Univers de copil

A+ R A-


Sarcina si dintii copilului

Sarcina si dintii copiluluiCand se pune oare temelia unei danturi sanatoase? Fara indoiala acest lucru se realizeaza inca din timpul sarcinii. Sanatatea gravidei, alimentatia ei corecta, regimul ei de munca, de viata fizica si psihica, au o influenta importanta nu numai asupra dezvoltarii generale a copilului, ci si asupra dezvoltarii aparatului dentomaxilar.

Primii dinti ai copilului apar la 6 luni dupa nastere, dar ei incep sa se formeze inca din timpul sarcinii. Mai mult de atat, in timpul sarcinii incep sa se formeze nu numai dintii de lapte, temporari, ci si cei permanenti.

Deci, temelia unor dinti sanatosi ai copilului, se pune inca din timpul vietii intrauterine.

Cum va putea viitoarea mama sa-si fereasca copilul de eventualele neplaceri ce se pot ivi in sfera aparatului dento-maxilar? E bine sa raspundem cat mai clar la intrebari care gasesc preocupare pentru orice mama, dornica sa aiba un copil cat mai sanatos si cat mai frumos.

Prima grija fata de dintii copilului o reprezinta insasi grija gravidei fata de proprii ei dinti. Prezentarea initiala pentru luarea in evidenta a sarcinii la medicul de familie sau la medicul ginecolog, trebuie sa fie urmata si de un consult stomatologic atent. Perioada sarcinii poate reprezenta pentru multe gravide o perioada propice aparitiei cariilor sau complicarii celor existente. Cariile simple, netratate in timp, pot cauza dureri din ce in ce mai mari, dureri la inceput usor tolerate si apoi cumplite. Pe de alta parte, cariile favorizeaza retentia resturilor alimentare si impiedica igiena corecta a gurii si dintilor, sau, cum este denumita corect, cariile dentare pot imbraca forme dureroase, uneori violente. Aceasta, nu numai ca va face imposibila mestecarea corecta a alimentelor, dar ea va duce la o insuficienta alimentatie a gravidei. Complicarea cariilor va determina dureri fizice ca si alterarea starii psihice, ceea ce va tulbura acel echilibru de liniste atat de necesar in timpul sarcinii.

Nu este recomandabil in aceasta perioada sa se faca anestezie dentara, aceasta mai cu seama in primele trei luni de sarcina si in ultimele doua luni. De asemenea, radiagrafiile de orice fel, inclusiv cele dentare, sunt absolut interzise pe toata durata sarcinii. O femeie care se pregateste sa aiba un copil, trebuie sa manifeste o grija deosebita fata de starea dintilor ei, in asa fel incat, gravida fiind, sa nu aiba de suferit probleme dentare, eventualele suferinte ivite, impiedicand-o sa fie in plenitudinea fotelor sale fizice si psihice.

In timpul sarcinii este absolut necesara prezentarea o data la 2-3 luni la stomatolog, pentru control stomatologic.

In acest interval scurt, cariile aparute pot fi surprinse intr-o faza incipienta si tratate chiar in respectiva sedinta. Teama de durere sau frica de stomatolog pe care o invoca anumite gravide este cu totul nejustificata, tinand cont ca intotdeauna o mama trebuie sa faca totul pentru copilul ei. Asa fiind, de ce o viitoare mama s-ar situa pe o pozite egoista, netratandu-si dintii, mai cu seama ca mai devreme sau mai tarziu, dansa tot va ajunge la stomatolog? Controlandu-si dantura cu un minut mai devreme, atat ea cat si viitorul ei copil, vor fi mai feriti de eventualele neplaceri.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Ierburi salbatice versuri

Ierburi salbatice versuri

Ierburi salbatice versuri   Va oferim spre lectura poezia “Ierburi salbatice”.   Cum se numeau balariile, ierburile Salbatice? Ghition, colilie, negara, Palamida, mohor? Cum se numeau Nebunele ierburi, la margini de drum?

Scurta istorie a chibritului

Scurta istorie a chibritului

Scurta istorie a chibritului Cu toate ca azi pare greu de crezut, insa pana in secolul al XIX-lea singurele mijloacele de aprindere a focului de catre om erau scanteile produse cu...

Sa vorbim romaneste Bogdan Pet…

Sa vorbim romaneste Bogdan Petriceicu Hasdeu

Sa vorbim romaneste - Bogdan Petriceicu Hasdeu   Afla versurile de la poezia “Sa vorbim romaneste”, scrisa de Bogdan Petriceicu Hasdeu.   Cugetarea romaneascaAre portul romanesc,Nu lasati dar s-o cionteascaCei ce limba ni-o pocesc.  ...

Bunatatea lui Iisus si Pastele…

Bunatatea lui Iisus si Pastele Sfantului Petru

Bunatatea lui Iisus si Pastele Sfantului Petru Va oferim spre lectrua povestea populara “Pastele Sfantului Petru”. Odata, pe cand Domnul Hristos si cu Sfantul petru umblau pe pamant, Sfantul isi lua inima...

Efectul de sera in atmosfera t…

Efectul de sera in atmosfera terestra

Efectul de sera in atmosfera terestra Ecosistemul terestru se bazeaza pe un echilibru fragil. Spre exemplu, in vremurile preistorice, o scadere de mai putin de 5°C a temperaturii terestre medii...