Univers de copil

A+ R A-


Alergiile alimentare la bebelusi

 

Alergia alimentara la bebelusi

Alergia alimentara la bebelusi apare atunci cand organismul micutului percepe o mancare care a fost ingerata ca pe o amenintare si produce in exces anticorpi pentru a-i opune rezistenta. Este foarte probabil ca bebelusul tau sa aiba o alergie la un aliment sau la mai multe, mai ales daca sunt asemenea cazuri in familie.

Cei mai expusi la alergii alimentare sunt sugarii, din cauza imaturitatii sistemului imunitar si digestiv.

 

Cauzele alergiilor alimentare la bebelusi

Amintim cateva cauze care pot provoca alergia alimentara la bebelusi.

§         factorul genetic (istoricul de alergii in familie poate chiar sa agraveze aceasta predispozitie a sugarului/bebelusului);

§         alimentatia inceputa incorect pentru bebelus;

§         diversificarea alimentatiei inceputa prea devreme - inainte de 5 luni;

§         lipsa somnului;

§         stresul;

§         poluarea;

§         socurile pe care le poate suferi bebelusul.

 

Alimente care provoaca alergii bebelusilor

Alergiile alimentare la bebelusi se numara printre grijile frecvente ale mamicilor atunci cand fac tranzitia catre hrana solida. Prin urmare, cunoasterea alimentelor care provoaca de regula reactii alergice in primele luni de viata te ajuta sa reduci la minimum riscul aparitiei problemelor digestive in cauza. Introducerea substantelor noi in meniul zilnic se face gradual, astfel incat sa poti identifica eventualele alimente pe care micutul tau nu le tolereaza prea bine. Aveti grija ca alimentele noi sa nu fie compuse, adica sa nu dati, spre exemplu, pentru prima data iaurt cu banana, daca nu ati introdus pana atunci nici iaurtul si nici banana.

 

In proportie de 90%, exista 10 alimente care pot provoca alergiile alimentare la bebe. Acestea sunt:

§         lapte;

§         soia;

§         oua;

§         alune;

§         nuci;

§         fructe acrisoare;

§         faina de grau;

§         peste;

§         fructe de mare;

§         fructe exotice.

Pentru o lista mai completa, poti solicita ajutorul medicului pediatru, pregatit cu informatii adaptate situatiei tale particulare.

 

Cea mai des intalnita alergie alimentara la bebelusi, in proportie de 40%, este alergia la laptele de vaca.

20% dintre alergii apar dupa consumul de soia. Mentionam ca soia este prezenta in majoritatea sosurilor pentru salate, in unele lactate sau in compozitia mezelurilor si pateurilor din comert.

 

Simptomele alergiilor alimentare la bebelusi

Desi sunt micuti, bebelusii au aceleasi simptome de alergie alimentara ca si adultii. Ar trebui sa fie usor pentru tine sa-ti dai seama daca copilul tau are o alergie.

 

Reactia alergica se poate recunoaste dupa urmatoarele manifestari:

§         iritatii ale pielii;

§         eruptii cutanate (pete, urticarie);

§         greata si varsaturi;

§         diaree sau constipatie;

§         umflarea usoara a fetei, a buzelor si a limbii;

§         secretii nazale sau nas infundat, stranut, lacrimarea ochilor;

§         respiratie suieratore si tuse;

§         plans puternic;

§         colici si crampe stomacale;

§         mancarimi;

§         gat iritat;

§         umflaturi;

§         tulburari respiratorii;

§         sangerari rectale;

§         stagnare in acumularea de greutate;

§         pierderea constientei.

 

Alte simptome, precum balonarea, scaunele anormale si gazele in exces sunt mai degraba specifice pentru intoleranta alimentara.

Orice forma de sufocare, umflatura a fetei sau deshidratare puternica dupa masa presupune interventia medicala de urgenta, deoarece reactiile alergice grave pot fi chiar fatale.

 

Mai multe reactii severe precum gafaitul, dificultatile de respiratie sau scaderea tensiunii arteriale pot pune viata micutului in pericol si sunt cunoscute sub denumirea de anafilaxie sau soc anafilactic. Daca nu este depistat si oprit la timp, poate duce chiar la deces. Anafilaxia apare la cateva minute sau ore dupa ingerarea alimentului problema si, in cazul bebelusilor, este provocata mai des de nuci si alune.

 

Din fericire, reactiile severe sunt rare la sugari si la copiii mici. Daca banuiesti ca un copil are o reactie alergica severa, cheama imediat ambulanta. In functie de severitatea alergiei alimentare, simptomele apar la cateva minute sau chiar la cateva zile dupa ce bebelusul a consumat alimentul pe care organismul il considera alergen.

 

Refuzul bebelusului de a manca anumite produse alimentare nu indica o alergie, ci o obisnuire mai lenta a micutului tau cu anumite gusturi si mirosuri. Daca suspectezi o alergie sau intoleranta la un tip de hrana, amana introducerea lui in masa copilului timp de 3 luni si incearca din nou. Discuta cu medicul pediatru daca micutul tau a avut o reactie fiziologica mai pronuntata in urma ingerarii, precum suieratul, iritatiile cutanate sau varsaturile.

 

Diagnostic la alergiile alimentare la bebelusi

Daca ai impresia ca copilul tau este alergic la un produs alimentar, consulta medicul de familie si cere un bilet de trimitere la o clinica de alergologie. Cere intotdeauna sfatul unui medic daca esti ingrijorata. Copilul tau poate fi consultat de catre un pediatru, un dermatolog sau un specialist in alergie la adulti.

Copilului tau i se va face un test prin inteparea pielii, ca un prim pas, si acestea sunt foarte utile, chiar si pentru diagnosticarea alergiilor la bebelusi. Medicul tau ii va face, de asemenea, si analize de sange.

Medicul iti va recomanda un nutritionist, care iti va prescrie o dieta ce elimina diverse alimente din mesele micutului tau. Nutritionistul va revizui simptomele copilului tau si va reintroduce treptat alergenul suspectat in dieta lui pentru a vedea daca simptomele reapar. Consulta-te mereu cu medicul tau sau cu nutritionistul inainte de a elimina categorii de alimente din alimentatia copilului tau.

 

Tratament pentru alergiile alimentare la bebelusi

§         Daca bebelusul are alergie la lapte si nu il hranesti la san, trebuie sa ii dai o formula de lapte pe baza de soia sau o formula hipoalergenica (marcata cu HA). Aceasta din urma are ca baza tot laptele de vaca, insa enzimele sunt procesate, astfel incat sa nu mai poata sa produca alergii. Exista 2 tipuri de formule hipoalergenice si anume: formule hidrolizate extensiv (proteinele laptelui de vaca sunt descompuse in particule mici, foarte putin alergenice) si formule pe baza de aminoacizi (formula recomandata bebelusilor care nu suporta prima formula).

§         Daca ii dai bebelusului mai mult lapte de vaca, atunci medicul iti va recomanda sa treci la o formula de lapte cu soia sau doar la lapte de san (fie prin alaptare, fie prin mulgere).

§         Daca soia ii provoaca alergie bebelusului tau, atunci medicul iti va recomanda o formula elementara.

§         Daca alergia este severa, atunci medicul iti va prescrie si corticosteroizi.

§         Daca bebelusul a facut soc anafilactic, odata ajuns de urgenta la spital i se va administra epinefrina.

§         Daca tu suferi de o alergie severa si nu trebuie sa i-o transmiti micutului sau daca bebelusul tau sufera de o alergie severa, medicul te va invata cum sa folosesti seringile autoinjectabile cu epinefrina.

 

Mijloace si metode de precautie

Laptele de vaca integral nu este indicat bebelusilor mai mici de 1 an, deoarece proteinele pot irita stomacelul lor sensibil.

Specialistii in nutritia infantila sustin cu tarie ca orice mamica trebuie sa astepte pana cand bebelusul ei implineste 9 sau 10 luni de viata inainte sa ii introduca in meniu alimentele cu potential alergen. Orice reactie alergica poate fi controlata mai eficient la o varsta mai mare.

Iaurtul si branzica dietetica sunt permise, deoarece proteinele lor nu sunt suficient de puternice pentru a cauza neplaceri digestive.

Unii medici pediatri, ingrijorati de potentialul patologic al scoicilor si al alunelor in alergiile infantile, recomanda excluderea lor din alimentatie pana la 3 ani.

 

Expertii te sfatuiesc sa amani pana la 2 ani adaugarea de miere in alimentatie, deoarece aceasta poate sa cauzeze sugarilor o boala grava, numita botulism infantil, produsa de bacteria Clostridium botulinum.

 

De retinut!

§         Tratamentul prescris de medic depinde de diagnostic, pentru ca trebuie mai intai sa se faca diferenta intre o alergie alimentara si o intoleranta alimentara. Acestea sunt diferite si se trateaza diferit, iar adevarata afectiune se stabileste prin anamneza si teste specifice!

§         Atentie la alimentele pe care le consuma bebelusul si pe care le consumi si tu cel putin atat timp cat alaptezi!

§         Simptomele oricarei alergii sunt agravate de stres, fum de tigara si frig!

§         Daca alergiile la oua, lapte, soia si grau dispar dupa copilarie, cele la arahide, nuci, peste, fructe de mare si fructe exotice raman de obicei pe viata!

§         Diversificarea precoce a alimentatiei (inainte de 5 luni), duce la o crestere a aparitie alergiilor alimentare la copii!


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Dificultati scolare si intelec…

Dificultati scolare si intelectul de limita

Dificultati scolare si intelectul de limita Copiii cu intelect liminar (de granita) sunt aceia care se adapteaza doar la limita inferioara a cerintelor activitatii scolare, motiv pentru care sunt numiti si...

Mos Craciun confectionat din p…

Mos Craciun confectionat din popcorn

Mos Craciun - confectionat din popcorn Batranul Craciun e reprezentat sub figura unui bunic, cu fata plina de zapada, cu o barba atat de lunga, ca te miri cum...

Toamna in suflet de copil feli…

Toamna in suflet de copil felicitari animate cu mesaje de toamna

Toamna in suflet de copil - felicitari animate cu mesaje de toamna   Toamna este anotimpul plin de culoare, candoare, farmec si schimbare. Pentru copii e prilej de bucurie si veselie: se...

Rolul mamei in educatia copiil…

Rolul mamei in educatia copiilor

Rolul mamei in educatia copiilor De la inceput, femeia a fost investita cu cea mai inalta si mai mareata misiune, de a naste, creste si educa pe copiii sai, viitori membri...

Eu numar pana la zece

Eu numar pana la zece

Eu numar pana la zece Va oferim spre lectura poezia “Numaram pana la zece” scrisa de George Niculescu-Mizil. 1 pare-un stegulet, 2 dansand, un ursulet, 3 e caerul de tors, 4 scaunel...