Statiunea balneoclimaterica Sovata
Sovata este o cunoscuta statiune balneo-climaterica situata la o altitudine de 610 m, in marginea celor mai paduroase si romantice regiuni ale Ardealului. Sovata pare sa fie renumita in Europa si vorbim despre existenta din anul 1850.
La Sovata veti gasi lacuri termale si sarate, bai si impachetari de namol negru si cenusiu foarte mineralizat si de o plasticitate neintrecuta pentru impachetari, cu instalatii absolut moderne si confortabile pentru bai de sare de putina, de namoluri, fizioterapie, curenti de inalta frecventa, diatermie, bai de acid carbonic, oxigen, spuma, bai intestinale, inhalatii, etc. Evident, lacurile cu ape clorurate si sodice, precum si namolul din ele, cu multiple actiuni si proprietati terapeutice fac din aceasta statiune o destinatie ideala de vacanta si tratament, deopotriva, indiferent de sezon. Vara te bucuri de o multime de atractii turistice, bai in lac, impachetari cu namol, drumetii, iar iarna de partiile de ski si sanius.
Indicatii de cura
Benefiicii apar in toate inflamatiile cronice si, mai ales, in inflamatiile cronice genitale ale femeilor, afectiuni degenerative, inflamatorii si reumatismale (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroza, poliartroza, dureri articulare, tendinite, tendimiozita, poliartrita scapulohumerala), nevralgii si nevrite - exudate si cronice - flebite, tromboze, diateze, scrofuloza, catere cronice, respiratorii endocrine, debilitate, anemii, convalenscente, neurastenii, stari posttraumatismale (dupa operatii vindecate la articulatii, muschi, oase, dupa luxatii si entorse), pentru boli ale sistemului nervos periferic (pareze usoare, sechele ale poliomielitei, polinevrite), tulburari endocrine (hipotiroidie, urmare unui tratament endocrinologic), boli cardiovasculare (ulceratii, acrocianoza), etc.
Aici se vindeca probleme ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica, metrosalpingita cronica, inclusiv sterilitatea) sau endocrinologice (enexite, uter infantil, chisturi ovarierne mici, inflamatii vaginale).
De-a lungul timpului se cunosc cazuri de paciente care au venit aici, la Sovata, cu incredere ca, in urma tratamentelor pe care le vor urma, isi vor indeplini visul maret: acela de a deveni mame. Evident, totul s-a soldat cu succes! E o minune si rezolvare ideala, plus faptul ca aici scapi involuntar de stresul de zi cu zi, chiar de epuizarea psihica.
Lacuri
Sovata e renumita pentru lacurile sale sarate: Lacul Ursu, Lacul Alunis, Lacul Verde, Lacul Negru, Lacul Rosu, Lacul Mierlei, Lacul Serpilor. Apa acestora e clorurata si sodica, prezentand fenomenul de heliometrie. Mai exact, vorbim despre o situatie deosebita: temperatura apei variaza in functie de acumularea caldurii solare in apa sarata, astfel ca apa calda e protejata de un strat de apa proaspata provenita din rauletele inconjuratoare, ce nu se amesteca cu apa sarata, ci ramane mereu la suprafata, actionand drept izolator termic. De exemplu, Lacul Ursu are, vara, o temperatura de 10-20ºC la suprafata si 30-40ºC la adancimea de 1 m si 40-60ºC la adancimea de 1.5 m. Avand in vedere aceste aspecte, mentionam ca Lacu Ursu este cel mai mare lac sarat si helioterm din sud-estul Europei.
In Sovata veti gasi si doua lacuri cu apa dulce: Lacul Paraschiva si Lacul Dulce.
Dintre toate, Lacul Ursu se remarca involuntar. Este, de fapt, comoara statiunii Sovata, unic in Europa. Lacul Rosu si-a primit numele de la crustaceul inferior, Artemia salina, de culoare rosie ce traieste in lac. Lacul Negru e vestit pentru namolul terapeutic. Muntele de sare
- 15/08/2015 00:36 - Sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului
- 05/08/2015 02:05 - Schimbarea la fata a Domnului traditii obiceiuri si superstitii
- 28/07/2015 01:14 - Reguli si comportament civilizat la cabana
- 22/07/2015 01:29 - Horoscopul dragostei pentru luna august 2015
- 12/07/2015 09:47 - Camping si sfaturi practice pentru excursionisti
- 09/07/2015 01:03 - Statiunea turistica montana Stana de Vale
- 02/07/2015 04:14 - Horoscopul dragostei pentru luna iulie 2015
- 30/06/2015 03:04 - Bauturi racoritoare energizante si usoare
- 30/05/2015 03:11 - Urari si felicitari pentru copii de 1 iunie
- 29/05/2015 08:07 - Ziua copilului 1 iunie 2015