Univers de copil

A+ R A-


Povestea anotimpurilor

povestea anotimpurilorEra odată un împărat bătrân care avea patru fete. Pentru că era foarte bătrân, împăratul se hotărî să îşi lase împărăţia uneia dintre fiicele sale, dar nu ştia pe care să o aleagă drept moştenitoare. Aşa că într-o zi, le chemă pe toate la el şi le spuse să plece în lume şi pe aceea pe care oamenii o vor îndrăgi mai mult, aceea îi va urma la tron.

Prima plecă Primăvara şi oamenii o îndrăgiră pe dată pentru delicateţea ei, pentru mireasma de flori ce o lăsa în urmă şi pentru păsărelele ce o însoţeau şi ciripeau vesele în jurul ei.

A doua fiică, Vara, fu iubită pentru căldura ei, pentru verdeaţa ce o înconjura şi pentru că pe acolo pe unde trecea lanurile deveneau de aur iar cireşele se rumeneau pe dată.

Toamna, a treia fiică, vru să impresioneze prin bogăţia şi dărnicia ei, iar oamenii nu mai conteneau cu laudele şi n-ar fi vrut s-o lase să mai plece niciodată.

Iarna, ultima dintre surori, fu îndrăgită nespus pentru bucuria pură, copilărească, pe care o răspândea în jur atunci când din palma ei se risipeau în aer steluţe argintii şi pe la geamuri se legănau duios colinde.

Auzind doar vorbe bune despre cele patru fete ale sale, împăratul se gândi să le lase să conducă împărăţia pe rând, câte trei luni fiecare, spre bucuria tuturor.

Citeste si Povestea anotimpului uitat pe http://interferente.ro/Povestea-anotimpului-uitat.html.  

Surse şi adrese web utile:

http://www.mpompiliu.ro/clasa-a-iv-a/adriana-fericean/170-povestea-anotimpurilor.html

http://www.jocsecund.info/2010/01/jocul-%C8%99trengar-al-anotimpurilor/

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Dupa fapta si rasplata

Dupa fapta si rasplata

Dupa fapta si rasplata   Va oferim spre lectura poezia “Dupa fapta si rasplata” scrisa de Daniel Tei. Ilustratia e semnata de Ana Maria Buzea.   Azorica, intr-o zi, Drept in fata lor se-opri Si latra...

Planse de colorat cu frunze de…

Planse de colorat cu frunze de toamna

Planse de colorat cu frunze de toamna Toamna isi face simtita prezenta, iar frunzele ingalbenesc, se desprind de copaci si formeaza un covor pufos si ruginiu. Se simte schimbarea,...

Joc de recunoastere dupa deghi…

Joc de recunoastere dupa deghizare

Joc de recunoastere dupa deghizare Jocul de recunoastere dupa deghizare are drept scop recunoasterea reciproca a participantilor dupa anumite elemente de costumatie. Este, deci, necesar sa fie pregatite niste...

Semne de carte cu motive popul…

Semne de carte cu motive populare romanesti

Semne de carte cu motive populare romanesti La multi ani, Romania! La multi ani, romani! Cu prilejul zilei nationale a Romaniei, 1 decembrie, va oferim cateva modele cu semne de carte...

Graiul parintesc

Graiul parintesc

Graiul parintesc   Va oferim spre lectura poezia „Graiul parintesc” scrisa de Constantin Morariu.   O, tu grai dulce parintesc Ce farmec mare ai! Cand te aud, cand te vorbesc Ma simt strapuns in rai.