Pneumonia - diagnostic si tratament
Diagnosticarea pneumoniei
Diagnosticul este de obicei facut tinandu-se cont de anotimp si de stadiul bolii. Pe baza acestor factori, medicul poate pune un diagnostic rapid printr-o examinare fizica si a starii de sanatate din trecut, dar poate sa mai adauge urmatoarele teste pentru ca diagnosticul sa-i fie confirmat: control cu raze X al pieptului - un test care foloseste raze invizibile de energie electromagnetica pentru a filma imagini ale tesuturilor interne, ale oaselor si ale organelor; teste de sange - pentru a analiza cantitatea de dioxid de carbon si oxigen din sange; cultura de sputa - un test de diagnosticare realizat pe materie scoasa la suprafata din plamani prin tuse in gura (cultura de sputa este adesea realizata pentru a determina prezenta unei infectii); oximetria pulsului - un oximetru este o dispozitiv capabil sa masoare cantitatea de oxigen din sange.
Pentru a realiza aceasta, un senzor mic (ca un bandaj) este pus pe un deget de la mana sau de la picior. Cand dispozitivul este pus in functiune, pe senzor apare o luminita rosie. Senzorul nu provoaca durere, iar lumina rosie nu devine fierbinte.
Tratamentul in pneumonie
Doctorii folosesc antibiotice pentru tratarea pneumoniei cauzata de bacterii, cauza cea mai frecventa pentru aceasta boala. Antibioticele se administreaza timp de 5-14 zile, desi este posibil sa se administreze mai mult timp in cazul persoanelor cu un sistem imunitar deficitar.
Doctorul va alege antibioticul pe baza unui numar de factori inclusiv varsta, simptomele si cat de severe sunt acestea si daca este nevoie de internare.
Desi expertii difera in recomandarile lor privind antibioticele, primul antibiotic folosit de obicei este unul care actioneaza impotriva unei game largi de bacterii (antibiotic cu spectru larg).Toate antibioticele folosite au o rata mare de vindecare privind pneumonia.
Tratamentele pentru pneumonie variaza in functie de severitatea simptomelor si de tipul de pneumonie:
Virala. Antibioticele nu sunt eficiente in formele virale de pneumonie. Si desi cateva pneumonii virale pot fi tratate cu medicamente antivirale, tratamentul recomandat este acelasi ca pentru gripa - odihna si multe lichide. Totusi pot fi folosite antibiotice pentru a preveni suprainfectarea cu bacterii.
Bacteriana. Doctorii trateaza de regula pneumonia bacteriana cu antibiotice. Desi puteti sa incepeti sa va simtit mai bine la scurt timp dupa inceperea tratamentului cu medicamente, aveti grija sa terminati intregul tratament cu antibiotice. Oprirea prea repede a administrarii medicamentelor poate face ca pneumonia dumneavoastra sa revina.
Micoplasma. Pneumoniile micoplasmatice sunt tratate cu antibiotice. In cazul unei pneumonii severe, pacientul poate fi internat in spital si tratat cu antibiotice intravenos si i se poate administra oxigen. Totusi, puteti sa va vindecati la fel de repede acasa cu antibiotice orale ca si la spital, in special daca dispuneti de asistenta calificata la domiciliu. Uneori pacientii pot petrece 3-4 zile in spital primind antibiotice intravenos si apoi isi pot continua tratamentul de vindecare acasa cu medicatie orala.
Infectiile cu ciuperci ce pot cauza pneumonii includ actinomicoza, nocardioza, histoplasmoza, coccidiomicoza, blastomicoza, aspergiloza si criptococcoza. Fiecare ciuperca are tratamente cu antibiotice specifice, printre care sunt amfotericina B, fluconazol, penicilina si sulfonamidele.
In plus la aceste tratamente, doctorul poate recomanda medicamente care se dau fara reteta pentru reducerea febrei, pentru a trata durerile si pentru a reduce tusea asociata cu pneumonia. Nu trebuie suprimata complet tusea deoarece ea ajuta la curatarea plamanilor. Daca trebuie sa folositi un reductor de tuse, luati doza minima care va ajuta sa va odihniti.
In cazul tratamentului ambulatoriu (la domiciliu), medicul poate recomanda oricare dintre urmatoarele clase de antibiotice:
- Macrolide, cum ar fi claritromicina, eritromicina, azitromicina;
- Tetracicline, cum ar fi doxiciclina;
- Fluorochinolone, cum ar fi levofloxacina, moxifloxacina, gatifloxacina.
- 24/07/2011 21:37 - Insolatia si canicula
- 24/07/2011 20:54 - Insolatie sfaturi, recomandari si masuri de prevenire pentru familie si copii
- 24/07/2011 20:49 - Insolatie tratament si masuri de prim ajutor
- 24/07/2011 20:43 - Insolatie factori, semne si simptome
- 24/07/2011 20:40 - Insolatia
- 16/07/2011 21:28 - Hipotermia
- 16/07/2011 21:19 - Gripa, raceala, viroza si vaccinul antigripal