Univers de copil

A+ R A-


1 Martie - Martisor

 

 1 martieE final de februarie, calendaristic iarna a luat sfarsit, mai intoarcem o fila din calendar … vine primavara.

Romanii au un mod aparte, unic de a sarbatori prima zi de primavara, 1 Martie, prin oferirea de Martisoare. Martisorul simbolizeaza reinvirea naturii, un nou inceput si este oferit pentru a aduce fericire si noroc.

Dupa vechiul calendar roman, 1 Martie era prima zi din an si se celebra “Matronalia”. Aceasta festivitate era dedicata lui Marte, zeul fortelor naturii, al primaverii si al agriculturii.

1 Martie este in calendarul ortodox ziua Evdochiei, o femeie martir, numita si Dochia. Sarbatoarea este de fapt apriori timpurilor crestine, iar Dochia este un personaj pagan.
Traditia martisorului este o mostenire de la stramosii nostri: dacii si romanii. Cuvantul “martisor” are origini latine si este numele popular al lunii Martie. Citeste si Legenda Martisorului.

 

Istoricul Martisorului

Descoperirile arheologice arata ca se celebra 1 Martie, prima zi a primaverii, inca de acum 8.000 de ani. Pe vremea dacilor simbolurile primaverii erau confectionate in timpul iernii si se purtau incepand cu 1 Martie. Martisoarele erau atunci pietricele albe si rosii insirate pe o ata si se purtau la gat. Culoarea rosie, data de foc, sange si soare, era atribuita vietii, deci femeii. In schimb, culoarea alba, conferita de limpezimea apelor, de albul norilor era specifica intelepciunii barbatului. De altfel, snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii ca o permanenta miscare a materiei. El semnifica schimbul de forte vitale care dau nastere viului, necurmatul ciclu al naturii.

Simbolul snurului realizat din cele doua parti rasucite, una alba si cealalta rosie, a fost initial folosit de daci inainte ca romanii sa-i cucereasca. Pe acea vreme snurul era alcatuit din alte doua culori: alb si negru. Culoarea neagra reprezenta lana neagra data de Baba Dochia nurorii sale, si simboliza intunericul iernii. Partea alba simboliza lumina primaverii. Lana s-a schimbat, conform legendei, din negru in alb prin sacrificiul fetei. Snurul rosu din martisor reprezinta sangele si sacrificiul. In final, primavara si martisorul vor fi mai puternici decat intunericul cu ajutorul lui Iisus Hristos.

Alte surse releva faptul ca martisoarele constau in monede care erau atarnate de fire subtiri de lana, negru si alb. Tipul de moneda: aur, argint sau bronz indica statutul social. Ele erau purtate pentru a avea noroc si pentru a avea vreme buna. Dacii credeau ca aceste amulete aduc fertilitate, frumusete si previn arsurile din cauza soarelui. Acestea erau purtate pana cand copacii incepeau sa infloreasca si apoi atarnate de crengile lor iar cu moneda fetele isi cumparau branza, pentru a avea o fata alba si frumoasa tot anul. 
Cand venea primavara, oamenii obisnuiau sa lege de copacii funii albe si rosii, cu scopul de a alunga duhurile rele. Aceasta masura de precautie era luata pentru a preintampina orice fel de posibil dezastru care s-ar fi putut abate asupra florilor copacilor si i-ar fi putut impiedica sa rodeasca.

Dupa un timp, margele frumos colorate au luat locul monedei. In unele parti ale tarii, martisorul era purtat la incheietura mainii, toata luna martie. Dupa care, inainte de rasaritul soarelui, fetele il innoadau de trunchiul unui copac sau il puneau intr-un arbust de trandafir, cu convingerea ca toate dorintele lor se vor implini. 

In zilele noastre, martisorul este un simbol al primaverii care va sa vina, iar realizarea lui a devenit o adevarata opera de arta. Oamenii ofera cu multa placere de 1 Martie martisoare celor pe care ii iubesc, ca simbol al admiratiei lor, ca respect si stima speciala pentru doamne si domnisoare.


Traditii, obiceiuri si superstitii de Martisor

Exista traditia ca parintii sa lege de 1 Martie la gatul copiilor sau la mana cate o moneda. Scopul punerii martisorului este acela de a avea noroc in decursul anului, sa fie sanatosi si curati ca argintul cu ocazia venirii primaverii si peste vara sa nu-i apuce si sa nu-i scuture frigurile. Punerea martisorului se face de regula in zorii zilei, pana nu rasare soarele.
Dupa credinta populara, cine poarta martisor va fi sanatos si va avea noroc.

Din batrani se spune ca dupa cum este vremea in prima zi a lui martie, asa va fi toata primavara, dar si vara.

Cu apa din zapada adunata pe 1 Martie, fetele se spala pe fata, pentru ca tot anul sa fie frumoase si dragastoase.

In ziua de 1 Martie se leaga la fiecare pom roditor un fir rosu, ca sa faca poame multe.

Conform credintelor bucovinene, martisorul este firul zilelor din an tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile pe munte, asemanator firului vietii omului tors la nastre de catre ursitoare. Culoarea alba reprezinta frigul iernii ce se incheie, iar cea rosie caldura verii pe cale sa se instaleze.

In Dobrogea, martisoarele sunt purtate pana la sosirea cocorilor si berzelor, apoi aruncate in aer pentru ca fericirea sa fie mare si inaripata.

Transilvanenii leaga snurul alb-rosu de ferestre, usi si coarnele animalelor pentru a alunga duhurile rele.

 

Martisorul in zilele noastre

In zilele noastre, Martisorul este un simbol al primaverii iar realizarea lui a devenit o adevarata opera de arta. Oamenii ofera cu multa placere de 1 Martie martisoare celor pe care ii iubesc, ca simbol al admiratiei lor, ca respect si stima speciala pentru doamne si domnisoare.

 

Cum se daruiesc Martisoarele

Martisoarele sunt un dar ce ofera sau se primeste cu mare drag de 1 Martie. El reprezinta un simbol al primaverii dar si al dragostei si admiratiei. El este daruit incepand cu zorii primei zile din Martie celor dragi din jurul nostru. In general, acest simbol este oferit copiilor, tinerelor fete si femeilor pentru a le proteja gingasia si sensibilitatea.

Martisoarele se ofera de catre barbati tinerelor fete sau doamnelor dar pot fi oferite si de catre fete prietenelor, mamelor, bunicilor.

In Moldova se practica obiceiul ca fetele sa daruiasca la randul lor martisoare barbatilor.

Daca vreti sa faceti o bucurie cand daruiti un martisor, cautati-l! Este frumos ca fiecare martisor sa reprezinte persoana careia ii este daruit sau sa semnifice ceva pentru aceasta.

 

Cat timp se poarta Martisorul

In trecut, in Moldova si Bucovina copii si fetele purtau o moneda de aur sau argint legata la gat timp de 12 zile dupa care o prindeau in par si-o tineau astfel pana la inflorirea primul pom sau pana la sosirea berzelor. Altele agatau martisorul pe un trandafir iar cu moneda isi cumparau branza, pentru a avea o fata alba si frumoasa tot anul.

Astazi martisorul se poarta 12 zile si apoi se agata intr-un pom inflorit. Daca pomului ii va merge bine atunci cu siguranta si cel ce a legat ata de martisor acolo va avea parte de un an bun, cu sanatate si succese.

Altii asteapta sosirea berzelor si arunca snurul dupa ele, zicand: “Na-ti negretele / Si da-mi albetele!”

Scoaterea martisorului, conform ritualurilor, are un scop bine intemeiat: sa marcheze astfel tranzitia dintre sfarsitul iernii si venirea primaverii.

 

Primavara este o reflexie a gradinii sufletului nostru iar Martisorul este cea mai de pret floare rasarita intr-insa...”


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Cantec pentru mama

Cantec pentru mama

Cântec pentru mama   Cântecul “Cântec pentru mama” – versuri şi varianta audio   Cântecul acesta minunatPentru mama mea l-am învăţat,Ca să-i spun cât o iubesc,Cât de mult o îndrăgesc, Pe mama mea, pe draga...

Cate ceva despre inteligenta a…

Cate ceva despre inteligenta animalelor

Cate ceva despre inteligenta animalelor Gandesc oare animalele? Pot da ele dovada de inteligenta? Iata, de exemplu, cainele de vanatoare. Pornit cu stapanul sau, da dovada de o capacitate de rezolvare a...

Protectia puilor de caprioara

Protectia puilor de caprioara

Protectia puilor de caprioara O cantitate mare de afise de ordinal sutelor de mii, este lipita in Franta in timpul lunilor mai si iunie in preajma padurilor sau a teritoriilor unde...

Ghicitori despre oglinda

Ghicitori despre oglinda

Ghicitori despre oglindă   Află câteva ghicitori despre oglindă, acest obiect a cărui suprafaţă este destul de lucioasă, încât să formeze o imagine.  

Poezie Noaptea de Halloween a …

Poezie Noaptea de Halloween a venit

Poezie - Noaptea de Halloween a venit!   O poezie despre de Halloween: Noaptea de Halloween a venit!   Pe prin neguri-intunecate Vrajitoare amuzate Vin sa sperie pamantul Si zboara cum zboara gandul. Ceea ce le propulseaza E o...