Univers de copil

A+ R A-


Aerul

aerulAerul este un corp gazos, straveziu, fara culoare, fara miros si fara gust. El inconjoara pamantul din toate partile, alcatuind in juru-i o patura groasa de 60-80 kilometri, numita atmosfera.

Ca orice corp, aerul are si el greutatea lui. Stiinta a dovedit ca la temperatura de zero grade, un metru cub de aer cantareste un kilogram si 293 grame.

Tot stiinta a dovedit ca aerul e un corp compus din amestecul a doua corpuri gazoase cu insusiri deosebite: unul se numeste oxigen, iar cealalt azot.

In oxigen corpurile ard cu mare inlesnire, pe cand azotul are darul de a stinge corpurile in stare de ardere. Lucrul s-a dovedit prin cateva experiente. S-a luat un chibrit, s-a aprins si apoi s-a suflat asupra lui spre a i se stinge flacara. Din aceasta experienta omul a ramas cu stiinta ca oxigenul intretine arderea. S-a luat apoi chibritul aprins in flacari si s-a bagat intr-un vas cu azot. Chibritul s-a stins imediat. Atunci s-a vazut ca azotul nu intretine arderea, ba dimpotriva, chiar corpurile in stare de ardere, introduse in azot, se sting repede. S-au facut apoi experiente si cu mici animale: soareci, pasarele, etc. De data aceasta s-a putut vedea ca animalele introduse in azot mor inabusite.

Daca azotul singur e vatamator vietii, totusi e foarte trebuincios amestecat cu oxigen. Azotul micsoreaza puterea prea mare de ardere a oxigenului, facandu-l bun si folositor pentru viata.

Aerul e format dintr-o parte de oxigen si patru parti de azot. In afara de aceste doua gaze, in aer se mai afla acid carbonic si vapori de apa. Acidul carbonic este un gaz otravitor.

Cand prin respiratie aerul din camerele noastre se incarca cu acid carbonic, atunci trebuie sa deschidem ferestrele ca sa se modifice, adica aerul cel bun de afara sa intre in casa, iar cel rau din casa sa iasa afara.

Aerul din atmosfera se modifica prin frunzele copacilor. Acestea au darul de a suge carbunele din acdul carbonc, lasand liber oxigenul pentru folosinta celorlalte fiinte. Frunzele au aceasta putere numai ziua, la lumina soarelui. Noaptea insa si ele respira la fel cu animalele, adica sug oxigen si dau afara acid carbonic. De aceea e bine sa avem multi copaci in jurul caselor noastre si nu e bine sa tinem pe noapte in camera de dormit vase cu flori ori alte plante.

Un om va fi cu atat mai sanatos, cu cat va trai intr-un aer mai curat.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Bunicul cel batran si nepotelu…

Bunicul cel batran si nepotelul de Lev Tolstoi

Bunicul cel batran si nepotelul de Lev Tolstoi Va oferim spre lectura povestirea “Bunicul cel batran si nepotelul” scrisa de Lev Tolstoi. Ilustratia apartine Cleliei Ottone.

Istoria lui Moise conducatorul…

Istoria lui Moise conducatorul poporului evreu

Istoria lui Moise, conducatorul poporului evreu Candva, prin veacul al X-lea inainte de Hristos, un mic si neinsemnat trib de pastori semniti si-a parasit asezarile din tara lor, la varsarea...

Mesaje, sms, urari si felicita…

Mesaje, sms, urari si felicitari religioase de Craciun

Mesaje, sms, urari si felicitari religioase de Craciun Transmite celor dragi mesaje, sms-uri si felicitari religioase de Craciun, avand ca sursa de inspiratie cele de mai jos. Bucuria sunetelor clopotelor ne anunta Nasterea Domnului...

Serbare de Craciun Uite vine M…

Serbare de Craciun Uite vine Mos Craciun

Serbare de Craciun - Uite, vine Mos Craciun!   Cea mai asteptata sarbatoare, Craciunul, aduce odata cu el o magie si un farmec aparte. Cu totii suntem cuprinsi de un sentiment de...

Criza de opozitie la copilul m…

Criza de opozitie la copilul mic II

Criza de opozitie la copilul mic II Este de la sine inteles ca in oricare din ipostaze s-ar plasa, opozitia copilului duce adesea la tensiuni in relatiile acestuia cu anturajul. Exista...