Univers de copil

A+ R A-


Ratia alimentara

Ratia alimentaraFactorii nutritivi se gasesc in cantitati diferite in produsele alimentare de origine animala sau vegetala. De aceea, trebuie sa stim cum sa alcatuim meniul zilnic sau saptamanal, pentru ca organismul sa primeasca toate substantele nutritive de care are nevoie.

Prin ratie alimentara se intelege cantitatea de alimente ce trebuie consumata zilnic pentru a acoperi trebuintele organismului. Ratia alimentara nu este constanta, ci variaza cu varsta, felul activitatii desfasurate, starea de sanatate, anotimp etc., in care si necesitatile organismului sunt diferite.

Cantitatea de alimente necesare unei persoane sanatoase, care desfasoara o activitate de eforturi fizice sau intelectuale deosebite, in conditii favorabile de mediu, formeaza ratia de intretinere.

Alimentele cuprinse in ratia de intretinere a unui adult:

Lapte ............................ 200 g

Zahar ............................ 10-20 g

Paine ............................ 400-600 g

Carne, peste, oua ........ 80-100 g

Unt, ulei, grasime ........ 20-50 g

Paste fainoase .............. 30-50 g

Legume fierte ............... 500-800 g

Legume crude ............... 100-150 g

Branza............................ 30-50 g

Dulceata ......................... 25 g

Fructe ............................. 100-200 g

Ratia alimentara este diferita in anotimpul calduros, cand se recomanda mai multe fructe si legume, de anotimpul rece, cand trebuie sa se consume mai multe lipide si un plus de vitamine C si B.

Persoanelor bolnave, medicul le prescrie nu numai un tratament medicamentos, ci si unul alimentar (dietetic), adecvat starii lor de boala.

Batranii trebuie sa aiba o ratie alimentara in care sa existe alimente usor digestibile si in cantitati echilibrate.

Ratia de crestere

Organismul copilului si adolescentului se caracterizeaza printr-o crestere rapida, avand insa o rezistenta mai scazuta fata de diversi agenti patogeni. In copilarie si inca adolescenta necesitatile plastice si energetice sunt relativ nmai mari decat in perioada varstei adulte.

Astfel, de exemplu, daca adultului ii trebuie 1 g de proteine pe zi pentru fiecare kilogram din greutatea corpului, adolescentilor (12-18 ani) le sunt necesare cate 2 g proteine pentru fiecare kilogram greutate.

Necesitatile energetice, legate de activitatea de joc si de miscare a copilului le satisfacem printr-un plus de substante zaharoase: miere de albine, zahar, fructe, fainoase etc.

Tinand seama ca la varsta adolescentei au loc procese de crestere, dezvoltare organica si psihica, tinerii trebuie sa consume alimente mult mai bogate in substante plastice si energetice decat adultii. Este necesar sa se evite condimentele, acriturile in exces, alcoolul, care sunt vatamatoare pentru digestia normala.

Ratia de munca se refera la cantitatea zilnica de alimente pe care trebuie s-o consume persoanele care desfasoara o munca zilnica fizica grea: forjor, miner, agricultor, etc. La acestia, alimentatia trebuie sa cuprinsa un plus de glucide si lipide pentru furnizarea energiei cheltuite in activitate: proteine, de preferinta animale, care refac celulele uzate ale organelor mai active (muschi); vitaminele C si B, care usureaza asimilarea substantelor energetice consumate.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Floarea Pastelui legenda

Floarea Pastelui legenda

Floarea Pastelui - legenda Se zice ca era odata un imparat si o imparateasa si acestia duceau un trai tare bun. Aveau de toate, dispuneau de toate bunatatile din lume, insa...

De unde vin florile

De unde vin florile

De unde vin florile Incantarea si emotia ne cuprind adesea cand privim in balcoanele si gradina casei, ori prin brazdele geometric trasate ale parcurilor, comorile de forme si culori ale florilor...

Legenda pisicii

Legenda pisicii

Legenda pisicii Demult, tare demult, traia o femeie sarmana si vaduva. Dar, aceasta nu era singura, caci locuia cu fata sa, o minunatie de fata. Aceasta era extrem de frumoasa cum...

Zana Toamna poezie

Zana Toamna poezie

Zana Toamna - poezie   Chiar daca afara ploua Iar castanii frunza-si lasa Toamna Mult ni-e draga Noua, Ca-i bogata si frumoasa.

Conditiile de fond ale adoptie…

Conditiile de fond ale adoptiei

Legea adoptiei - Capitolul II - Conditiile de fond ale adoptiei Art. 5 (1) Adoptia se incheie numai daca aceasta este in interesul superior al copilului. (2) Copilul poate fi adoptat pana la...