Univers de copil

A+ R A-


Sistemul muscular

Sistemul muscularPartile moi si carnoase care imbraca scheletul se numesc muschi. Ei sunt formati din niste firisoare lungi si subtiri numite fibre musculare. Aceste fibre se observa foarte bine la o bucata de carne fripta ori fiarta.

Muschii sunt elastici, adica au darul de a se intinde si de a se strange intocmai ca o gumilastica. Tot din muschi sunt formate si unele organe din interiorul corpului, cum sunt: limba, esofagul, stomacul, intestinele, inima si altele. Muschii sunt organele miscarii.

Cu ajutorul lor purtam picioarele, miscam bratele, intoarcem capul, indoim tunchiul, etc. Unii muschi se misca cu voia si stiinta noastra, cum sunt: muschii bratelor, ai gatului, ai picioarelor, etc., altii insa, cum sunt muschii inimii si muschii stomacului, se misca singuri, fara vointa si stiinta noastra.

Muschii care acopera membrele sunt muschi lungi. Ei sunt prevazuti la capete cu niste coarde albe si elastice, numite tendoane. Cu ajutorul acestor tendoane ei se fixeaza pe oase in asa chip ca un capat al muschiului vine prins pe un os, iar celalalt capat pe osul vecin cu care se incheie. Muschii care acopera fata, pieptul si spatele, precum si muschii care intra in alcatuirea diafragmei, stomacului si a altor organe din interiorul corpului, sunt muschi lati. Toti muschii sunt strabatuti de vase sanguine si de nervi. Sangele, care circula prin vasele sanguine, le procura hrana si caldura, iar nervii ii intetesc la miscare. Cand nervii dintr-un muschi se imbolnavesc, atunci el isi pierde puterea de a se mai misca, iar partea corpului acoperita de un asemenea muschi se paralizeaza.

Muschii se intaresc prin miscari regulate si repetate. Miscarile cele mai potrivite pentru intarirea si dezvoltarea armonica a muschilor sunt miscarile de gimnastica.

Muschii corpului alcatuiesc sistemul muscular.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Timpul zidirii piramidelor

Timpul zidirii piramidelor

Timpul zidirii piramidelor Piramidele, cele mai vechi monumente istorice, sunt primele semne de viata sociala mai dezvoltata. Desi nu se stie hotarat care dintre ele cand anume a fost zidita, istoriografii...

Floare albastra de Mihai Emine…

Floare albastra de Mihai Eminescu

Floare albastră de Mihai Eminescu   Iar te-ai cufundat în steleŞi în nori şi-n ceruri nalte?De nu m-ai uita încalte,Sufletul vieţii mele.  

Felicitari si mesaje de dragos…

Felicitari si mesaje de dragoste in limba engleza de Valentines Day

Felicitari si mesaje de dragoste in limba engleza de Valentines Day Ziua indragostitilor sau Valentine’s Day reprezinta un bun prilej pentru a-i transmite un mesaj de dragostei...

Diabetul zaharat de tip 1 apar…

Diabetul zaharat de tip 1 aparut inainte de varsta de 20 de ani

Diabetul zaharat de tip 1 aparut inainte de varsta de 20 de ani Pana nu de mult, orice diabet care aparea in perioada 0-20 de ani era etichetat sub...

Croitorasul cel viteaz de Frat…

Croitorasul cel viteaz de Fratii Grimm partea I

Croitoraşul cel viteaz de Fraţii Grimm partea I   Citiţi “Croitorasul cel viteaz”, un basm de Jacob şi Wilhelm Grimm. Într-o dimineaţă de vară, un croitoraş şedea plin de voioşie la masa lui...