Univers de copil

A+ R A-


Reguli de baza pentru o relatie trainica

Reguli de baza pentru o relatie trainicaIn timp ce multe “mituri” comune despre casatorie sunt false, iar “legaturile” pot sa creeze probleme relatiei, prospectarea scopurilor pozitive si realiste pentru asigurarea stabiltatii casatoriei nu este lipsita de speranta. Astfel, Benson arata ca exista sase “obligatii” de baza pe care trebuie sa si le asume cei ce vor sa se casatoreasca, pentru o relatie trainica.

1. Sa fii sincer, deschis, corect si demn de incredere. Pentru ca partenerii sa dezvolta sentimente de incredere reciproca ei trebuie sa dovedeasca continuu onestitate si sa fie capabili sa se increada unul in altul.

2. Sa-si imparta in mod echitabil sarcinile si raspunderile ce revin relatiei. Aceasta obligatie va varia, desigur, in functie de intelegerle din cadrul cuplului. Pentru unii, de exemplu este valabila “regula” ca amandoi sa aiba slujba si amandoi sa-si impart egal sarcinile gospodariei. Pentru altii, insa, “regula” cere ca unul din soti sa lucreze in cadrul familiei si celalalt, in afara ei.

3. Sa fii prieten cu celalalt si sa-i oferi suport, empatie si simpatie cand este necesar. Pentru a empatiza cu celalalt, un partener trebuie sa fi trecut prin situatii similare.

4. Sa comunici cu partenerul. Dar atentie, insa, comunicarea trebuie sa fie “cu” partenerul si nu orientata unilateral “catre” partener. Comunicarea efectiva si eficienta solicita in egala masura si ascultarea si emiterea mesajelor verbale.

5. Sa oferi atentie, afectiune si satisfactie partenerului. Mentinerea monogamiei fara monotonie solicita initiativa in a asigura, de-a lungul anilor, varietate si situatii stimulative si recompensatorii in cadrul relatiei. Intelegerea exacta a a dorintelor partenerului poate sa imbunatateasca modul de indeplinire a rolului afectiv.

6. Sa te oferi voluntar in a-ti ajuta partenerul. Aceasta inseamna sa incerci mereu sa fii dispus in a face diferite lucruri pentru sot/sotie fara sa fii rugat.

Oricum, “stabilitatea” in casatorie depinde in mod paradoxal de rata crescuta a asumarii creative a “schimbarilor” (ale fiecaruia si ale ambilor) sub semnul deschiderii reciproce si al abilitatii desfacerii “nodurilor” pe parcursul evolutiei relatiei. Si pentru ca nodul marital nu este un nod gordian, “sabia” de care are el nevoie se numeste iubire.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Serbare de Craciun Uite vine M…

Serbare de Craciun Uite vine Mos Craciun

Serbare de Craciun - Uite, vine Mos Craciun!   Cea mai asteptata sarbatoare, Craciunul, aduce odata cu el o magie si un farmec aparte. Cu totii suntem cuprinsi de un sentiment de...

Premiere romanesti intre anii …

Premiere romanesti intre anii 1700 1990

Premiere romanesti intre anii 1700 - 1990   Premiere romanesti de-a lungul anilor 1700 – 1990.   1708 Spatarul Mihai Cantacuzino intemeiaza pe langa manastirea Coltei din Bucuresti prima institutie spitaliceasca din Tara Romaneasca.   1749-1815 Ioan Piauriu-Molnar, carturar erudit...

Grafia toponimului Sarmisegetu…

Grafia toponimului Sarmisegetusa

Grafia toponimului Sarmisegetusa Principala asezare traco-geto-dacica Sarmisegetusa Basileion a fost cucerita si distrusa de romani, in urma celui de al doilea razboi cu dacii (105-106). Aproximativ intre anii 108-110, imparatul Traian...

Cura de slabire si sfaturi pen…

Cura de slabire si sfaturi pentru obezi

Cura de slabire si sfaturi pentru obezi Pentru persoanele prea grase, obese, a slabi nu este numai o chestiune de estetica, ci o necesitate vitala. Obezii, in ciuda aspectului lor infloritor...

Intemeierea voievodatului Tran…

Intemeierea voievodatului Transilvaniei

Intemeierea voievodatului Transilvaniei   Continuandu-si viata neintrerupt pe pamantul tarii noastre, poporul roman din Transilvania si Banat a intemeiat, inca inainte de anul 1000, mai multe cnezate si voievodate. Asa a fost...