si altfel, de exemplu, cu ajutorul radacinilor, dupa cum este la toate plantele? Micimea radacinilor le fac sa nu se poata hrani bine din pamant.
Si, ca sa se dovedeasca ca e asa, s-a inchipuit urmatoarea incercare: s-au luat trei plante mancatoare de carne. Cea dintai a fost acoperita cu un clopot de sticla pentru ca mustele sa nu poata fi prinse, a doua s-a pus in aer liber, iar celei de a treia i s-a dat cu darnicie hrana animala.
Incercarea a fost doveditoare, caci numai planta cea hranita a inceput sa creasca repede, celelalte s-au vestejit.
- 19/08/2015 00:08 - Nuferii nimfele lacului
- 01/08/2015 01:11 - Instinctul de migrare al somonilor marini catre locul nasterii
- 27/07/2015 01:42 - Intalniri cu ursi si lupi
- 20/07/2015 01:07 - Prognozele meteorologice si lumea animala
- 20/06/2015 03:34 - Lucrurile cele mai mari
- 02/06/2015 01:05 - Iunie luna lui ciresar si inceputul verii
- 20/05/2015 03:30 - Sfaturi pentru cei ce vor sa adopte un animal
- 11/05/2015 20:13 - Rude de sange maimuta si omul
- 24/04/2015 00:31 - Lipitoarea
- 17/04/2015 02:09 - Barza pasare calatoare