Retina si examenul fundului de ochi
Cel putin o data pe an nu ar strica sa mergeti la un medic oftalmolog pentru un control. Nu uitati de examenul numit “fund de ochi”. Exista numeroase afectiuni care pot sa provoace anomalii la nivelul retinei, iar investigatiile realizate prin acest control oftalmologic permite depistarea eventualelor modificari.
Retina este o membrana foarte fina si fotosensibila, situata pe partea interna a peretelui globului ocular. Ea este formata din mai multe straturi. Stratul extern este alcatuit din celule pigmentare. Sub acesta se afla un strat de celule nervoase, denumite celule fotoreceptoare, care transforma undele luminoase in influxuri nervoase, ce sunt apoi transmise la creier prin nervul optic. Celulele receptoare sunt de doua feluri: celule sub forma de conuri, responsabile de furnizarea detaliilor si culorilor in conditii de iluminare suficienta si celulele sub forma de bastonase, care ne ajuta sa vedem in semi-intuneric si in intuneric.
De fapt, acest examen al fundului de ochi vizeaza inspectarea interiorului ochiului, in scopul depistarii eventualelor anomalii de la nivelul retinei. O retina normala are o culoare portocaliu inchis (brun-portocaliu) si prezinta vase sanguine de un rosu viu, iar in mijloc o pata galbena (macula).
Prin examinarea retinei se pot depista afectiuni precum hipertensiunea, ateroscleroza sau chiar o constructie arteriala ori venoasa. In caz de glaucom, medicul poate constata excavarea papilei si poate verifica claritatea conturului ei, pentru a exclude eventualitatea unui edem papilar. De asemenea, poate fi depistata dezlipirea locala a retinei si inflamarea acesteia.
La nivelul maculei se pot observa modificari si in caz de dabet, degenerenta maculara (o boala ce poate conduce la pierderea vederii centrale), boli ale sangelui.
Fundul de ochi este un examen necesar si pentru femeile gravide care au o sarcina cu complicatii, in vederea depistarii retinopatiilor.
Procedura pentru examinarea fundului de ochi nu e complicata. Medicul oftalmolog va instila niste picaturi in ochi pentru a se dilata pupila. Cand pupila s-a marit suficient (circa 10-20 de minute), medicul incepe examinarea intr-o incapere intunecata. Examenul se realizeaza cu ajutorul unui oftalmoscop, ce proiecteaza in pupila pacientului un fascicul luminos intens. Oftalmoscopul ii permite specialistului sa vada fundul de ochi marit de 15 ori, ceea ce face posibila depistarea chiar si a celor mai mici anomalii.
Examenul este complet nedureros, dar, din cauza picaturilor, in urmatoarele 2-4 ore vederea nu va fi clara. Daca sunteti conducator auto, ar fi bine sa evitati sa conduceti masina.
- 25/07/2014 01:14 - Stiti sa va cititi analizele medicale analiza urinei
- 24/07/2014 01:11 - Stiti sa va cititi analizele medicale analiza sangelui
- 22/07/2014 02:03 - Electronic Doctor inovatie pentru sanatate
- 19/06/2014 01:01 - Spirulina alga miraculoasa
- 12/06/2014 01:00 - Ceaiuri si modalitati de preparare
- 29/05/2014 12:29 - Binefacerile miscarii in aer liber
- 08/05/2014 13:45 - Utilizarea ochelarilor de soare cu lentile colorate
- 30/03/2014 14:30 - Bune maniere si comportament adecvat in comunicare pe chat si messenger
- 23/03/2014 01:30 - Homeopatia intre utilitate si mister
- 22/03/2014 01:42 - Fata omului oglinda gandurilor