Univers de copil

A+ R A-


Rascoala de la Bobalna

 

Rascoala de la Bobalna din 1473 a fost cea dintai mare rascoala a poporului din Transilvania impotriva nobililor asupritori.

Cauzele ei se afla in exploatarea, adica in saracirea, asuprirea si nedreptatea pe care o sufereau taranii iobagi din partea nobililor si a conducatorilor bisericii. Cand paharul suferintelor s-a umplut, taranii ramani si maghiari s-au rasculat. Ei au atacat castelele nobililor si le-au dat foc. Populatia saraca si meseriasii din orase s-au alaturat taranilor rasculatim ajutandu-i in lupta.

In curand, rascoala s-a intins aproape in toata Transilvania, ba chiar si pe o parte din teritoriul Ungariei.

 

 

Victoria taranilor asupra nobililor

Se poate spune ca si nobilii au fost pregatiti de razboi impotriva iobagilor. Taranii s-au adunat in anul 1437 la poalele unui deal numit Bobalna, spre apus de Dej. Aici, ei au alcatuit o tabara mare, inconjurata cu siruri de carute, asezate cu mestesug, ca un zid. In spatele acestor “ziduri” au strans multe provizii. Meseriasii, alaturati rascoalei, au faurit de zor multe arme.

Armata nobililor era formata din calareti foarte bine inarmati si imbracati in zale. Inainte de lupta, taranii au dorit sa se inteleaga cu nobilii, sa nu se mai verse sange. Chiar au trimis soli sa stea de vorba. Nobilii insa nu au vrut sa asculte cererile taranilor. Mai mult decat atat, ei au prins solii lor si i-au spanzurat. Aceasta cumplita faradelege a aprins si mai tare mania taranilor. Lupta a inceput din nou. La Bobalna s-a dat o lupta apriga intre taranii rasculati si armata nobililor. Cu toate ca taranii erau slab inarmati si nedeprinsi cu mestesugul razboiului, totusi ei au reusit sa-i infranga pe nobili. Dorinta lor fierbinte de a dobandi o viata libera, ura lor dreapta impotriva asupritorilor le-a intarit bratele si i-a dus la izbanda.

Nobilii s-au vazut nevoiti sa ceara pace. Ei au fagaduit sa usureze situatia taranilor.

 

Viclenia nobililor

Nobilii au promis taranilor ca le va usura situatia, insa au incheiat aceasta intelegere cu gand ascuns, viclean. Totul era bine pus la punct si premeditat. Acestia doreau sa aiba vreme sa stranga o armata mai puternica si sa atace din nou taranimea, ceea ce s-a si intamplat dupa scurta vreme.

Astfel, luptele au reinceput cu si mai mare furie. Taranii rasculati au patruns in Cluj, aunde mestesugarii au trecut de partea lor. Nobilii au fost batuti si a doua oara. Neavand incotro, nobilii au cerut iarasi pace. Dar si a doua oara si-au incalcat cuvantul dat. Luptele au continuat, mult mai aprig si cu mai multa inversunare, dar proviziile si armatele taranilor se imputinau.

In schimb, nobilii se organizau si se inarmau tot mai bine. In cele din urma, taranii rasculati au fost infranti. Multi dintre ei au pierit in lupta, iar altii au fost schingiuiti si omorati de nobili.

Asa s-a sfarsit marea rascoala de la Bobalna, in care taranii romani si maghiari, impreuna cu meseriasii din orase, au luptat impotriva impilarii, pentru o viata mai buna.

Victoriile dobandite impotriva nobililor au aprins in inimile celor asupriti nadejdea ca, pana la urma, tot vor dobandi puterea asupritorilor.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Sablon scrisoare de Mos Nicola…

Sablon scrisoare de Mos Nicolae

Sablon scrisoare de Mos Nicolae   Doriti sa ii scrieti o scrisoare deosebita lui Mos Nicolae? Va oferim o serie de modele de scrisori pentru Mos Nicolae care va pot servi ca...

Intensitatea vazului

Intensitatea vazului

Intensitatea vazului Intensitatea simtului vazului se poate observa usor, intrebuintandu-se tablouri ca acelea de care se servesc oculistii pentru a masura gradele miopiei.

Poveste de Halloween Domnita m…

Poveste de Halloween Domnita misterioara

Poveste de Halloween - Domnita misterioara In apropierea Halloweenului, David, un tanar fermecator mergea alene spre casa. Drumul lui trecea pe langa un cimitir. Afara era deja intuneric, o seara de...

Manastirea Cozia descriere lit…

Manastirea Cozia descriere literara

Manastirea Cozia - descriere literara Urmam o cotitura a Oltului si, dupa un scurt pe sosea, Cozia se arata, cu cele trei turnuri ale sale si zidul alb, dres...

La sfarsit de vacanta si incep…

La sfarsit de vacanta si inceput de activitate

La sfarsit de vacanta si inceput de activitate Toti visam sa ne pastram cat mai mult buna dispozitie dobandita in vacanta, forma fizica si starea de sanatate. Ba chiar...