Univers de copil

A+ R A-


Portocalele in consum proprietati si beneficii

Portocalele in consum proprietati si beneficiiPortocala este un fruct aromat si delicios, unul dintre cele mai comune fructe. Gasim portocale pe piata pe tot parcursul anului, insa perioada cea mai buna pentru consum a acestora este iarna. Sa vedem insa ce proprietati si ce beneficii aduce consumul de portocale.

Portocalele sunt asociate frecvent cu “orange” - un cuvant ce suna a “aur”, respectiv “noroc”. Aceste fructe au o larga raspandire in consum mai ales in Asia, in special in China. Credem ca toata lumea stie ca, in aceste locuri, exista o credinta … intentii bune pentru noul an prin consumul de portocale. Din aceasta cauza chinezii cumpara pentru consum cutii intregi de portocale de Anul Nou. La aceste credinte, se adauga continutul ridicat in vitaminele A, B, C si calciu. Avand in vedere aceste aspecte, portocala este mult superioara altor fructe din acest punct de vedere. La toate aceste vitamine, se adauga beneficiul adus prin continutul de sodium, potasiu, magneziu, sulf, cupru, clor. Consumand portocale, va veti proteja organismul de gripa si raceala. De asemenea, veti preveni aparitia pietrelor la rinichi, evitand colesterolul rau si artrita.

Merita sa mentionam, in special, o substanta activa importanta din portocala, respectiv hesperidina, prezenta atat in coaja fructului, cat si in pielita care inveleste miezul fructului. Aceasta substanta are rol principal in reducerea hipertensiunii arteriale, manifestand cateva prorpietati antiinflamatorii evidente.  Pentru a nu va priva de beneficiile acestui ingredient, va sfatuim sa radeti coaja portocalei si utilizarea acesteia in salate, supe, iaurturi ori in combinatie cu orezul sau ovazul.

S-au facut numeroase studii cu privire la eficienta consumului de portocale. Astfel,  e bine de stiut ca o jumatate de litru de suc de portocale pe zi duce la prevenirea formarii calculilor, scazand in acest fel presiunea sangelui in mod natural. Consumand suc de portocale, veti remarca rezultate favorabile chiar si in ceea ce priveste tusea, raceala, artrita, guta, hipertensiunea, constipatia, greata si chiar ulcerul.

Nu in ultimul rand, credem ca e deja arhicunoscut efectul deosebit al portocalelor in orice cura de slabire, fiind considerate alimente cu calorii negative.

Inclusiv pielea are de castigat in urma consumul de portocale. Se cuvine sa amintim beneficiile sale in tratamentul contra acneei. Prin continutul sau de vitamina C, singura vitamina care activeaza colagenul sucutanat, consumul de portocale duce la prevenirea aparitiei vergeturilor si a ridurilor. De altfel, vitamina C este cel mai puternic antioxidant, fiind responsabila de mentinerea frumusetii pielii si protejarea impotriva factorilor externi. Consumul uzual de portocale face ca pielea sa fie mai intinsa, mai curata si mai luminoasa.

Tot datorita continutului sau ridicat de vitamina C, consumul de portocale protejeaza de modificarile genetice care pot provoca probleme de sanatate viitorului bebelus.

Alte studii au confirmat faptul ca portocalele (prin proprietatile sale cancerigen si anumiti compusi) ajuta eficient atat impotriva cancerului esofagian, cat si a celui stomacal. Riscul aparitiei acestor tipuri de cancer se reduc cu 40-50% la persoanele care consuma portocale, dupa spusele cercetatorilor. Efecte pozitive apar si in boli precum Alzheimer, Parkinson, diabet si scleroza multipla. In urma cercetarilor intreprinse, s-a constatat ca portocalele si citricele in general aduc beneficii impotriva acestor afectiuni, cat si impotriva astmului, degenerescentei masculare, holerei sau gingivitei.

In prezent, cercetarile continua, fiind studiate in principal beneficiile pe care le poate aduce acest fruct la stimularea si buna functionare a creierului.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Balada Mesterului Manole

Balada Mesterului Manole

Balada Meşterului Manole culeasă de Vasile Alecsandri   Meşterul Manole sau Monastirea ArgeşuluiPe Argeş în gios, Pe un mal frumos, Negru-vodă trece Cu tovarăşi zece:

Leonardo da Vinci Oceanograful

Leonardo da Vinci Oceanograful

Leonardo da Vinci - Oceanograful Toscana si mai ales Florenta, patria lui Dante, Michelangelo si Galilei, este si patria lui Leonardo da Vinci. Leonardo se manifesta inca de tanar ca un spirit...

Citate despre Mihai Eminescu d…

Citate despre Mihai Eminescu de Titu Maiorescu

Citate despre Mihai Eminescu de Titu Maiorescu    “Cu totul dosebit in felul sau, om al timpului modern, deocamdata blazat in cuget, iubitor de antiteze cam exagerate, reflexiv mai peste marginile iertate...

Ziua Indragostitilor imagini s…

Ziua Indragostitilor imagini si poze haioase

Ziua Indragostitilor - imagini si poze haioase Lasati-va purtati de val si iubiti. Sarbatoriti si cinstiti dragostea alaturi de persoana iubita. Valentine’s Day si Dragobete sunt momente prielnice sa va exprimati...

Metode contraceptive Metode na…

Metode contraceptive Metode naturale de contraceptie

Metode contraceptive - Metode naturale de contraceptie    Metodele naturale de contraceptie (sau planificarea naturala) se bazeaza pe recunoasterea zilelor fertile ale femeii, zile in care se poate produce o sarcina. Invatarea...